Mamicile se pling ca patronii nu le dau toata indemnizatia pentru tinci

joi, 27 ianuarie 2005, 00:00
3 MIN
 Mamicile se pling ca patronii nu le dau toata indemnizatia pentru tinci

Desi ar trebui sa primeasca, potrivit legii, 7,8 milioane de lei pe luna, din partea statului, multe mamici din judet se pling ca firmele unde lucreaza nu le dau toti banii cuveniti. Astfel, potrivit Legii nr. 19/2001 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, modificata si completata prin Legea 577/2003, pentru drepturile care se stabilesc dupa data de 31 decembrie 2003, indemnizatia pentru cresterea copilului de pina la doi ani, iar in cazul copilului cu handicap, pina la implinirea virstei de 3 ani, este in cuantum de 85% din salariul mediu brut utilizat la fundamentarea asigurarilor sociale de stat, salariul care, incepind cu 1 ianuarie 2005 este de 9,2 milioane de lei. In aceste conditii, pentru anul 2005, cuantumul brut lunar al indemnizatiilor care sint stabilite dupa data de 31 decembrie 2003 este de 7,8 milioane de lei, reprezentind 85% din salariul mediu brut. Cu toate acestea, unele societati comerciale nu acorda mamicilor angajate suma respectiva, invocind ca nu cunosc ultimele reglementari in materie de asigurari sociale.
„Deocamdata, cei de la firma unde lucrez nu m-au anuntat ca trebuie sa iau 7,8 milioane de lei. Daca nu voi primi banii conform legii, voi reclama acest lucru la institutia abilitata sa dispuna controale la firma unde lucrez. Am fost anuntata de la societate ca, de la 1 ianuarie, trebuie sa primesc 6,5 milioane de lei. In cazul in care nu voi primi cei 7,8 milioane, voi face reclamatie”, ne-a spus Mihaela L., o mamica angajata in sectorul privat si care a nascut un baietel la inceputul acestui an. Potrivit legii, stagiul de cotizare necesar acordarii indemnizatiei pentru cresterea copilului este de cel putin 10 luni in ultimele 12 luni anterioare datei nasterii copilului. In cazul nasterii premature, stagiul de cotizare necesar pentru ca mamica sa primeasca indemnizatia se diminueaza cu perioada cuprinsa intre data nasterii copilului si data presupusa a nasterii certificata de medicul de specialitate. Concediul si indemnizatia pentru cresterea copilului se acorda optional unuia dintre parinti, numai dupa efectuarea obligatorie a concediului de lauzie de minim 42 de zile. Daca mama opteaza doar pentru indemnizatia de maternitate, tatal copilului poate solicita concediul si indemnizatia pentru cresterea copilului numai dupa implinirea a 42 de zile de la data nasterii, respectiv din a 43-a zi de cind s-a nascut copilul, si asta in conditiile realizarii stagiului de cotizare. Indemnizatia de crestere a copilului nu se poate cumula cu alte venituri, iar, ca urmare a acestui fapt, parintele care opteaza pentru aceasta este obligat sa suspende raportul de munca sau de serviciu.
Indemnizatia pentru cresterea copilului nu se impoziteaza
In cazul in care mama beneficiaza deja de o indemnizatie pentru cresterea unui copil si intervine nasterea celui de-al doilea copil, de exemplu, la un an de la nasterea primului copil, ea poate renunta la indemnizatia de crestere a primului copil in favoaea celui de-al doilea copil, dar numai dupa efectuarea obligatorie a celor 42 de zile de concediu de lauzie. „In cazul gemenilor, nu exista cadru legal pentru acordarea indemnizatiei pentru cresterea copilului in virsta de pina la doi ani ambilor parinti, deoarece riscul asigurat si anume pierderea veniturilor profesionale ca urmare a maternitatii este acoperit prin acordarea concediului si indemnizatiei pentru cresetrea pina la doi ani a unuia dintre gemeni”, a precizat directorul Casei Judetene de Pensii, Andrei Coman. De asemenea, in situatia in care mama a decedat la nasterea copilului, tatal poate beneficia, in conditiile legii, de concediu si indemnizatie pentru cresterea copilului, oricind dupa nasterea acestuia, pina la implinirea virstei de 2, respectiv 3 ani, in cazul in care acesta are handicap. Cit priveste impozitarea indemnizatiei pentru cresterea copilului, aceasta, potrivit legii, nu se impoziteaza, si nu se retine nici contributia datorata bugetului asigurarilor pentru somaj, indiferent daca drepturile au fost stabilite anterior datei de 31 decembrie 2004. Mamicile sau taticii care vor sa beneficieze de concediul de maternitate sau paternitate trebuie sa mearga la angajator cu urmatoarele acte: cererea tip privind solicitarea drepturilor de asigurari sociale, copie a livretului de familie sau a certificatului de nastere al copilului, declaratie lunara, data pe propria raspundere, ca celalalt parinte nu beneficiaza de indemnizatie pentru cresterea copilului. In plus, in cazul copilului cu handicap, trebuie prezentat si certificatul de persoana cu handicap, emis in conditiile legii. (Sebastian OANCEA)

Comentarii