Grindina a distrus case, masini si hectare intregi de culturi

duminică, 22 august 2004, 23:00
5 MIN
 Grindina a distrus case, masini si hectare intregi de culturi

Dupa doua zile cu adevarat caniculare, in care vrincenii au avut de suportat temperaturi de peste 30 de grade Celsius, ploile s-au abatut din nou. Desi cantitatile de apa cazute nu au determinat inundatii, natura s-a razbunat prin grindina care a insotit aversele de ploaie, de ieri dupa-amiaza. Mai multe familii din Vrancea au suferit pagube insemnate, dupa ce grindina le-a produs nenumarate stricaciuni in gospodarii. Estimarile facute pina la sfirsitul zilei de ieri au aratat ca aproape 2.000 de hectare de vita de vie, porumb si floarea soarelui au fost distruse, in 6 localitati – Ruginesti, Paunesti, Movilita, Panciu, Bolotesti si Tifesti. Peste 150 de acoperisuri de case si circa 100 de autoturisme au fost avariate de grindina, care in unele locuri a atins chiar un diametru de 6 centimetri, cam cit oul de gaina. Si reteaua electrica a cazut in citeva zone.
Zeci de familii s-au trezit ca nu mai au un acoperis deasupra capului, dupa 5 si chiar 30 de minute in care grindina s-a abatut asupra gospodariilor si culturilor. In 6 localitati pagubele au ajuns, dupa primele estimari, la cote mai mult decit dezastruoase. La Ruginesti grindina a cazut circa 4- 5 minute, insa a avut un diametru de 5 centimetri si a distrus 100 de hectare cultivate cu porumb. La Paunesti, pagubele s-au ridicat la 28 de acoperisuri de case, 8 autoturisme distruse, si 130 de hectare cu diferite culturi. Si aici grindina a avut 3-5 centimetri in diametru si a cazut timp de 10 minute. Cele mai afectate au fost insa familiile din Movilita si Panciu. In prima localitate a cazut o grindina de pina la 5 centimetri, care a avariat, in 10 – 15 minute, 150 de acoperisuri de casa, 100 de autoturisme si nu mai putin de 320 de hectare de porumb si vita de vie. La Panciu, pe de alta parte, au fost afectate 1200 de hectare de vita de vie. Aici, grindina a fost de circa 1- 6 centimetri, intre orele 16.40 si 16.50, si de 1-2 centimetri intre 17.10 si 17.15. Specialistii din cadrul Comisiei de aparare impotriva fenomenelor meteo periculoase, constituita la nivelul SGA, au precizat ca la Bolotesti grindina a cazut pe un interval de 30 de minute, avind un diametru de 2-4 centimetri. Pagubele se ridica, dupa primele estimari, la 100 de hectare de vita de vie afectate, in timp ce la Tifesti au fost avariate 80 de hectare. „Acestea sint informatii pe care le-am cules pina la aceasta ora, abia miine se va face o comisie care sa analizeze pagubele. S-ar putea sa mai apara stricaciuni”, a afirmat dispecerul de serviciu de la SGA Vrancea. Citeva localitati, printre care Cimpineanca, Dumbraveni, Dumitresti, dar si zona Panciului, au ramas fara curent electric. Dispeceratul Electrica a fost asaltat de apelurile telefonice care reclamau continuu avarii la reteaua electrica.
„A fost cit oul de gaina si zgrimturoasa”
Pe linga nenorocirea de a vedea cum toata munca li se duce pe apa simbetei, oamenii s-au trezit si ca le ploua in casa. In unele cazuri, familiile au trebuit sa faca eforturi disperate pentru a putea avea unde dormi pe timpul noptii. „Grindina ne-a spart acoperisul, ca e din asbest si acum ne ploua in casa. A fost cit oul de gaina si ne-au cazut toate cele prin casa. A cazut vreo 15 minute. A fost mare, cit oul de gaina, si zgrimturoasa, de aceea a produs asa de multe stricaciuni, a spart si parbrizele la masini. A fost ceva de groaza, am 53 de ani, dar niciodata nu am mai vazut asa ceva. Nu stiu ce o sa ne facem, cum o sa dormim, ca avem si un nepot de 3 luni la noi. Am intrerup si curentul, ca ne e frica”, ne-a spus, cu disperare in glas, Veronica Misaila, din Movilita.
In Panciu, situatia a fost similara, oamenii apreciind ca li s-au distrus circa 70- 80% din culturi. „La noi a cazut grindina vreo 10 minute, dar a fost cit nuca de mare, cit bila de rulment, din aia mare. Acum ploua si ne curge prin casa, ca ne-a spart acoperisul. A venit ca un taifun, se vede alb prin curte. Nu stiu in ce situaie sint culturile, insa cred ca ne-a stricat tot”, ne-a spus si panceanul Valentin Isac.
Paguble produse de grindina, au fost accentuate, in unele cazuri, de precipitatii. Specialistii au precizat insa ca cele mai mari distrugeri au fost produse acolo unde grindina a fost uscata. La Adjud, de exemplu, grindina a avut doar 22 de milimetri in diametru si nu a produs pagube materiale, fiind insotita si de averse de ploaie. Cele mai mari cantitati de precipitatii, 20,9 litri pe metru patrat, au cazut la Vidra, in intervalul 17.00- 19.00. La Adjud au cazut 18,5 l/mp, intre 16.25 si 18.00, la Focsani 15,4 l/mp, iar la Cosmesti 12,2 l/ mp.
Dupa canicula, inundatii
Dupa canicula din 18 – 22 august, meteorologii au anuntat schimbari ale vremii in jumatate din judetele tarii, cu ploi torentiale, care sa duca la scurgeri importante pe versanti, torenti si cresteri de debite si niveluri pe riuri, cu posibile depasiri ale cotelor de aparare. Potrivit prognozelor meteo, inundatiile nu sint excluse nici astazi. Cresterile de nivel ale apelor pot sa apara pe riurile de deal si munte. Deocamdata, precipitatiile cazute in ultimele 24 de ore pe raza judetului Vrancea nu au determinat cresteri insemnate riuri, care sa duca la inundatii.
Capriciile vremii vor continua, spun specialistii, si in urmatoarele luni, insa mai mult spre seceta. In multe zone, in luna august, debitele riurilor vor creste si va exista pericolul unor inundatii, mai ales la deal si la munte, in timp ce in alte regiuni apele se vor situa cu mult sub cotele normale, situatie ce se va intilni si in septembrie si octombrie. In urmatoarele doua luni hidrologii se asteapta la scaderi ale debitelor, fara a mai depasi valorile normale pentru aceasta perioada. Mai mult, ca urmare a lipsei precipitatiilor debitele riurilor vor atinge doar jumatate din valorile normale, situatia ameliorindu-se usor in octombrie. (Camelia STANILA)
Pasajul Vilcele inundat din nou
Pasajul Vilcele a fost inundat in urma ploii torentiale ce s-a abatut asupra Focsaniului, in jurul orelor 19.00. Mai multe masini care au incercat sa treaca prin aceasta zona in drumul spre Cimpineanca au ramas blocate. Alte multe autoturisme au facut cale intoarsa, fiind nevoite sa ocoleasca aproape 5km pentru a ajunge la destinatie. Doua echipaje de pompieri militari au ajuns la fata locului pentru a scoate apa din pasaj. Baltile imense formate in zona Vilcele au reprezentant un moment de bucurie pentru copiii din zona, care nu au scapat prilejul de a face o baie. (D. C.)

Comentarii