Prima centrala termica de scara sparge monopolul CUP

marți, 21 noiembrie 2000, 00:00
4 MIN
 Prima centrala termica de scara sparge monopolul CUP

Asociatia de proprietari "Confort 2000", care reuneste locatarii din str. Timotei Cipariu nr. 4, bl.4, si-au montat prima centrala termica de scara din oras. Ea functioneaza deja de circa doua saptamini iar locatarii celor 12 apartamente care beneficiaza de serviciile sale sint cu totii foarte multumiti. Fara sa mai depinda de serviciile cu program ale CUP, familiile care locuiesc acolo au caldura si apa calda la discretie si, mai ales, pe bani mult mai putini.
"Confort 2000" s-a declarat independenta de CUP
Membrii Asociatiei de Proprietari "Confort 2000" sint aproape toti oameni obisnuiti, care nu dispun de posibilitati materiale iesite din comun. Cu toate acestea, printr-un efort financiar progresiv si rupindu-si de la gura aproape un an intreg, cele 12 familii au reusit sa stringa banii necesari montarii unei centrale de scara, care foloseste drept combustibil gazul metan.
Pentru a putea sa si-o monteze si sa fie parte a contractului cu Distrigaz, locatarii blocului de pe Timotei Cipariu au trebuit sa devina persoana juridica, lucru care, conform legii, nu putea deveni posibil decit prin constituirea unei asociatii de proprietari, inregistrata cu acte in regula la Camera de Comert. "Incet, incet, cu rabdare, am finalizat acest proiect. Ideea ne-a venit inca din luna septembrie a anului trecut pentru ca la etajele superioare era permanent frig pe timpul iernii. Nu s-a pus problema ca dispunem de sume extraordinare, dar am inceput sa stringem banii necesari inca de atunci. Acum toata lumea este foarte multumita, pentru ca vom face mari economii la plata intretinerii, fara sa mai vorbim de faptul ca beneficiem intr-adevar de un confort deosebit", ne-a declarat Maria Gogu, presedinta asociatiei.
Etapele montarii unei centrale termice de scara
Independenta de CUP a costat cele 12 familii o groaza de formalitati, etapele pentru montarea centralei termice de scara fiind aproape aceleasi ca si pentru una de apartament. Principala deosebire consta in faptul ca, dat fiind volumul mai mare al primei, este de regula necesar existenta unui spatiu exterior blocului care sa gazduiasca cazanul termic. Problema a fost solutionata de catre "Confort 2000" prin concesionarea unui teren, minim ca suprafata, de la Primaria Focsani.
Achizitionarea centralei propriu-zise a fost o alta chestiune de rezolvat, solicitantii avind de ales intre mai multe oferte. Cu cheltuieli care in medie au atins pe apartament suma de 16 milioane de lei, asociatia a optat pentru cumpararea unei centrale potrivite ca pret si capacitate de la firma ieseana "Prometeu". Dupa ce au platit un avans de 25 la suta la livrare si un altul similar la inceperea montarii, membrii asociatiei urmeaza sa mai plateasca diferenta pina la circa 200 milioane esalonat, in sase rate.
Sucursala de distributie a Distrigaz Sud mai are in curs de rezolvare alte doua cereri similare pentru racordarea la retea a inca doua centrale termice de scara, tot in zona Autogarii Focsani.
De remarcat ca prima conditie pentru ca acest lucru sa fie posibil este ca solicitantul sa fie persoana juridica, deci asociatie de proprietari.
Prin o cerere scrisa, cei care doresc montarea unei astfel de centrale trebuie sa ceara un acord de principiu de la Distrigaz. Dupa ce il obtin, ei trebuie sa treaca la intocmirea de catre o societate autorizata a proiectului centalei, incluzind si modificarile necesare la instalatia blocului. Asociatia de proprietari va trebui, de asemenea, sa aiba avizul CUP pentru debransarea de la reteaua de termoficare a orasului. Executarea propriu-zisa a lucrarilor este necesar sa fie facuta tot de catre o firma autorizata in domeniu, aspect si el cuprins in dosar. Centrala asupra careia se opresc locatarii unei scari de bloc trebuie sa fie la rindul ei una omologata, potrivita ca parametri de functionare solicitarilor carora trebuie sa le faca fata.
Facturi mult mai mici si caldura la discretie
Focsanenii care opteaza, printr-un efort financiar colectiv, pentru o centrala termica de bloc sau de scara, au surpriza sa constate ca investitia lor a meritat, date fiind economiile pe care le fac lunar, mai ales in lunile de iarna. Un numar de apartamente apropiat celui din Asociatia "Confort 2000" consuma, intr-o luna rece "de virf" circa 2-3000 mc gaz metan, aceasta insemnind in lei maximum 4,5 milioane de lei. Suma, care va fi impartita pe suprafata in cazul caldurii, si pe numar de persoane in cazul apei calde, cuprinde insa automat si contravaloarea gazului metan consumat in bucatarii. Un calcul simplu arata ca lunar, o familie care este racordata la o astfel de centrala care se sustrage sistemului centralizat, plateste in total cel mult 370.000 pentru caldura, apa calda si gazul consumat. Aceasta, cu amendamentul ca cetatenii pot opta de comun acord pentru o temperatura constanta in apartamente, furnizata continuu, ca si un program de apa calda fara restrictii. Comparativ cu sumele fabuloase care se arata prin facturile CUP, mai ales in timpul iernii, solutia reprezinta cu adevarat o alternativa demna de luat in considerare. (Lidia GROSEI)

Comentarii