Mamicile Vrancei vor sta acasa pe bani multi

vineri, 07 ianuarie 2005, 00:00
4 MIN
 Mamicile Vrancei vor sta acasa pe bani multi

Masura luata de Guvern de a mari indemnizatiile acordate pentru cresterea copiilor de pina la 2 si respectiv 3 ani este de natura sa sporeasca natalitatea si in Vrancea. Prin recenta crestere, mamicile vor primi 7,8 milioane de lei lunar, bani pe care unele ii cistigau la locul de munca in 2 sau 3 luni. Trebuie stiut ca numai mamele asigurate beneficiaza de indemnizatia de 7,8 milioane de lei, insa, pe viitor, Guvernul le are in vedere si pe cele neasigurate. Recalcularea pensiilor nu ii va bucura pe toti cei peste 100.000 de mii de pensionari din judet. Masura recalcularii nu va scadea nici o pensie initiala recalcularii. La ora actuala, la Casa Judeteana de Pensii Vrancea s-au solutionat 700 de dosare pentru recalculare, iar cresterile variaza intre 100 de mii de lei si peste doua milioane.
Mamicile (asigurate) ale Vrancei sint platite cu mai mult ca sa stea acasa si sa-si creasca tincii. Asta pentru ca indemnizatia pentru cresterea copiilor a fost majorata la 7,8 milioane de lei, cu 1,3 milioane de lei. Acest fapt este menit sa incurajeze mamicile sa stea acasa si sa primeasca bani pe care nu au visat sa-i ia pe stat „degeaba”. De asemenea, masura luata de Guvern este de natura a spori natalitatea. Potrivit prevederilor articolului 125 din Legea 19/2000, pentru drepturile care se stabilesc dupa data de 31 decembrie 2003, cuantumul brut lunar al indemnizatiei pentru cresterea copilului in virsta de pina la doi ani, iar in cazul copilului cu handicap – pina la implinirea virstei de 3 ani, este de 85% din salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat. Si, cum salariul mediu brut pe anul 2005 este de 9,2 milioane de lei, pentru acest an, cuantumul stabilit este de 7,8 milioane de lei. Indemnizatiile acestea se acorda numai persoanelor asigurate ?n sistemul public de pensii. Beneficiind de aceasta indemnizatie, femeile cistiga astfel timp de doi ani mai mult decit daca ar lucra, tinind cont ca multe dintre mamicile Vrancei au salarii mult mai mici decit indemnizatia acordata de stat. Gravidele care nu au lucrat si nici nu si-au incheiat contracte de asigurare nu pot spera insa la banii statului, deorece nu indeplinesc conditiile legale. Pentru a beneficia de indemnizatia amintita, ele ar trebui sa aiba cel putin zece luni de cotizare la bugetul de asigurari.
Afaceri cu banii mamicilor
Venitul a devenit fix in vara lui 2004, pina atunci el fiind stabilit in functie de cistigul lunar al persoanei. Vestea buna pentru mamicile neasigurate este ca in Programul de Guvernare este prevazuta introducerea unor noi tipuri de prestatii ?n scopul sporirii natalitatii si prevenirii abandonului de copii. Pentru aceasta, urmeaza sa fie elaborat cadrul legislativ ?n vederea acordarii – din bugetul de stat – a urmatoarelor tipuri de prestatii: indemnizatii lunare pentru cresterea copiilor pina la 2, respectiv 3 ani, acordate femeilor neasigurate ?n sistemul public de pensii (care nu contribuie la sistem), precum si indemnizatii lunare pentru cresterea copilului pina la 2, respectiv 3 ani, acordate persoanelor asigurate ?n sistemul public care ?si reiau activitatea ?n acest interval de timp. Mamicile sint multumite de masura cresterii indemnizatiei pentru cei mici. „In conditiile in care Guvernul va reusi sa faca fata la bugetul statului cu plata acestor indemnizatii, mi se pare un lucru extraordinar de bun, pentru ca alocatia este foarte mica, iar cheltuielile pentru cresterea unui copil sint destul de mari. In aceeasi ordine de idei, indemnizatia pe care o voi primi este de doua ori mai mare decit salariul meu”, ne-a spus Valeria Anton, mama a doi bebelusi, din Focsani. Mamele care au nascut inainte de 1 ianuarie nu primesc indemnizatii marite, acestea raminind aceleasi de la data intrarii in plata. Conform unei hotariri a Guvernului din 21 decembrie 2004, firmele sint obligate sa verse in contul mamicilor suma neta de 6.529.000 de lei. In Focsani, exista unele firme care inca mai opresc mamicilor aproximativ 200.000 de lei drept cotizatie la CAS. De fapt, aceasta cotizatie trebuie platita de firma si nu de salariatele care sint in concediu de crestere a copilului, dupa cum au precizat oficialii Casei Judetene de Pensii.
Nu toti pensionarii vor primi pensii marite
In ceea ce priveste recalcularea pensiilor, primii beneficiari ai drepturilor in urma masurii luate sint in numar de 300 de mii de pensionari, la nivel de tara. La nivelul judetului Vrancea, potrivit spuselor directorului Casei Judetene de Pensii Vrancea, Andrei Coman, circa 5 mii de persoane vor beneficia de drepturile banesti alocate prin masura recalcularii pensiilor, pentru inceputul acestui an, iar pina la sfirsitul lui 2005, aproape 40 de mii de pensionari vor primi pensii recalculate. „Drepturile acrodate prin recalcularea pensiilor vor fi achitate pina la sfirsitul primaverii acestui an. La momentul de fata, s-au solutionat, la nivel de judet, 700 de dosare, iar cresterile prin recalculare sint cuprinse intre o suta de mii de lei si peste 2 milioane”, a declarat directorul Andrei Coman. Acesta spune ca nu toti cei carora li se recalculeaza pensiile le vor primi marite, dar ca in urma recalcularii, nici o pensie nu va scadea fata de cuantumul initial recalcularii. „Daca dupa aplicarea procesului de recalculare se constata ca nu s-a obtinut o crestere a valorii pensiei, aceasta va ramine la valoarea sa initiala recalcularii ei. Trebuie sa specific ca din cele 700 de dosare care au fost solutionate in vederea recalcularii, cam 10% din ele ramin cu aceleasi pensii”, a mai spus Andrei Coman, directorul CJP Vrancea. Restul pensiilor cresc, multe dintre acestea la valori de peste 50 de procente. Masura recalcularii pensiilor este aplicabila pensiilor stabilite pina la intrarea in vigoare a Legii 19/2000, adica pina in aprilie 2001. Cit priveste cotele de contributie de asigurari sociale, ele au fost stabilite dupa cum urmeaza: pentru conditii normale de munca – 31,5%, pentru conditii deosebite de munca – 36,5% iar pentru conditii speciale de munca – 41,5%. (Sebastian OANCEA)

Comentarii