Situatia bolnavilor de SIDA, scapata de sub control

marți, 21 decembrie 1999, 00:00
4 MIN
 Situatia bolnavilor de SIDA, scapata de sub control

Cu toate ca testarea HIV a copiilor din colectivitati ocupa un loc special in legislatia Romaniei, acest lucru este cumva uitat de catre cei ce trebuie sa-l duca la indeplinire. Astfel, in momentul de fata, in mai toate Centrele de Plasament si scolile speciale din judetul nostru nu se stie exact daca si citi copii bolnavi SIDA exista. Si aceasta deoarece de cel putin doi ani in nici un Centru de Plasament nu s-a mai facut un test HIV, care sa depisteze alti copii imbolnaviti de cea mai cumplita boala a secolului.
Zilele trecute, la sectia Contagioase a Spitalului Judetean a fost internata Maria B., o fetita de 11 ani, cu cumplitul diagnostic SIDA. Fetita a ajuns la medic din cauza unei intimplari: o afectiune a urechilor. S-a constatat ca bietului copil, atins de boala secolului, nu i s-a administrat, de fapt, niciodata tratamentul care sa-i mai aline din suferintele cumplitei boli de care sufera. Copila a trait mai intii in leagan, apoi la prescolari si a fost transferata la Scoala speciala din Mihalceni. "Stiam ca are SIDA si intr-adevar nu a facut niciodata tratament", a spus educatoarea Smaranda Olteanu, precizind ca ultima testare HIV a fetelor de la institutia din Mihalceni a fost facuta cu citiva ani in urma.
Nici baietii din Caminul de Copii Maicanesti nu au beneficiat de vreo testare a singelui, pentru depistarea acestui virus. "Eu lucrez aici din 1984. Din cite stiu, doar la doi copii li s-a facut testul la Bucuresti si le-a iesit negativ", a mentionat contabila Eugenia Suchea. Spusele sale au fost confirmate si de asistenta medicala Elena Gheorghita.
"Riscul tine de circuitul informatiei"
Nici in Centrele de plasament din judet situatia nu e mai buna. Danut Ceamburu, directorul Serviciului Social Vrancea, a declarat reporterului "Monitorului" ca stie ca ar exista un ordin ministerial in care se prevede atit testarea copiilor cit si a personalului. "Totusi, trebuie sa ne gindim si la drepturile copiilor. Odata pus diagnosticul, apare un risc imens, care tine de circuitul informatiei. Ei merg la scoala, cazurile devin publice si apare pericolul marginalizarii celor bolnavi. Pe de alta parte, exista riscul colectivitatii. Copiii nu au o educatie sanitara coerenta iar masurile de precautie trebuie luate in cunostinta de cauza", a apreciat Danut Ceamburu.
Din discutiile purtate de directorul SSJ cu sefii Centrelor de Plasament a reiesit ca, la Dumitresti, copiii n-au fost testati HIV niciodata. La caminul de la Odobesti, ultimele analize de acest gen au fost facute in 1995, la Panciu in 1996. "Cele 24 de fete internate dupa acea data, nu au fost testate HIV", ne-a declarat, ieri, seful centrului de la Panciu.
La Centrul de Plasament Focsani, singurii copii verificati, in acest sens, in ultimii doi ani, au fost cei proaspat veniti in unitate. Iar la institutia de ocrotire din Marasesti a existat, in vara, o tentativa de depistare a copiilor infestati, care insa nu s-a mai finalizat.
Singurii aflati cu analizele la zi sint, se pare, copiii ce-si duc zilele in cele trei leagane ale Centrului de Plasament "Alina". "Eu stiu ca testarea este obligatorie, printr-un ordin dat de ministrul Sanatatii. Personalul trebuie testat la sase luni iar copiii din colectivitati o data pe an. Consider ca initiativa trebuie sa vina de la cei de sus si nu numai in aceasta privinta, ci si pentru depistarea altor boli ca hepatita, TBC, sifilis", spune Ileana Chelmus, directorul Centrului de Plasament "Alina".
Copiii au dreptul la tratament
Danut Ceamburu, directorul SSJ, este de parere ca aceasta situatie se datoreaza unei disfunctionalitati care exista intre sistemul sanitar si Serviciul Social. "Pina in 1998, centrele de la Dumitresti, Odobesti, Panciu si cele de prescolari au apartinut de invatamint. Si, nu in ultimul rind, fiecare sef de Centru trebuia sa ia decizia testarii copiilor. Pentru ca cei bolnavi au dreptul la tratament" – spune Danut Ceamburu. Directorul SSJ este de parere ca lucrurile ar sta mai bine daca, intre institutia pe care o conduce si Directia de Sanatate Publica, ar exista un program de colaborare care sa cuprinda nu numai copiii infestati HIV care vin din familii, ci si pe cei institutionalizati. Seful SSJ a precizat ca intentioneaza ca, din ianuarie, anul viitor, sa demareze o actiune ampla, in care sa le fie facute investigatii medicale tuturor copiilor din centrele de plasament. "Ma refer nu numai la HIV-SIDA, ci si la celelalte boli care ar putea greva starea de sanatate a copiilor. Sa vedem cum o sa ne armonizam cu Directia de Sanatate Publica".
Afirmatii contradictorii
Cu toate ca sefii Centrelor de Plasament spun ca asistatii din institutiile pe care le conduc au fost testati cu ani in urma sau deloc, Marina Maiorov, sefa laboratorului de epidemiologie din cadrul Directiei de Sanatate Publica, sustine ca toti copiii au fost testati. "Testul se face gratuit, la cererea institutiei ori la internarea sau mutarea in alta unitate. Orice copil care intra in colectivitate se stie daca este sau nu bolnav" ne-a declarat Marina Maiorov.
De ce sint necesare testarile repetate
Infestarea cu virusul HIV se poate depista dupa 3-6 luni de la contaminare. Evolutia infectiei variaza in timp, in functie de organism, de la unu la zece ani si trece prin stadii diferite. Asa incit, chiar daca, in momentul in care au ajuns in institutiile de ocrotire, analizele copiilor erau bune, in timp pot sa apara surprize neplacute. Asa cum reiese din investigatiile noastre, nimeni nu poate spune cu exactitate, in momentul de fata, citi bolnavi SIDA sint in judetul nostru. (L. BREANA)

Comentarii