O luna de viata costa sute de milioane

luni, 29 decembrie 2003, 00:00
5 MIN
 O luna de viata costa sute de milioane

Bolnavii care sufera de afectiuni foarte grave cheltuiesc lunar zeci si sute de milioane de lei pentru a supravietui. Fiecare ora de viata atirna de medicamentele pe care trebuie sa le aiba mereu la indemina. Un singur medicament, cum ar fi ribavirina, folosit in tratarea hepatitei cronice, costa chiar si 45 de milioane de lei. Un scurt sondaj printre farmacii arata ca cele mai multe dintre ele, la sfirsitul anului, nu au in stoc aceste medicamente din cauza pretului extrem de mare, dar si de teama ca nu le vor vinde. Pentru a primi medicamente gratuite, fiecare bolnav trebuie sa treaca prin mai multe comisii medicale si sa-si faca un dosar bine pus la punct. Cei mai cinici spun ca mai ieftina este inmormintarea…
Aproape 75 de persoane suferinde de boli cronice dar si de afectiuni extrem de grave cheltuiesc lunar milioane bune pe medicamente. Pentru unii oameni, faptul ca un singur medicament ajunge la pretul de 45 de milioane pare un fenomen ce atinge incredibilul. Dar pentru cei dependenti de acest tratament, viata seamana mai degraba cu un calvar. Majoritatea sint inclusi in programe elaborate de Ministerul Sanatatii si beneficiaza de medicamente gratuite. Chiar si asa, pentru aceste gratuitati, oamenii umbla luni intregi pe la comisii medicale si trebuie sa-si faca zeci de analize care sa certifice afectiunea de care sufera, precum si schema de tratament folosita.
Statistica furnizata de catre Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate Vrancea arata ca cel mai scump tratament medical este destinat persoanelor care sufera de hepatita cronica. In tratamentul lor lunar sint incluse medicamente cum ar fi Interferon si Ribavirina al caror cost trece de 50 de milioane de lei. Numai un flacon de Interferon costa cel putin 7 milioane lei in farmacii, iar o cutie de Ribavirina aproape 45 de milioane de lei. O alta boala extrem de grava, dar si extrem de costisitoare, este poliartrita reumatoida de care sufera 14 pacienti din Vrancea. Pentru ei, „remediile” ajung sa coste lunar 392 de milioane de lei. In retete sint incluse medicamente precum Remicade, al carui pret ajunge la aproape 28 de milioane lei.
10 milioane o fiola
In categoria celor mai costisitoare tratamente intra si cele pentru persoanele care au suferit transplant renal. In judet exista sapte astfel de pacienti care in perioada post transplant necesita un tratament special. Pentru un singur bolnav, „cura” costa mai bine de 37 de milioane lei, in functie de prescriptiile medicale si de recomandarile doctorului.
Pentru copiii cu tulburari de crestere, boala cunoscuta sub numele de nanism hipofizar (patru existenti in judetul nostru), se cheltuiesc 126 de milioane de lei. Pe retetele prescrise acestor copii se afla medicamente precum Norditropin si Genotropin. O singura fiola de Norditropin costa aproape 10 milioane de lei.
Medicamentele pentru tratarea afectiunilor maligne, cum ar fi Interferonul, intra si ele in categoria produselor extrem de scumpe. Pentru cei 29 de pacienti, care sint inscrisi la ora actuala in catastifele medicilor vrinceni, se cheltuiesc 580 de milioane de lei.
Un alt pacient costisitor, Silviu, in virsta de 13 ani, sufera de maladia Lobstein, cunoscuta si sub numele de boala oaselor de sticla. Baiatul este purtat in brate de parinti, deoarece oasele lui sint prea moi si se rup imediat. Pentru a-si ameliora starea, micutul are nevoie de un tratament care ajunge si la 20 de milioane de lei pe luna. „Desi legislatia in vigoare permite intocmirea listelor de asteptare, la nivelul judetului nu a fost necesara intocmirea acestora, pacientii beneficiind de tratamente din momentul prescrierii acestora”, sustin reprezentantii Casei Judetene de Asigurari de Sanatate, intr-un comunicat de presa remis redactiei noastre.
Conducerea Casei Judetene de Asigurari de Sanatate s-a confruntat zilele trecute cu o situatie incredibila. Unul dintre bolnavii de cancer a renuntat la medicamentele pe care le primea. „A venit de mai multe ori si ne-a cerut sa il excludem din program. Aceasta a fost dorinta lui, a venit si ne-a comunicat acest lucru si nu am putut decit sa-i respectam decizia. In situatia in care a renuntat la acest tratament, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate nu mai aproba reluarea acestui program”, ne-a declarat Daniela Stoica, medicul sef al Casei Judetene de Asigurari de Sanatate. Cel mai probabil, bolnavul va astepta sa moara, refuzind astfel sa mai alerge dupa medicamentele care ii prelungeau viata.
Comisii si iar comisii pentru gratuitati
Pentru a fi inclusi in programele Ministerului Sanatatii, bolnavii trebuie sa-si faca un dosar care sa certifice afectiunea de care sufera. Dosarul cuprinde documente medicale cu analizele pe care le-a facut bolnavul, bilete de internare in care sa fie precizat diagnosticul foarte clar, de preferinta de la clinici universitare. Periodic, bolnavii trebuie sa mearga la comisii de evaluare in urma carora se stabileste daca bolnavul mai poate fi inclus in acest program.”Nu iti da nimeni nimic pe «pe ochi frumosi». Trebuie sa faci zeci si zeci de analize. Toate documetele am reusit sa le string in luni de zile si abia dupa ce m-am adresat unor comisii am beneficiat de tratament gratuit”, ne-a declarat o bolnava de hepatita cronica. Dupa ce depun la CJAS un dosar intocmit de medicul specialist curant, care sa contina investigatiile obligatorii, solicitate de comisiile nationale de aprobare a acestor tratamente, pacientii trebuie sa mearga cu aprobarile necesare si cu reteta prescrisa la CJAS, pentru a primi ultima stampila. „Au fost situatii grave in care persoane care erau incluse in program pe o perioada de trei luni, spre exemplu, ni s-au adresat in ultimele zile ale perioadei respective si au cerut continuarea tratamentului. Ne-am bucurat de bunavointa CNAS, am sunat si am cerut sa se urgenteze un pic formalitatile. Oricine, o cunostinta de a noastra sau poate o ruda, poate ajunge in aceasta situatie”, ne-a declarat medicul sef al CJAS, Daniela Stoica.
Chiar si dupa ce trec prin aceste adevarate „furci caudine” ale birocratiei, bolnavii mai au de asteptat pina cind isi pot procura medicamentele. Un scurt sondaj realizat de reporterii nostri prin farmacii arata ca, cel putin in acest moment, farmaciile nu au aceste medicamente. Motivatia lor este ca sint foarte scumpe si nu isi permit sa investeasca atitia bani intr-un singur medicament, mai ales ca de multe ori au de asteptat luni intregi pina cind retetele le sint decontate. (Anca GIRNEATA)

Comentarii