Prefectul George Baesu ataca medicii de familie

luni, 01 martie 2004, 00:00
4 MIN
 Prefectul George Baesu ataca medicii de familie

Recentele afirmatii ale prefectului George Baesu la adresa medicilor de familie au stirnit nemultumiri din partea cadrelor medicale, vazute dintr-o data puse la colt de reprezentantul Guvernului in teritoriu. La videoconferinta de vineri, Geroge Baesu si-a exprimat inca o data nemultumirea fata de modul in care medicii isi repecta programul de la cabinet, dupa ce le-a sugerat sa prescrie medicamente ieftine pentru a nu consuma prea mult din bugetul alocat sanatatii vrincene. Prefectul i-a sfatuit pe acestia „sa aiba mila” de bugetul Casei Judetene de Asigurari de Sanatate atunci cind prescriu retete scumpe. Prefectul a mers pina intr-acolo incit a afirmat ca numarul mare de bolnavi care ajung la Spitalul Judetean se datoreaza si medicilor de familie, care nu-si fac treaba asa cum trebuie.
Prefectul George Baseu s-a aratat mai mult decit nemultumit de modul in care isi indeplinesc atributiile de serviciu medicii de familie, in special cei din mediul rural. El le-a recomandat acestora sa fie mult mai punctuali si mai atenti cu modul in care isi desfasoara activitatea, dar a tinut sa precizeze ca nu le contesta pregatirea profesionala. „Ca om ma doare de multitudinea de plingeri, de nemultumiri ale oamenilor la adresa medicilor de familie. De multe ori oamenii se multumesc si tac din gura doar pentru ca in comuna trebuie sa aiba un medic si spun ca asa cum este, este bun. Avem medici la dispensar care fac naveta de la 40-50 kilometri, care vin la Popesti, Urechesti de la Panciu, dar vin cu intirzieri sau pleaca la un caz si nu se mai intorc”, a spus George Baesu. Acesta a precizat, in legatura cu pregatirea profesionala a medicilor de familie, ca nu se ia de aspectele profesionale. „Medicii sint cei mai buni din singurii care pot sa se exprime, dar sub acest aspect al punctualitatii, al prezentei trebuie sa facem mai multe”. Reprezentantul Guvernului in teritoriu i-a cerut directorului CJAS, doctorul Gheorghe Bercea, sa intensifice controalele in ceea ce priveste aspectele semnalate si sa aplice sanctiuni. George Baesu a exemplificat cu o situatie intilnita la Panciu, cind un medic de familie i-a spus ca nu are nici o vina daca pacientul nu vine la cabinet. „Ajung pacienti de pe listele medicilor de familie, nu i-a vazut de 2-3 ani si vin la spital intr-o faza a bolii avansata, cind costurile sint foarte mari. De ce sa-i mai platiti «per capita» pe acestia?”, a intrebat prefectul.
George Baesu a tinut sa mai adauge ca ar fi foarte bine daca s-ar face un cod al medicului de famile. „De doi ani pot sa am si eu o parere despre Sanatatea la nivelul judetul nostru”, a spus prefectul, referindu-se la perioada de cind a fost numit in functie. „Neaparat, ne trebuie un cod, asa cum am facut un cod de conduita pentru functionarul public, care, o sa vedeti, este destul de sever si impune seriozitate. Asa ne trebuie, un cod de conduita pentru medicii de familie, care iau bani de la Casa de Asigurari de Sanatate”, a mai spus prefectul.
„Unde a terminat prefectul Medicina?”
Discursul reprezentantului Guvernului in teritoriu a stirnit reactii din partea medicilor de familie, care ii reproseaza prefectului ca nu are cunostinta despre necazurile pe care ei le intimpina. „Problemele mentionate sint antice, vechi si de demult. Poate exprima si un adevar pentru ca intotdeauna pacatul cade pe cei mai mici, pe cei care, de altfel, fac si toata treaba. Nu stiu ce s-ar face daca nu ar exista medicii de familie”, ne-a declarat medicul de familie Liana Stan, care profeseaza la un cabinet medical din Focsani.
Nici medicii de familie din mediul rural nu sint foarte incintati de afirmatiile facute de prefect, mai ales in ceea ce inseamna prescrierea unor medicamente mai ieftine, care sa nu afecteze bugetul Sanatatii. „Medicamentele se recomanda in functie de gravitatea bolii si nu de pret. Dam ceea ce este necesar pentru pacient la momentul respectiv si trebuie sa ne gindim si la posibilitatile financiare ale pacientilor, mai ales la noi la tara. Nu toti medicii sint asa cum spune prefectul si fiecare raspunde pentru corectitudinea, punctualitatea si datoria fata de bolnavi. Noi facem eforturi foarte mari ca sa aducem pacientii la cabinet, cu toate ca in contractul cadru scrie ca noi trebuie sa afisam la cabinet doar programul. Spre exemplu, toate asistentele mele merg lunar la cetateni acasa si ii cheama la cabinet, ca sa faca un consult anual in luna in care au acestia ziua de nastere. Nu toti medicii sint la fel si, la fel ca in orice profesie, sint si oameni care nu-si fac treaba si nu pot sa raspund eu pentru ei”, sustine medicul Luminita Zbirciog, de la dispensarul din Gologanu.
Medicul de familie de la Odobesti, Grigore Hanta, se arata si el nemultumit de afirmatiile prefectului si crede ca acesta evita problemele importante, cum ar fi finantarea cadrelor medicale de la dispensar. „Nu stiu unde a terminat Medicina prefectul, eu, spre exemplu, am terminat-o la Cluj. Trebuie sa-l tratezi pe pacient in functie de ce are. Este tragic ca se merge pe culpabilizare in bloc, asa cum se proceda inainte de ’90. Nu este corect! Daca are date sa nominalizeze si sint foruri competente, autoritati medicale care sa ia decizii, cum ar fi Directia de Sanatate Publica, Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate si, daca este vorba despre culpa medicala, Colegiul Medicilor. E usor sa facem valuri. De ce nu spune ca, in ciuda inflatiei, veniturile medicului de familie au scazut de anul trecut, iar fondurile scad sistematic din 2000”, este de parere medicul Grigore Hanta de la Odobesti. In plus, medicii spun ca exista o lipsa de educatie sanitara si in rindul oamenilor, care nu se arata prea preocupati de propria sanatate, asociata cu lipsa acuta de fonduri prin care trece sistemul sanitar. (Anca GIRNEATA)

Comentarii