Mai multi ani de munca cu noua lege a pensiilor

miercuri, 05 aprilie 2000, 23:00
4 MIN
 Mai multi ani de munca cu noua lege a pensiilor

Noua lege a pensiilor aduce citeva prevederi importante, cum ar fi modificarea virstei de pensionare, atit la femei, cit si la barbati, modalitatea platii contributiei lunare la asigurarile sociale de stat, cit si la modalitatea de calculare a pensiei, in functie de un punctaj realizat.
Astfel, de la 1 aprile 2001, virstele de pensionare vor creste treptat, timp de 13 ani.
In primii cinci ani virstele de pensionare standard vor creste cu cite o luna la fiecare sase luni, iar in urmatorii zece ani cu cite o luna la fiecare patru luni. Pentru femei acest procedeu va continua si in urmatorii opt ani. In acest mod, barbatii vor ajunge peste 14 ani la virsta standard de pensionare de 65 de ani, fata de 62 cit este in prezent, in timp ce femeile vor ajunge peste 23 de ani la virsta standard de pensionare de 62 de ani, fata de 57 de ani c it este in prezent. "Cresterea virstei de pensionare nu trebuie sa alarmeze pe viitorii pensionari si nici pe actualii salariati, deoarece ea se va realiza treptat. In primii doi ani, virsta de pensionare va ramine aceeasi ca si in prezent, adica 57 de ani femeile si 62 de ani, barbatii. Abia dupa aceea se va trece la cresterea treptata a virstei de pensionare. La ora actuala, tara noastra are cea mai mica virsta de pensionare. Acum, virsta medie la noi este sub 52 de ani la femei si sub 56 de ani la barbati, datorita incadrarilor in grupele de munca superioare facute mai putin obiectiv", a precizat Ion Chivoiu, seful Oficiului de Pensii de Stat din cadrul Directiei Generale de Munca si Protectie Sociala Vrancea.
Legea prevede trei forme de pensionare
Noul act normativ prevede trei forme de pensionare: la limita de virsta, adica pensionarea normala la virsta prevazuta de lege, pensionarea anticipata si pensionarea anticipata partiala.
De exemplu, in anul 2005 o femeie se poate pensiona conform legii la limita de virsta la 57 de ani si opt luni daca are un stagiu de cotizare de 25 de ani si opt luni. Un barbat la acea data se va putea pensiona la virsta de 62 de ani si opt luni cu un stagiu de cotizare de 32 de ani si opt luni. In cazul in care o persoana doreste sa se pensioneze anticipat, in anul 2005 o va putea face daca are cu zece ani mai mult la stagiul de cotizare, adica 35 de ani si opt luni vechime femeile si 40 de ani si opt luni barbatii, fara a fi penalizati la calcularea pensiilor. In aceste conditii, virsta de pensionare va fi de 52 de ani si opt luni pentru femei si 56 de ani si opt luni, barbatii.
De asemenea, mai exista o forma de pensionare anticipata partiala prin care o persoana se poate pensiona cu o vechime de zece ani mai mica fata de cea prevazuta de lege. Insa in aceasta situatie pensia va fi diminuata cu un anumit procent, ce va fi calculat de catre Casa Nationala de Asigurari Sociale.
Atit salariatul cit si patronul cotizeaza la pensie
Legea privind sistemul public de pensii mai prevede si cuprinderea obligatorie in sistemul public a tuturor persoanelor fizice, care desfasoara activitati aducatoare de venituri, lucru ce va duce la cresterea numarului contribuabililor la sistemul asigurarilor sociale. Astfel, o persoana care are un venit anual ce insumeaza trei salarii medii brute pe economie, fara a fi salariat va avea obligatia de a plati contributia la asigurarile sociale. Mai corect, o persoana care are venituri, de exemplu, de pe urma pamintului, sau sint liberi profesionisti vor putea sa incheie un contract cu Casa de Pensii si isi va plati contributia lunara sau trimestriala dupa caz. In urma incheierii acestor contracte, persoanele respective vor putea beneficia la virsta de pensionare de drepturile banesti care li se cuvin. "O alta modificare a intervenit si la contributia la sistemul public, care, potrivit noii legi, se va imparti intre persoana salariata si angajator. Angajatul va plati o treime din asigurarile sociale, iar angajatorul restul de doua treimi din contributia lunara. La ora actuala, angajatul plateste pentru pensie 5% din salariul brut, in timp ce angajatorul plateste 30% din fondul de salarii. Conform noii legi, salariul angajatului nu va fi afectat de catre platirea contributiei, deoarece angajatorul este obligat sa-i majoreze cu suma echivalenta contributiei", a mai mentionat Ion Chivoiu.
Exemplu de calcul a pensiei, in functie de punctaj
Modificari au fost aduse si modalitatii de calcul a pensiei. Se va lua in considerare contributia platita pentru persoana asigurata pe toata perioada de activitate, stabilindu-se un punctaj pentru fiecare an de contributie. La iesirea la pensie, punctele realizate in fiecare an se vor acumula, obtinindu-se un punctaj, pe baza caruia se va determina cuantumul pensiei. "Punctajul reprezinta un raport matematic intre salariile brute plus sporuri si adaosuri, si salariul mediu brut pe economie. In baza punctajului lunar se va determina si punctajul anual. Insa, o persoana indiferent de marimea salariului nu va putea acumula mai mult de trei puncte lunar. Astfel, nu vor mai exista situatii in care o persoana care are un salariu, de exemplu, de 15 milioane de lei, sa ajunga sa aiba o pensie de 17 milioane de lei", a mai adaugat seful Oficiului de pensii.
Valoarea punctajul de pensie va fi calculat de catre Casa Nationala de Asigurari Sociale in functie de salariul mediu brut pe economie. Practic, o persoana va avea o pensie echivalenta cu punctajul acumulat pe perioada de cotizare, inmultit cu valoarea punctului de pensie din luna incetarii activitatii profesionale. (Cristina RUSU)

Comentarii