Profesoara din America, invatacel la Focsani

sâmbătă, 01 noiembrie 2003, 00:00
3 MIN
 Profesoara din America, invatacel la Focsani

Elevii de la Liceul Pedagogic „Spiru Haret” din Focsani au privilegiul sa invete limba engleza cu o profesoara venita tocmai din America. Elaine Hudson are doar 24 de ani, este licentiata in antropologie si a venit in Focsani la inceputul anului scolar, prin intermediul agentiei guvernamentale „Corpul Pacii”, fondata de fostul presedinte american J.F. Kennedy. Voluntarul american va locui in orasul de pe Milcov timp de doi ani si ii va ajuta pe elevi sa-si perfectioneze cunostintele de limba enegleza, cultura si civilizatie americana. Liceul Pedagogic a incheiat un cotract cu „Corpul Pacii” prin care se angajeaza sa-i asigure locuinta si sa-i plateasca o parte din cheltuieli. Salariul profesoarei este asigurat de agentia americana si este confidential. Elaine Hudson s-a indragostit de Focsani si s-a atasat foarte mult de elevii cu care lucreaza. Ca dovada ca o apreciaza foarte mult, elevii vor sa initieze o campanie prin care sa o determine sa ramina cit mai mult cu ei.
Elaine Hudson a preferat Romania pentru ca a vrut sa ajunga in estul Europei, intr-o tara ce trece printr-o perioada de schimbari. „Stiam multe lucruri despre Romania, stiam ca tara voastra vrea sa intre in UE. Am avut prieteni care au mai fost aici si mi-au spus ca romanii sint draguti. Am auzit si despre frumoasele manastiri de aici. M-am hotarit pe loc sa vin in Romania”, ne-a spus Elaine Hudson. Desi a predat antropologia la un colegiu american, Elaine spune ca este primul ei an ca profesoara de engleza si se simte ca un invatacel la Focsani. In plus, a inceput sa invete si limba romana. „Imi place in Focsani, este un oras frumos. Nu pierd nici o ocazie sa vad orice. Elevii sint minunati, curiosi si, nu in ultimul rind, bine crescuti. De asemenea sint foarte muncitori, mai muncitori chiar decit cei din America. Sint mult mai buni decit ma asteptam si sint continuu impresionata de ei. Pe o scara de la 1 la 10 elevii romani primesc de la mine nota 9”, ne-a mai spus Elaine Hudson.
Profesoara merge cu elevii in oras
In prezent, orele de curs ale profesoarei din SUA sint asistate de profesoara Laura Ailincutei, dar de la anul va intra singura la clasa, mai ales ca se va infiinta si o clasa bilingva. „Ne place la nebunie sa invatam engleza cu miss Elaine. Este o profesoara foarte draguta, ne zimbeste continuu si sper sa o convingem sa ramina mai mult timp cu noi”, ne-a spus o Elena, o eleva de la clasa a X-a.
Directorul liceului, profesorul Dumitru Sandulachi, spune ca elevii au fost foarte curiosi „sa vada un cetatean american in carne si oase” si ca au prins drag de „Miss Elaine”. Ca dovada ca s-a legat afectiv de elevii sai, dupa cum mai spune profesorul Sandulachi, Elaine Hudson se intilneste cu elevii si dupa terminarea orelor de curs. „Au fost foarte incintati si ca dovada, dupa ore, se intilnesc in oras la un club al vorbitorilor de limba engleza. Merg impreuna prin parcuri, prin cafenele si chiar la discoteca. Pe linga perfectionarea pronuntiei, Elaine abordeaza cu ei teme de bune maniere si chiar ii ajuta sa treaca peste problemele personale. Copiii mi-au povestit ca este interesata de probleme specifice virstei lor, le-a povestit despre problemele tinerilor americani si incearca sa rezolve impreuna probleme care-i framinta. Elaine este foarte daruita scolii. Gindeste dincolo de incatusarea lectiei de clasa, e chiar o forma de terapie pe care o face cu elevii nostri”, ne-a spus directorul Liceului Pedagogic.
Elaine Hudson spune ca sistemul de invatamint romanesc este total diferit de cel american. „Copiii de aici sint mult mai preocupati de note, iar psihologic vorbind, profesorii de aici au sansa sa se apropie mai mult de elevi, decit cei din America”.
Desi nu stiu ce salariu primeste, Elaine Hudson este „invidiata” de toti profesorii liceului. „O invidiem si pe ea, invidiem tot occidentul!”, spune in gluma profesorul Dumitru Sandulachi. Elaine nu si-a permis sa comenteze modul in care sint platiti profesorii romani, dar s-a aratat putin dezamagita cu privire la nivelul scazut de salarizare. „Profesorii romani fac o treaba foarte buna si ar trebui rasplatiti pe masura”, este de parere profesoara din America. Despre colegii ei de aici spune ca sint foarte politicosi si ca exista sansa ca dupa doi ani, ani pe care ii va petrece la Focsani, sa ramina aici. „Cine stie ce se poate intimpla in doi ani?”, incheie Elaine Hudson, nu inainte de a ne spune un calduros „la revedere” in limba romana. (Catalina NASTASE)

Comentarii