Preotii, matrasiti din politica

vineri, 13 februarie 2004, 00:00
3 MIN
 Preotii, matrasiti din politica

Slujitorii bisericii trebuie sa aleaga intre cariera politica si misiunea preoteasca in cel mult zece zile. Odata ce si-au exprimat pozitia, acestia nu au dreptul sa revina asupra deciziei de revenire in cler. Hotarirea a fost luata de Sfintul Sinod, reunit in aceste zile in Bucuresti, in conformitate cu Sfintele canoane ale Bisericii Universale, care stipuleaza ca printre indeletnicirile incompatibile cu slujirea si demnitatea clericului se numara si aceea de „a primi asupra sa dregatorii sau indeletniciri lumesti”. In Vrancea, mai toate partidele au in rindul membrilor si simpatizantilor reprezentanti ai bisericii, in special in mediul rural. Dupa aceasta decizie a superiorilor din Biserica, preotii din Vrancea, care au si functii de consilieri locali, vor fi nevoiti sa aleaga intre sutana si cariera in administratie. Ionel Antohi, paroh si consilier in comuna Slobozia Bradului, preotul Constantin Chirila de la Garoafa, parintele Ticu Radu de la Chiojdeni si Gheorghe Constantin, paroh in comuna Golesti, sint cei patru preoti din judet care au decis sa imparta functia de slujitor al Bisericii cu cea de consilier local. Trei dintre acestia au candidat pe listele PSD, iar unul s-a declarat liberal. „O sa-mi dau demisia de miine (astazi – n.r) din functia de consilier”, a declarat parintele Ionel Antohe din Slobozia Bradului, consilier local si simpatizant liberal.
Acestei decizii i s-a alaturat si preotul Chirila de la Garoafa, care a precizat, inainte de a afla decizia superiorilor, ca daca Biserica va lua aceasta hotarire se va incalca legea fundamentala, Constitutia, potrivit careia orice om are dreptul de a vota si de a fi votat. „O sa-mi dau demisia din functia de consilier local. Astept decizia scrisa si o sa ma conformez”, a declarat preotul. Singurul preot din Vrancea care s-a dovedit a fi cel mai hotarit sa ranunte la calitatea de ales local a fost preotul Constantin de la Golesti. Acesta a precizat ca s-a nascut pentru a fi preot si nu va renunta la aceasta menire. „Am invatat 20 de ani ca sa fiu preot si nu voi renunta. In cel mai scurt timp o sa ma duc cu demisia la primarie”, ne-a spus acesta.
Preotii nu mai sint rugati, li se ordona
Decizia BOR precizeaza ca „arhiereului, preotului, diaconului si monahului ii este interzis sa faca politica partinica, sa fie membru al unui partid politic, sa participe la campanii electorale, sa candideze si sa devina membru al Parlamentului sau Consiliilor locale, primar, viceprimar sau sa ocupe functii in administratia publica centrala si locala. Cel care va incalca aceste reguli, precum si legamintul depus la hirotonie, incalca prevederile din Regulamentul de procedura al instantelor disciplinare si de judecata ale BOR, avind de ales intre cariera politica si misiunea preoteasca, pentru totdeauna fara drept de revenire in cler. Abaterile de acest fel vor fi judecate in Consistoriile eparhiale” a precizat IPS Bartolomeu Anania.
Inalta fata bisericeasca a adaugat ca, pina acum, preotii si arhiereii puteau sa renunte la misiunea preoteasca pe o perioada de patru ani. „In prezent, acest lucru nu mai este posibil”, a precizat inaltul ierarh. Daca pina acum Biserica Ortodoxa atentiona preotii sa renunte la functiile politice sau administrative detinute, acum ordona acestora acest lucru pentru ca rugamintile nu au avut rezultatul scontat”, a mai precizat IPS Bartolomeu Anania. (Anca GIRNEATA)

Comentarii