Sute de vrinceni cauta de munca in strainatate

duminică, 05 septembrie 2004, 23:00
3 MIN
 Sute de vrinceni cauta de munca in strainatate

Mirajul unei vieti mai bune, alimentat de vilele vecinilor, rudelor si prietenilor care au ales drumul strainatatii, masini desprinse din cataloagele auto, sint visuri care pentru cei mai multi vrinceni pot deveni realitate doar muncind peste hotare. 352 de vrinceni si-au depus dosarul la Oficiul National pentru Migrarea Fortei de Munca, pentru a obtine un loc de munca in strainatate, cele mai solicitate meserii fiind in domeniul agricol, constructii si industrie. 65% dintre cei care au solicitat un loc de munca in afara granitelor sint femei si aproape jumatate dintre acestia au intre 26 si 35 de ani.

Numarul dosarelor vrincenilor care vor sa munceasca in straintatate inregistrate la OMFM este de 352. Cele mai multe dintre acestea au fost solutionate, solicitantii primind deja locurile de munca dorite. De la inceputul anului, 68 de vrinceni au obtinut contracte de munca in strainatate prin OMFM – noua in Spania si 59 in Germania. Meseriile cele mai solicitate sint de mecanic masini si utilaje, mecanic auto, lacatus mecanic, sudor, zidar, dulgher si timplar. Au mai existat si cereri de bucatari, ospatari si asistenti medicali, dar in numar redus. Destinatiile preferate de cei care apeleaza la OMFM sint Germania, Spania, Elvetia, Ungaria si Luxemburg, tari cu care guvernul roman a incheiat acorduri bilaterale privind forta de munca.
7 din 10 emigranti provin din mediul rural
Aproape jumatate dintre cei care solicita locuri de munca in afara tarii au intre 26 si 35 de ani, iar un sfert dintre acestia au intre 36 si 45 de ani. In ceea ce priveste mediul din care provin, sapte din zece emigranti provin din mediul rural. Ca si educatie, 22% dintre cei care solicita o slujba in strainatate sint absolventi de opt clase, 30% dintre solicitanti au zece clase, iar 29% au terminat liceul. Potrivit statisticilor OMFM, numai 0,29% dintre emigranti au studii universitare.
Doua treimi dintre cererile de munca depuse la OMFM pentru a lucra in strainatate vin din partea femeilor. Unul dintre motive este numarul mare de locuri de munca oferite in Spania la cules de capsuni pentru care au fost preferate femeile, dar si dorinta mai mare de siguranta a unui loc de munca a acestora.
Testare psihologica pentru cei care pleaca
Oricine isi doreste un loc de munca sigur in strainatate poate apela la Oficiul National pentru Migrarea Fortei de Munca. Inregistrarea in baza de date a oficiului se face prin depunerea unui dosar personal la sediul OMFM, in urma unei programari anterioare. Minorii insa n-au nici o sansa sa-si gaseasca de munca, virsta fiind un criteriu important de selectie. In acordurile internationale din domeniul schimbului fortei de munca se precizeaza ca virsta minima de angajare admisa este de 18 ani. Cei care indeplinesc conditiile de virsta se pot programa in zilele de marti, miercuri si joi, intre orele 9.00 si 14.00, la numarul de telefon 021.312.91.55. Ofertele de munca sint disponibile pentru zidari, dulgheri, macelari, sudori, lucratori forestieri, soferi cu experienta in transportul international si cu cunostinte de limbi straine, ospatari si asistente medicale. Si pentru agricultori se mai pot depune dosare, dar numai pentru cei cu virste intre 18 si 45 de ani. Una dintre conditiile pentru obtinerea unui loc de munca este sustinerea unui interviu prin care se testeaza cunostintele tehnice, de limbi straine, prin care se verifica documentele si se realizeaza testarea psihologica a candidatilor. (Dalia IOSIF)
Dosarul complet, o sansa reala de reusita
Documentele necesare intocmirii dosarului de inregistrare la OMFM sint o copie leglizata dupa cartea de munca, copie legalizata dupa certificatul de calificare profesionala, o copie dupa buletinul sau cartea de identitate valabila cel putin 6 luni, o copie dupa pasaport, de asemenea valabil cel putin 6 luni, o adeverinta de la medicul de familie, cazier judiciar valabil, CV, o fisa individuala, o recomandare de la ultimul loc de munca, o declaratie notariala pe proprie raspundere ca solicitantul nu detine pensie de invaliditate, trei fotografii tip pasaport si o adeverinta prin care sa se ateste experienta ?n agricultura, pentru cei care solicita un loc de munca in agricultura. La aceste documente se adauga alte acte necesare procesului de selectie. Dosarele incomplete nu se iau in considerare, eliminind sansa obtinerii locului de munca vizat. (D.I.)

Comentarii