Specula cu reteaua de apa de la Virtescoiu

miercuri, 17 iulie 2002, 23:00
4 MIN
 Specula cu reteaua de apa de la Virtescoiu

Corneliu Prunache, omul forte al presedintelui CJ Marian Oprisan, a facut la inceputul acestui an o afacere de citeva sute de milioane, speculind lipsa de apa a comunei Virtescoiu. Cu sprijinul direct al capului judetului si al Casei de Pensii, Prunache a cumparat de la falimentara Romvitis "Sistemul de apa Virtescoiu" cu suma incredibila de 65 de milioane de lei, pe care l-a revindut Primariei cu peste 700 de milioane. Afacerea a purtat girul Consiliului Judetean, care a declarat aductiunea respectiva investitie de interes public si a promis chiar ca va mai baga in ea trei miliarde de lei pentru reabilitare. Se fac deja speculatii asupra numelui constructorului care va cistiga "licitatia". Zecile de interventii ale Primariei la Consiliul Judetean, in care se solicita sprijin pentru cumpararea retelei, nu s-au facut auzite decit "la momentul potrivit". Pentru ca cei aproape 4000 de localnici sa aiba apa, a trebuit insa ca reteaua Virtescoiu sa treaca pe la Prunache. Interpus intre Romvitis si Consiliul Local, el va baga in buzunar, fara sa miste un deget, peste 600 de milioane de lei.
Sistemul de apa Virtescoiu este compus din mai multe statii de pompare si repompare, rezervoare de apa, distributie proprie si o retea electrica. Pretul la care a fost evaluat oficial se ridica la aproape 700 milioane de lei, in timp ce valoare reala, conform specialistilor, trece de citeva miliarde. Numai forajul la peste 100 de metri costa acum in jur de 1,5 miliarde de lei. Sistemul de apa facea parte din activele SC Romvitis SA Odobesti, societate intrata in faliment in aceasta primavara. Inca de anul trecut, mai multe institutii au pus sechestru pe diferite bunuri ale societatii pentru recuperarea datoriilor. Sistemul de apa a fost scos la vinzare de catre Casa de Pensii Vrancea iar licitatia la care s-a adjudecat s-a tinut pe 28 ianuarie a.c. De remarcat ca activul respectiv era urmarit de luni bune de edilii comunei Virtescoiu, confruntati cu lipsa acuta de apa la nivelul celor patru sate componente. Singurul rezultat al interventiilor repetate la CJ a fost promisiunea ca apa va ajunge la Virtescoiu. Avea sa urmeze insa o cale foarte ocolita si extrem de paguboasa pentru banul public.
Firmele lui Prunache, "concurente" la licitatie
La licitatia din 28 ianuarie s-au "infruntat" doua dintre firmele lui Corneliu Prunache: SC Aispa Stars ’95 SA Focsani si SC Mecanoserv SA Focsani. Pretul pentru care sistemul de apa a ajuns in proprietatea Aispa este 65 de milioane de lei. Contactat de reporterii nostri, Andrei Coman, directorul Casei de Pensii Vrancea, declara insa ca vinzarea s-a facut pentru 700 de milioane si ca "Prunache a facut o afacere proasta", stiut fiind ca a vindut ulterior apa comunei Virtescoiu. Afirmatiile sefului Casei de Pensii sint insa contrazise de procesul verbal nr. 573/28.01.2002, privind executarea silita a Romvitis Odobesti, pe care si-a pus de altfel semnatura. Mai mult, institutia pe care o conduce functioneaza intr-un sediu inchiriat de la una dintre firmele omului de afaceri amintit – fostul sediu al Casei de Licitatii, din b-dul Unirii (care, de asemenea, a constituit subiectul unor scandaluri in presa, in urma cu 5 ani).
Surprinzator, si Corneliu Prunache sustine ca a cumparat sistemul de apa cu aproximativ 700 de milioane si apoi l-a vindut cu o suma putin mai mare Consiliului Local din Virtescoiu. "Totul este legal, conform legii si sta in picioare", spune Prunache. El a lasat sa se inteleaga ca n-a cistigat mare lucru de pe urma acestei afaceri si spune ca nu s-a facut nici un artificiu iar suma de 65 de milioane reprezinta doar avansul pentru reteaua cumparata la licitatie prin Casa de Pensii Vrancea. Cu toate acestea si semnatura lui se regaseste pe acelasi document, care atesta faptul ca a cumparat cu doar 65 de milioane de lei aductiunea de apa de la Virtescoiu, pe care, ulterior, a luat un pret de 10 ori mai mare! Prunache declara ca a incercat sa concesioneze apa dar a renuntat la idee de teama ca localnicii vor fi rauplatnici.
La numai o luna dupa ce a cistigat licitatia, SC Aispa Stars’ 95 SA incheie cu Consiliul Local Virtescoiu o promisiune de vinzare-cumparare prin care ii permite sa ia in stapinire sistemul de apa. Pretul convenit pentru vinzare este de 710 milioane de lei fara TVA, se achita un avans de 100 milioane de lei. Restul de 610 milioane va fi achitat in 10 rate lunare a cite 61 milioane de lei, pina la 28 decembrie 2002. Consiliul Judetean a promis chiar ca va mai dirija catre Virtescoiu, la urmatoarea rectificare de buget, 3 miliarde de lei pentru reabilitarea retelei de apa. In plus, Primaria a primit asigurari ca datoria catre Prunache va fi achitata in intregime, tot la urmatoarea rectificare.
Scopul scuza mijloacele, nu si buzunarul public
La Virtescoiu, primarul, consilierii si localnicii se bucura la unison ca apa le va ajunge in sfirsit in curte. Asteptat de multa vreme, pretiosul lichid nu i-a costat totusi mare lucru, intrucit banii pentru sistemul de apa au fost suportati de Consiliul Judetean. Oamenii inchid ochii la afacerea pe care au facut-o "cei de sus" si sint multumiti ca nu vor mai fi nevoiti sa-si faca provizii in butoaie, dupa ce aduc apa de la kilometri distanta. Sutele de milioane intrate pe citeva semnaturi in buzunarul afaceristului Corneliu Prunache nu mai deranjeaza pe nimeni. Fireste ca se putea face cu ele altceva, daca tot au fost alocati comunei – de amintit numai soseaua care trebuie refacuta. Oprisan si-ar fi putut folosi influenta ca reteaua de apa sa fi ajuns de la inceput in proprietatea Consiliului Local, dar interesul a fost, din cite se pare, cu totul altul. "Afacerea Virtescoiu" nu este, din informatiile noastre, singura de acest gen. Derulate cu darnicia caracteristica celor care administreaza banul public, mai multe afaceri asemanatoare vor fi dezvaluite in numerele viitoare ale "Ziarului de Vrancea". (L.GROSEI, R.JACHIANU, C.BOBEICA)

Comentarii