Taranii, incoltiti de Registrul plantatiilor

joi, 20 noiembrie 2003, 00:00
2 MIN
 Taranii, incoltiti de Registrul plantatiilor

Legislatia in vigoare cere taranilor sa-si declare proprietatile de teren pe care le detin. Motivatia specialistilor este cerinta Uniunii Europene care a impus autoritatilor existenta unei evidente clare a suprafetelor de teren agricol pe care le detine fiecare localitate. Lipsa personalului adecvat si teama taranilor de a plati impozite noi pentru suprafetele pe care le detin dejoaca planurile specialistilor agricoli.
Statistica oferita de catre Directia pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala arata ca judetul Vrancea se afla sub media pe tara in ceea ce priveste stadiul Registrului plantatiilor agricole. De teama ca vor fi obligati sa plateasca taxe noi, taranii refuza sa completeze declaratiile cu privire la suprafetele aflate in proprietate si culturile pe care le detin. Conform legislatiei in vigoare, termenul de finalizare al declaratiilor este 31 decembrie a.c.. „Nu avem nici personalul necesar care sa asigure rezolvarea acestei probleme. Noi avem 31 de oameni pentru 68 de localitati. Este foarte greu sa reusim. In plus, exista si aceasta mentalitate a taranilor care se tem ca, dupa ce vor spune ce terenuri detin, vor plati cote noi. Acolo unde nu exsita personal nici de la Directia Agricola, nici de la Consultanta, se vor ocupa de aceasta problema agentii agricoli din zona”, ne-a declarat directorul Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala, Ion Marin.
Cei care nu se inscriu in Registrul de plantatii agricole risca sa ramina fara nici un fel de subventie. „Le atrag atentia si ii invit la primarie sa mearga si sa declare ce au in proprietate. Neexistind in acest Registru nu vor beneficia nici de subventii de la Guvern, nici de la Uniunea Europena. Ei vor sa aiba o evidenta clara a acestor suprafete” a adaugat directorul Ion Marin. In judetul Vrancea specialistii trebuie sa completeze cite trei declaratii pentru aproximativ 161 de mii de parcele.
Pe linga aceasta cerinta, Uniunea Europeana vrea sa desfiinteze toate suprafetele de vie hibrida aflate in extravilan. Dupa efectuarea acestor statistici, urmatoarea etapa presupune defrisarea tuturor suprafetelor cu vie hibrida. (Anca GIRNEATA)

Comentarii