Incepe „inmatricularea” animalelor

vineri, 26 septembrie 2003, 23:00
3 MIN
 Incepe „inmatricularea” animalelor

Pina pe 30 octombrie, caii, magarii si catirii vor avea implantate microcipuri sub piele, ca urmare a noilor prevederi impuse de Uniunea Europeana. Primele vizate sint animalele destinate exportului si cele care sufera de anemie infectioasa. Peste citeva luni si vacile vor trece prin acelasi calvar. Ele se vor „mindri” cu placute de inmatriculare, de culoare galbena, prinse la urechi. Toate costurile vor fi suportate de crescatorii de animale. In urma actiunii, autoritatile spra sa aiba un control strict asupra animalelor care circula dintr-un judet in altul.
Peste citeva saptaminii, primii cai din judet vor fi dotati cu microcipuri. Montarea unui microcip pentru cabaline costa 3 Euro. Cabalinele vor putea fi depistate cu ajutorul unor detectoare speciale al caror cost ajunge pina la 300 de euro fiecare. Dotati cu aparatura de ultima generatie, ei vor putea fi chiar protagonistii unor seriale politiste! Pentru toata aceasta tevatura, taranii vor pune la bataie propriii bani, iar daca vor refuza interventia medicului veterinar, vor fi sanctionati cu citeva milioane de lei. „Noi sintem un judet fericit. La noi nu poate fi vorba de animale pentru export, iar in evidentele noastre exista doar sapte cabaline care sufera de anemie infectioasa. Cip-urile sint implantate subcutanat si in fiecare exploatatie unde exista astfel de animale, medicul veterinar va avea un detector de cip-uri”, ne-a declarat medicul veterinar Iulian Cucoli, purtatorul de cuvint al DSV. Dupa monatea cip-urilor medicul veterinar care se ocupa de tratarea acestor animale va primi si un detector al acestora. In momentul in care va consulta animalul, cip-ul va transmite in sistem electronic toate datele despre animal.
Bovinele vor trece prin acelasi supliciu in momentul in care li se va implanta placuta de inmatriculare. La urechi le vor fi prinsi „cercei” din plastic de culoare galbena pe care vor fi mentionate datele de inmatriculare specifice.
„Vor fi ca produsele alimentare”
Pe „placutele de inmatriculare” ale vacilor vor fi trecute coduri de bare care cuprind date despre animal. „Asa cum produsele din comert, spre exemplu cele alimentare, au un cod de bare, asa vor avea si animalele. Pe placute o sa mai apara si un numar de ordine al animalului”, a mai adaugat doctorul Iulian Cucoli. Sistemul va fi util pentru depistarea animalelor care circula dintr-un judet in altul, spun medicii. Dupa operatiunea de inmatriculare a cabalinelor si a bovinelor, in cel mai scurt timp va incepe „crotalierea” ovinelor. Deocamdata nu se stie cu exactitate cum va arata crotalul (placuta – n.r.) pentru oi si capre si nici ce culoare va avea. „In judet avem 130 de mii de capete. Operatiunea este una de amploare si cred ca vom avea in vedere, in special, animalele care sint transportate dintr-o localitate in alta”, mai precizeaza Iulian Cucoli.
Deocamdata nu se stiu prea multe despre inmatricularea porcilor, in conditiile in care acestia sint majoritari prin gospodariile taranilor si au o durata de viata mica. „Nu stim ce o sa facem. Ar trebui sa se gaseasca o solutie pentru ca porcii au o durata scurta de viata. Nu cred ca ii vor obliga pe tarani sa anunte de fiecare data cind isi vor sacrifica animalele. Cred ca se vor rezuma doar la cei care vor fi transportati in alte zone”, a mai spus purtatorul de cuvint de la DSP. (Anca GIRNEATA)

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii