„Teroristii” din scoli, in atentia SRI Vrancea

joi, 26 august 2004, 23:00
4 MIN
 „Teroristii” din scoli, in atentia SRI Vrancea

Ca si elev te gindesti uneori ca azi ai teza si nu ai invatat. Sau poate nu ai chef de scoala. Te hotarasti sa suni la scoala unde inveti si sa anunti plasarea unei bombe. Aceasta este, din pacate, gindirea unora dintre scolarii si liceeni vrinceni. Elevii nu se gindesc la consecintele unui asemenea gest, ca poti sa te alegi cu dosar penal de la o virsta frageda sau sa platesti o amenda grasa. Si pe deasupra sa pui pe drumuri degeaba Ambulanta, Pompierii, Jandarmii, Politia si ofiterii de la SRI si sa suporti costurile destul de ridicate ale interventiei. Cum in ultimii ani tot mai multi elevi au anuntat prezenta unor bombe in incinta unitatilor scolare, Serviciul Roman de Informatii tine sa traga un nou semnal de alarma, dat fiind faptul ca in curind va incepe un nou an scolar. Potrivit statisticilor, judetul nostru ocupa locul trei pe tara in ceea ce priveste alarmele false cu bomba.
In ultimii ani, in judetul nostru au fost semnalate 25 de amenintari telefonice cu bomba atit la scoli, institutii publice, cit si la statii de benzina sau la puncte obligatorii de trecere. Totodata, ofiterii antitero vrinceni au efectuat doua interventii pirotehnice de neutralizare a unor dispozitive explozive. Este vorba despre plasarea unei bome in autoturismul personal al unui ofiter de politie, dar si despre bomba descoperita intr-o masina cumparata din tirgul auto. Desi la nivel local s-au intreprins masuri de popularizare a actelor normative care sanctioneaza savirsirea unor asemenea fapte si s-au mediatizat intens cazurile in care autorii apelurilor anonime au fost identificati, numarul celor care semnaleaza amenintari false cu substante explozibile se mentine desi la un nivel mai scazut fata de ceilalti ani, atrag atentia specialistii in domeniu. Lucratorii SRI spun ca s-au indentificat mai mult de jumatate din autorii acestor apeluri, unii dintre ei fiind trimisi dupa gratii. „Efectuarea controlului tehnic antiterorist de specialitate a reliefat faptul ca amenintarile telefonice au fost doar niste glume proaste si nu au avut nici o legatura nemijlocita cu terorismul”, ne-au spus ofiterii SRI. Cele mai multe telefoane de amenintare cu bomba au fost primite la sediul IPJ Vrancea si la unitatile de invatamint din Focsani. Astfel, in decursul unei singure luni, in anul 2003, Robert Tudose, din comuna buzoiana Smeeni si Nicu Burdujel, din Homocea, au amenintat sediul politiei vrincene cu plasarea de explozibili. In februarie 2003, eleva Cristina Stoica, de 14 ani, a sunat la scoala unde invata si a anuntat prezenta unei bombe. Ulterior s-a aflat ca eleva nu prea avea chef de scoala. Alarmele s-au dovedit a fi false, dar autorii au suportat consecintele faptelor lor, fiind amendati si chiar arestati intrucit, potrivit legii, faptele lor se incadreaza in categoria actelor de terorism.
Trei ani de inchisoare pentru o gluma
In scop preventiv, SRI a initiat actiuni de informare a autoritatilor locale. Intrucit fenomenul a devenit ingrijorator, oficialii din invatamint au dispus chiar derularea de programe educationale in scoli pentru constientizarea elevilor predispusi la asemenea fapte asupra consecintelor si riscurilor la care se expun atit ei, cit si familiile lor. Cum noul an scolar sta sa inceapa, SRI avertizeaza din nou amatorii de glume proaste despre consecintele unui asemenea gest. Potrivit legii, multi dintre autorii identificati pot fi condamnati la pedepse privative de libertate cuprinse intre 3 luni si 3 ani sau pot fi sanctionati cu amenzi penale. SRI avertizeaza ca elevii se expun riscului de a avea cazier de la o virsta frageda si, indiferent de virsta, autorii identificati trebuie sa suporte contravaloarea costurilor interventiei facute la fata locului de catre echipele de interventie. Sumele pot ajunge la zeci de milioane de lei. De asemenea, prin asemenea fapte, elevii perturba procesul educational si pot primi masuri disciplinare radicale, care pot ajunge pina la exmatriculare.
Alarme false, pericole reale
SRI a constat ca persistenta fenomenului amenintarii cu bomba in scoli este cauzata si de profesori, elevi si chiar de parinti. „Autorii fiind minori, nu au putut fi condamnati penal. Sanctiunile s-au materializat, in majoritatea cazurilor, in amenzi si masuri disciplinare, unele dintre ele avind caracter formal, inclusiv datorita interventiei parintilor. In plus, asemenea comportamente sint favorizate de lipsa de control si exigenta din partea familiilor, a cadrelor didactice, avind in vedere ca cei mai multi autori sint elevi. In mediile frecventate de elevi, autorii unor astfel de gesturi sint priviti cu ochi buni, astfel de manifestari fiind considerate acte de bravura si amuzament”, se arata intr-o informare a Sectiei Judetene de Informatii Vrancea. Pentru reducerea unor astfel de evenimente, ofiterii vrinceni continua pregatirea persoanelor cu responsabilitate din diferite institutii publice pentru a actiona rapid si operativ in caz de amenintare cu amplasarea de dispozitive explozive. Recent, Inspectoratul Scolar Judetean le-a atras atentia directorilor de scoli sa-i supravegheze mai bine pe elevi tocmai pentru a preveni asemenea incidente pe parcursul orelor de curs. In plus, SRI atrage atentia ca exista riscul transferarii fenomenului din sfera falselor amenintari ?n cea a pericolelor reale, pe fondul saraciei si a dificultatilor cauzate de tranzitia economica prin care trece tara. In opinia specialistilor in informatii, alarmele frecvente pot avea ca rezulat minimalizarea pericolului in situatii reale, datorita instalarii unui stari de rutina la nivelul personalului didactic si al elevilor. Acestia considera ca anuntarea unei alarme false cu bomba este „un act de curaj si nu o fapta care pune in pericol normalitatea vietii de zi cu zi”. (D. CHIRIAC)

Comentarii