Taranii renunta la pomana

vineri, 12 septembrie 2003, 23:00
2 MIN
 Taranii renunta la pomana

Mult mediatizatul ajutor banesc in valoare de 2 milioane de lei, oferit cu tiriita celor care lucreaza terenul agricol, ii lasa rece pe cei mai multi dintre tarani. Desi au trecut aproape trei saptamini de la intrarea in vigoare a ordinul care prevede acest ajutor, din cei aproximativ 110 mii de beneficiari din judetil nostru, doar 20 la suta au depus dosarele la Primarii. „Probabil oamenii sint ocupati in aceasta perioada cu strinsul recoltelor de pe cimp. Mai ales in aceste zile cind a inceput si culesul strugurilor si al porumbului si ce mai are omul pe linga casa. Aceasta nu este o scuza insa ca cei care pot beneficia sa nu-si faca timp 10 minute si sa mearga pina la Primarie”, ne-a declarat Ion Marin, directorul Directiei Agricole.
Conform legislatiei in vigoare, toti cei care detin cinci hectare de teren agricol pot beneficia de un ajutor de doua milioane de lei, pe care il vor primi esalonat, in functie de culturile pe care le insaminteaza. Una dintre conditii prevede ca proprietarul sa poata dovedi cu acte ca este detinatorul terenului si ca il lucreaza.
In unele comune, pentru a convinge oamenii sa vina si sa-si depuna cererile, angajatii Primariei merg cu cererile deja tipizate, din poarta in poarta. „Avem trei salariati care se ocupa de aceasta problema. Merg pe acasa pe la oameni, dar pe multi nu ii gasesc. Sint o parte care mai vin si pe la Primarie”, ne-a declarat Gheorghe Druica, primarul comunei Corbita.
Ajutor controversat
Toti cei care si-au dat terenul in arenda nu pot primi de la stat nici un leut. Situatia ii nemultumeste pe foarte multi dintre proprietarii de teren care s-au inscris in asociatii. Sute de oameni incurajati initial sa practice agricultura in diferite forme de asociatii, astfel incit acestea sa poata produce un profit maxim, au fost acum dezavantajati de prevederile acestei legii. „La noi se lucreaza numai in asociatii. Oamenii nu prea au asa mult teren, dar cei mai multi au preferat sa munceasca in acest sistem. Nu au facut scandal, dar sint nemultumiti”, a precizat primarul Gheorghe Druica.
Cei care au cerut desfiintarea formelor de asociatie sau care au reziliat contractele de asociere sau de arenda nu pot beneficia de acest ajutor daca nu demonstreaza ca acest contract a fost rupt inainte de 28 august, inainte de publicarea in Monitorul Oficial a acestui ordin. „Daca acest contract a fost reziliat in aceste zile, ei nu vor primi nimic. Asa cere legea, ca cei care l-au dat in arenda sa nu beneficieze”, a precizat Ion Marin, directorul Directiei Agricole. (Anca GIRNEATA)

Comentarii