Muscatura fatala de pisica

luni, 20 decembrie 1999, 00:00
2 MIN
 Muscatura fatala de pisica

O femeie in virsta de 45 de ani, din Batinesti, a turbat dupa ce a fost muscata de propria pisica. Cu doar o saptamina inainte de Craciun, femeia a fost trimisa in Clinica de Boli Infectioase Colentina, unde, intr-o camera cu usa metalica si pat tot din metal, isi traieste agonia ultimelor clipe. Cind a ajuns la Spitalul Judetean, femeia a povestit medicilor ca pisica avea un comportament cam ciudat, dar a crezut ca este intoxicata. Pentru ca a venit la doua luni dupa ce a fost muscata de mina, femeii i-a fost fatal. Ghinionul familiei este cu atit mai mare cu cit patrupedul a muscat si una din fetite. Din fericire, in urma analizelor s-a descoperit ca micuta nu este infectata cu virusul care provoaca rabia.
Turbarea duce la moarte
Rabia – sau turbarea, cum este cunoscuta in popor, se manifesta dupa aproximativ 20-90 de zile. Incubatia cea mai scurta este de opt zile, iar cea mai lunga de 6-8 luni, in functie de animal si de tipul muscaturii. Primele simptome ale turbarii sint caracterizate prin tulburari de sensibilitate la nivelul zonei muscate, stare de agitatie sau depresie.
O persoana turbata are modificari de caracter, dureri puternice de cap, sensibilitate fata de lumina si zgomot si voce ragusita cu dificultati la inghitire. In perioada imediat urmatoare, bolnavul de rabie devine foarte agitat si ii este frica de aer si de apa. In aceasta faza a bolii agitatia se transforma in furie si suferinzii au insomnii, ii supara lumina, preferind sa stea in camere intunecate. O persoana infectata cu virusul care provoaca turbarea are un auz si un miros exagerat, la fel ca si animalele. Cu timpul, ea nu-si mai poate inghiti nici propria saliva si are tulburari de respiratie, febra pina la 41 grade si zgomote cardiace foarte accelerate. In unele cazuri boala poate evolua prin paralizii, care duc la insuficienta respiratorie si chiar colaps. Decesul se produce in doua-sapte zile de la debutul bolii si moartea este sigura,adica evolutia este letala.
Tratamentul antirabic poate salva viata
De mentionat este ca odata boala declansata, ea nu mai are tratament. Turbarea poate fi provocata si de muscatura de ciine sau alt animal domestic, care ulterior a fost muscat de un animal cu rabie, cum ar fi vulpea sau lupul. Cele mai periculoase muscaturi sint cele din zona capului, a gitului, a miinilor sau a fetei.
Medicii infectionisti recomanda ca, dupa orice muscatura, locul sa fie imediat spalat cu apa si sapun, apa oxigenata sau chiar alcool, pentru a fi indepartata saliva purtatoare de virus. Dupa ce s-a facut toaleta locului lezat, persoana care a fost muscata trebuie sa se prezinte in primele trei zile la Centrul antirabic din cadrul sectiei de Boli Infectioase pentru tratamentul antirabic, care este gratuit. Totodata, ar fi bine ca toate animalele domestice sa fie vaccinate antirabic.
Anul acesta, in judetul nostru au mai fost inregistrate alte doua cazuri de turbare, dar mai putin grave decit cel al nefericitei femei din Batinesti. (Monica JACHIANU)

Comentarii