Spitalele vrincene, amenintate cu inchiderea

luni, 15 decembrie 2003, 00:00
4 MIN
 Spitalele vrincene, amenintate cu inchiderea

O noua criza risca sa paralizeze, in cel mai scurt timp, activitatea spitalelor din Vrancea. Spre disperarea bolnavilor, platitori de asigurari, insa nebeneficiari de servicii medicale de calitate, livrarile de medicamente si materiale sanitare catre spitalele cu datorii vor fi sistate de la 1 ianuarie 2004. Asociatia Furnizorilor de Produse Medicale a anuntat ca nu mai furnizeaza nici un produs daca datoriile nu vor fi stinse in cel mai scurt timp. Furnizorii isi motiveaza decizia prin nerespectarea promisiunilor guvernantilor de a achita in luna noiembrie a acestui an sumele restante. In judetul nostru, toate unitatile medicale au datorii istorice din anii trecuti.
Asa se face ca spitalele din judet risca sa-si sisteze activitatea din moment ce furnizorii de medicamente au anuntat ca vor intrerupe orice colaborare. Situatia este grava, mai ales ca unii distribuitori unici de medicamente au sistat orice activitate cu spitalele, iar firmele locale nu mai accepta sa dea pe datorie. Deja numarul de internari a fost limitat, iar bolnavii sint trimisi sa-si cumpere medicamentele si materialele sanitare „de la farmacia de peste drum”. In judet, responsabilii Sanatatii declara ca nu cunosc foarte multe despre acest subiect si asteapta o solutie la nivel national care sa le rezolve problema.
Datoriile spitalelor din judet au trecut bine de 50 de miliarde de lei. Mai marii Sanatatii vrincene sustin ca au anuntat Ministerul Sanatatii despre aceasta problema si asteapta o solutie de la Centru. Initial, datoriile judetului erau de peste 60 de miliarde de lei, dar cu citeva saptamini in urma spitalele au primit aproximativ11 miliarde de lei in contul arieratelor. In schimb, furnizorii de medicamente sustin ca vor inceta orice colaborare daca nu vor primi banii datorati din 2002. „Avem furnizori de medicamente care nu s-au mai inscris la licitatie. Furnizorii nu au avut nici o problema cu noi. Stiu ca nu noi sintem de vina, dar nu avem ce sa facem. Asteptam sa se ia o decizie. Eu chiar am pus aceasta problema in sedinta de la DSP. Exista datorii si din 2002 si din 2003. In momentul in care vin facturile, ce sa platim mai intii?”, se intreaba Elisabeta Ciontu, directorul economic al Spitalului orasenesc Marasesti. Conducerea spitalului ne-a precizat ca nu poate lua nici o masura directa pentru a convige furnizorii de medicamente sa colaboreze mai bine cu spitalul, din moment ce nu exista bani pentru achitarea produselor.
Aceeasi situatie este si la Spitalul orasenesc Odobesti. Datoriile au depasit cu mult bugetul alocat spitalului. La Odobesti, datoriile trec de 900 de milioane, dar exista promisiuni ca li se vor achita in urmatoarele zile aproape 700 de milioane de lei. „Numai daca ni s-ar da cei 700 de milioane care ni s-au promis, ne-am descurca. Am primit hirtiile scrise in acest sens, dar banii nu i-am vazut in cont. Numai dupa ce ma vad cu banii atunci pot sa zic ca ii am”, ne-a declarat medicul Ioan Rusu, directorul Spitalului orasenesc Odobesti.
„Nu stiu ce o sa fac”
In aceeasi situatie se afla si Spitalul orasenesc Panciu. Din datoriile acumulate in 2002, spitalul nu a primit nici un ban: „Pina acum, datoriile sint de un miliard pentru anul 2002. Nu stiu ce o sa fac! Pe acest an, am reusit sa nu avem nici un fel de datorie. Deocamdata, asteptam o decizie”, ne-a declarat medicul Valentina Popa, directoarea Spitalului orasenesc Panciu.
Din cele peste 50 de miliarde de lei, cele mai multe sint acumulate de Spitalului Judetean. Reprezentantii Spitalului Judetean se tem ca vor fi nevoiti sa achizitioneze cantitati foarte mici de medicamente sau de materiale sanitare, care nu vor ajunge pentru tratarea tuturor bolnavilor. Problema care se pune este faptul ca mare parte din aceste datorii nu au respectat procedura de achizitie prin licitatie. „Nu s-a discutat deocamdata ce o sa se intimple cu datoriile care nu au respectat procedura de achizitie. Conform raportului pe care il stiti, mai bine de 30 de miliarde nu au respectat aceste reguli. Exista discutii intre Ministerul Finantelor si Ministerul Sanatatii si o sa vedem ce o sa se intimple. Despre problema cu furnizorii, deocamdata, nu se stie nimic”, ne-a declarat directoarea economica a Directiei de Sanatate Publica, ec. Iulia Mircea.
Oficialii Casei Judetene de Asigurari de Sanatate Vrancea sustin ca nu au fost informati in acest sens: „Sa speram ca nu se va ajunge in situatia ca furnizorii de medicamente sa sisteze orice activitate cu spitalele. Casa Nationala nu ne-a trimis nici o adresa in acest sens”, ne-a declarat Daniela Stoica, medicul sef al CJAS.
Deocamdata, protestul Asociatiei Nationale a Furnizorilor de Medicamente a ajuns pe masa ministrului Sanatatii, dar directorii companiilor furnizoare au anuntat ca nu vor mai participa la licitatii. Conform unui comunicat remis de Ministerul Sanatatii, oficialii Sanatatii si ai furnizorilor de medicamente vor ajunge la masa tratativelor in cel mai scurt timp, pentru ca intregul sistem medical sa nu fie paralizat. (Anca GIRNEATA)

Comentarii