Profesorii intra in „focurile” concursului de titularizare

marți, 13 iulie 2004, 23:00
4 MIN
 Profesorii intra in „focurile” concursului de titularizare

Aspirantii la un post in invatamint vor intra miine in focurile concursului national unic de titularizare. In acest an, peste 600 de cadre didactice si debutanti vor incerca sa prinda una din catedrele declarate disponibile de Inspectoratul Scolar. Ca in fiecare an, concurenta este foarte mare la invatatori, aici fiind inscrisi circa 200 de candidati, pe 27 de posturi titularizabile si 29 netitularizabile. Deficit de cadre didactice va exista din nou la limba romana si limbile straine. Pentru titularizarea de miine s-au inscris circa 50 de candidati pentru cele 86 de posturi la romana, din care 68 titularizabile. La engleza sint disponibile 58 de catedre, insa numarul inscrisilor abia depaseste 30, in timp ce la franceza sint doar 15 candidati, pe 76 de locuri.
Examenul va debuta la ora 10.00, insa candidatii au acces in sali in intervalul 8.30 – 9.00, conform repartitiilor ce vor fi afisate astazi la ISJ si la cele trei centre de examen – Scoala „Anghel Saligny”, Colegiul National „Unirea” si Grupul Scolar de Industrie Usoara. Astazi, presedintele comisiei judetene de mobilitate, inspectorul general adjunct Mihai Ladaru si secretarul acesteia, Vasile Grapa, inspectorul pe probleme de mobilitate, vor prelua subiectele de la SNEE. Varianta cu subiecte va fi extrasa in direct la Radio Romania Actualitati, joi, la ora 8.35. Dupa deparolarea CD-ului, comisia judeteana transmite in centre plicul cu subiectele la toate disciplinele de concurs si numarul de copii ce trebuie realizate pentru fiecare disciplina. „Cu logistica pe care o avem, exista timp suficient pentru multiplicare si concursul va putea incepe la ora 10. Intre timp, candidatilor li se va face instruirea”, a precizat inspectorul general adjunct al ISJ, Mihai Ladaru. Candidatii vor avea un loc bine stabilit in salile de concurs, pe fiecare banca fiind lipita o eticheta cu numele lor. Ei vor fi legitimati, insa in cazul in care nu vor avea buletinul, candidatii vor fi nevoiti sa dea o declaratie. „Daca si-au uitat buletinul, ei vor da o declaratie si vor trebui sa vina cu actul de identitate a doua zi, la Inspectorat. In caz contrar, lucrarea este anulata”, a precizat inspectoarea Maria Lupu.
Patru ore de concurs
Candidatii vor avea la dispozitie maxim 4 ore, pentru a-si arata cunostintele. Dupa structura de subiecte afisata pe site-ul Ministerului Educatiei, se pare ca partea de metodica presupune elaborarea de subiecte tip grila, iar partea stiintifica este in stil clasic, de sinteza. Subiectele vor fi rezolvate pe foi tipizate, aprobate de MEC, cu pix sau stilou cu cerneala albastra. Desenele vor trebui realizate doar in creion. Mai mult, redactarea subiectelor se va face incepind cu prima pagina. In acest an, lucrarile de la titularizare vor contine si mai multe elemente de securizare. Membrii comisiilor din centrele de concurs, formate din 4 membri, din care unul este directorul unitatii unde se organizeaza concursul, au fost instruiti ieri cu privire la modul de completare a foilor de examen, la cel de atasare a unor noi coli, precum si in privinta realizarii supravegherii. La predarea lucrarilor, vor fi numarate chiar si rindurile scrise pe ultima foaie de concurs. Oficialii din invatamint spun ca actualii si viitorii profesori isi pot verifica calitatea raspunsurilor, la iesirea din sali. Baremele vor fi transmise prin internet si apoi afisate in centrele de concurs.
Inspectorul general adjunct, Mihai Ladaru, ne-a precizat ca toate lucrarile vor fi aduse la ISJ, unde vor fi amestecate si apoi numerotate de membrii comisiei judetene. Impreuna cu doi insotitori, tezele vor fi transmise in centrele de evaluare nominalizate de MEC. Deocamdata, nu se cunoaste centrul universitar unde vor fi corectate lucrarile dascalilor, insa anul trecut evaluarea s-a realizat la Galati si Bucuresti.
Data limita pentru afisarea rezultatelor este 18 iulie, listele putind fi consultate la centrele in care s-a desfasurat concursul de titularizare. Contestatiile se depun la sediul Inspectoratului Scolar, lucrarile fiind recorectate tot in centrul de evaluare. „Lucrarile nu vor reveni in Focsani decit dupa rezolvarea contestatiilor. Acestea vor fi transmise prin fax in centrul de evaluare, iar recorectarea se va face cu alti evaluatori”, ne-a declarat presedintele comisiei judetene de titularizare, Mihai Ladaru.
Repartitie in cinci etape
Dupa examenul de titularizare, dascalii vor trece prin noi emotii, la repartizarea posturilor. Prima etapa de repartizare computerizata a profesorilor va avea loc in acest an pe 26 iulie. Posturile titularizabile existente in sistem vor fi accesibile candidatilor care au obtinut minim nota 7.00 la concurs. Listele cu posturi vor fi reactualizate pina cel tirziu 27 iulie, iar pe 28 se va desfasura cea de-a doua etapa de repartizare, la nivel national. „In cea de-a doua etapa, candidatii din Vrancea care au luat peste 7.00 pot opta si pentru locurile ramase libere in alte judete”, a mai mentionat inspectorul general adjunct al ISJ. Pe 31 iulie are loc cea de-a treia etapa a repartizarii computerizate, destinata cadrelor didactice care au obtinut minim nota 5.00 si care solicita detasare la cerere. Pe 1 august se va face actualizarea si afisarea listei cu posturi/ catedre vacante/ rezervate netitularizabile si numele personalului didactic care are continuitate pe aceste posturi, iar pe 4 august vor fi repartizati computerizat suplinitorii calificati.
Suplinitorii necalificati vor fi testati pe 19 iulie, acestia fiind repartizati pe 5 august, intr-o sedinta publica, alaturi de profesorii calificati care nu s-au prezentat la concurs. „La aceasta ultima etapa vor participa absolventi cu studii superioare fara licenta, pensionarii, in limita celor 3 ani de la iesirea la pensie, si suplinitorii in curs de calificare”, a mai spus presedintele comisiei judetene de titularizare, Mihai Ladaru. (Camelia STANILA)

Comentarii