Piata imobiliara nu se mai sperie de "italieni"

duminică, 04 august 2002, 23:00
4 MIN
 Piata imobiliara nu se mai sperie de "italieni"

Pe piata imobiliara a Focsaniului pare sa fi trecut moda "italienilor", care ridica in luna august preturile la locuinte si terenuri, odata cu venirea din strainatate. Agentiile imobiliare spun ca pretul nu mai este modificat in mod semnificativ de vrincenii care muncesc peste hotare si care vin cu bani, in special in luna august, pentru a-si cumpara apartamente. Se stie deja ca in toamna preturile scad, datorita intretinerii care explodeaza in pragul iernii, iar cumparatorii asteapta sa treaca acest val, mai mult psihologic. Cele mai cautate zone ramin in continuare Romarta, Teatru si Cuza Voda, in timp ce la Marasesti, Odobesti si Panciu locuintele se vind la jumatate din pretul celor tranzactionate pe piata focsaneana. Moda livingurilor impune o conditie suplimentara – posibilitatea modificarii structurii apartamentelor, care influenteaza la rindul ei pretul de cumparare. Sint preferati peretii din BCA sau placi, care pot fi indepartati.
Terenuri vinate ani de zile
Pentru constructia unei vile sint necesari cel putin 600 – 800 m.p., care se vind in zona centrala a orasului la un pret cuprins intre 25 si 30 dolari/m.p. La terenuri nu exista perioade ale anului mai favorabile, pentru ca ridicarea unei case se face si in citiva ani. Viitorii locatari ai vilelor, care stiu ca investitia lor este de durata, vineaza un teren si mai multi ani la rind, pina conving vinzatorul sa-l dea la un pret convenabil. In restul orasului, preturile scad pina la 5 dolari/m.p, variind in functie de posibilitatea de racordare la retelele de utilitati publice. Cele mai putine vinzari de terenuri, desi pretul este la jumatate fata de restul orasului se fac in Obor, datorita prezentei rromilor, asociati cu scandalurile si insecuritea. La pret bun se vind si terenurile industriale, in special cele de pe Centura care se tranzactioneaza cu preturi de 3, 4 dolari pentru un metru patrat. De obicei, acestea se vind direct intre agentii economici si nu mai trec prin agentiile imobiliare.
Central, doua camere – 12.000 dolari
Pretul de vinzare-cumparare a apartamentelor cu doua camere, indiferent de cit se cere prin mica publicitate sau de ofertele agentiilor specializate este in medie de 12.000 – 13.000 de dolari. "Nu exista diferente semnificative intre apartamentele de doua camere si cele cu trei sau patru camere. Este greu de crezut ca un proprietar isi va vinde la un pret mai mic apartamentul cu trei camere sau cu patru, decit cel cu doua camere, de teama intretinerii. Dimpotriva, preturile urca in sus, cu 500-1000 de dolari pentru fiecare camera in plus", spune Marinel Stoica, patronul agentiei imobiliare Nimar. In zona Bahne sau Sud, un apartament cu doua camere este cumparat cu 150, 160 milioane de lei, in functie de vechimea blocului, confort si starea constructiei. "Cele mai cautate si mai scumpe apartamente sint situate in zona Romarta, Teatru, straziile Cuza Voda, Simion Barnutiu, Mihail Kogalniceanu, Miron Costin. Un apartament ajunge aici pina la 25.000 dolari si sint preferate blocurile cu trei nivele. Spre exemplu, pe Cuza Voda un aprtament cu 4 camere a costat 23.000 dolari", spune Marinel Stoica.
Garsonierele se vind, in functie de confort, cu preturi cuprinse intre 150 si 300 milioane de lei. Difera in raport de zona si mai ales de suprafata. O simpla camera la confort III se poate cumpara in Bahne cu doar 80 milioane de lei. La caminele din Sud preturile variaza in jurul a 100 milioane de lei.
De la datorii la intretinere la livinguri
Un vecin doctor, magistrat sau politist ofera credibilitate cumparatorului si daca nu ridica pretul, grabesc tranzactia. La fel si imbunatatirile, ca centrale termice, gresia, faianta, stolaria si geamuri termopan. Unii dintre vinzatori se mindresc cu sobele din teracota, pe care nu se mai pune insa atit de mare pret, fiind rugati sa si le ia o data cu plecarea din aprtament. "Este moda livingurilor si lumea are nevoie de spatiu" spune Stoica. O alta problema este cea a datoriilor pe care le lasa in urma vinzatorii. "Oamenii au inceput sa inteleaga ca nu mai au nici o sansa intr-un apartament cu datorii la intretinere de 30-40 de milioane. Daca le sint vindute la licitatie nu le ramine mare lucru, fiindca CUP-ul este interesat sa-si recupereze cit mai repede datoria, asa ca incep sa vina la agentii imobiliare prin care cumpara ceva mai mic si nici nu ramin fara locuinta. Batrinii sint mai conservatori, insa si pentru ei e la fel. Nu poti plati din pensie intretinerea pentru patru camere, chiar daca ai trait o viata acolo. Este de preferat ceva mai mic" declara patronul Nimar-ului.
Datorita nivelului de trai relativ mai ridicat, apartamentele, vilele si terenurile din Focsani sint tranzactionate la preturi suprioare celor asemanatoare din Galati, Braila sau alte orase apropiate. Factorii care influenteaza piata sint insa dintre cei mai diversi, de la un banal anunt de mica publicitate care "salta" artificial toate preturile pina la vechimea si siguranta constructiei, securitatea si linistea din zona in care este amplasat blocul si, mai nou, posibilitatea obtinerii unor avize de la Siguranta in Constructii.
Vinzarea unui apartament nu se face fara citeva acte de baza – schita cadastrala, certificatul fiscal in care trebuie sa existe situatia datoriilor la diferite regii si impozitele, certificatul de lagalitate, certificatul de sarcini sau extrasul de carte funciara. La un calcul simplu, in functie de cererea si oferta de pe piata, cu un apartament din Focsani se pot cumpara doua la Marasesti, Panciu sau Odobesti. Valoarea este scazuta de diferenta de activitate economica si piata a muncii dintre resedinta de judet si cele trei orase dar si de absenta in anumite perioade a utilitatilor publice – apa rece restrictionata, deficit de agent termic sau absenta apei calde. (Ciprian BOBEICA)

Comentarii