Un avocat acuza Romania de coruptie

joi, 25 aprilie 2002, 23:00
4 MIN
 Un avocat acuza Romania de coruptie

Subiectul unor motiuni de cenzura in Parlament si al "semnalelor" trase de Occident care ne conditioneaza admiterile in UE si NATO de reducerea dimensiunilor ei, coruptia din Romania este motivul pentru care un avocat din Focsani a decis sa cheme la bara cele mai inalte institutii ale statului. Corina Dodoiu, membru al Baroului Vrancea, a dat in judecata Presedintia Romaniei, Senatul, Camera Deputatilor, Guvernul, Ministerul Integrarii Europene, Ministerul Justitiei, Ministerul de Interne, Asociatia Magistratilor din Romania, Consiliul Superior al Magistraturii, Uniunea Avocatilor din Romania, Consiliul Judetean Vrancea, Prefectura Vrancea, Tribunalul Vrancea, Camera de Comert, Industrie si Agricultura a Romaniei si, in calitate de garant universal al drepturilor si libertatilor cetatenesti, Ambasada Statelor Unite ale Americii. Ea cere instantei sa-i oblige pe piriti, cu exceptia Ambasadei SUA, la plata in solidar a sumei de 1 milion de dolari, ca pret al suferintelor morale indurate "ca cetatean al acestei tari si ca avocat", silit sa munceasca in conditii de "incalcare grosiera a legilor tarii", sufocata de "coruptia din justitie si lipsa de vointa politica a structurilor de stat, executive, legislative si judecatoresti de a se angaja intr-o lupta reala, profunda si fara echivoc cu coruptia care macina Romania" si de "accesul la functii publice si demnitati a unor non-valori". Primul termen al procesului, aflat pe rolul Judecatoriei Sectorului 2 Bucuresti, este 9 mai a.c. "Nu ma astept sa cistig acest proces in Romania", declara Corina Dodoiu, a carei tinta este, dupa cum marturiseste, Strasbourgul.
Corina Dodoiu vs. Iliescu, Nastase si Oprisan
Avocata Corina Dodoiu a declarat razboi, dupa cum spune, coruptiei din justitie. Pentru ca in mai multe dosare avute pe rolul diferitelor instante a pierdut procesele "datorita comenzilor politice si a incalcarii flagrante a legii", ea a deschis o actiune civila impotriva principalilor factori de putere din Romania. Ion Iliescu, Adrian Nastase, Nicolae Vacaroiu, Valer Dorneanu, Rodica Stanoiu, Ioan Rus, presedintii Asociatiei Magistratilor si Uniunii Avocatilor, carora li se alatura Marian Oprisan, George Baesu, Ioan Constantin si alti magistrati de la Tribunalul Vrancea sint chemati sa dea socoteala pentru coruptia din tara noastra, sa schimbe acele legi si reglementari care favorizeaza fenomenul si sa-i plateasca, cu titlu de daune morale 1 milion de dolari. Avocata spune ca va face, in fata magistratilor Judecatoriei Sectorului 2, dovada implicarii politice discretionare in actul de justitie a factorilor politici si de putere. "In anumite dosare ale mele, comanda politica a lui Marian Oprisan ma impiedica sa-mi fac meseria. Am sa dovedesc toate aceste lucruri", declara Corina Dodoiu.
Consiliul Judetean Vrancea, prin reprezentant legal, presedinte Marian Oprisan, are in proces "calitate procesuala pasiva conferita de incalcarea constanta, brutala si potrivit regulilor bunului plac, a intregului sistem legislativ si institutional al Romaniei, persoana publica care se face vinovata de instituirea unui sistematic proces de prigoana impotriva celor care nu se inregimenteaza politic, material si conceptual, sistemului de non-valori si sarlatanism pe care le imbraca in haina virtutilor publice ale institutiei ce o reprezinta".
Nu scapa nici Baesu
In proces este chemata si Prefectura Vrancea, prin reprezentant legal prefect George Baesu, "persoana publica care se face vinovata de propagarea sistematica, in dispretul dispozitiilor legale si ale atributiilor institutiilor de interes public local si central, a vointei si potentei unicului leader, astfel incit un intreg judet, cu intregul potential uman si material, a ajuns la comanda politica, arbitrara si discretionara a presedintelui Consiliului Judetean".
Ioan Constantin, presedintele Tribunalului Vrancea este si el dat in judecata, alaturi de alti trei magistrati ai institutiei pe care o conduce, pentru incalcarea Constitutiei, in intregul ei sau partial.
Razboi cu toata lumea
Corina Dodoiu solicita interzicerea categoriei profesionale a jurisconsultilor si consilierilor juridici precum si structurilor organizatorice a camerelor de comert sa asiste si sa reprezinte persoane fizice si juridice in fata tuturor instantelor, autoritatilor si institutiilor. Jurisconsultii si consilierii juridici sint acuzati de Corina Dodoiu ca exercita atributii avocatiale fara a plati impozit pe venit de 45% si celelalte cotizatii profesionale de 17%. Concurenta neloaiala a juristilor nu este singura care o deranjeaza pe avocata. Ea cere de asemenea dizolvarea Uniunii Avocatilor din Romania, institutie aflata "in imposibilitatea morala, materiala, conceptuala si organizatorica de a mai reprezenta interesele reale ale avocatilor".
Accesul in functii publice si demnitati a unor non-valori care impun cu forta puterii publice de care dispun, "conduite in acord cu interesul personal imediat", umilinta de a trai "intr-un judet in care mecanismele sociale ale statului de drept nu functioneaza", practici incetatenite la primirea in profesiile de magistrat, notar, avocat si executor, culminind cu cumpararea unor avize de intrare cu 10.000 pina la 50.000 de dolari sau prin trafic de influenta, sistemul politic care genereaza coruptie sint in opinia avocatului si cetateanului Corina Dodoiu tot atitea motive pentru a solicita 1 milion de dolari despagubiri. "Toate formele de acces in profesie sint structurate pe principii de functionare mafiote", spune Corina Dodoiu. Acesti bani reprezinta pretul suferintei si umilintei "de a sti cum se traieste si munceste in conditii de normalitate" si "evolutiei absurde si ridicole a unor asemenea personaje locale".
"Nu ma astept sa cistig in Romania"
Corina Dodoiu l-a chemat ca parte in proces pe Michael Guest, ambsadorul Statelor Unite la Bucuresti. In calitate de reprezentant al unei tari consacrate ca garant al drepturilor si libertatilor, Guest ar trebui sa depuna marturie din Raportul anual al Departamentului de Stat al SUA privind respectarea drepturilor omului in lume in anul 2001 – Capitolul Romania, si din declaratiile publice date de la instralarea in functie, cu privire la coruptia din justitie si lipsa de vointa politica a structurilor de stat, executive, legislative si judecatoresti de a se angaja intr-o lupta reala cu coruptia. "Nu ma astept sa cistig in Romania un proces cu ministrul Justitiei. Am sa le iau banii la Strasbourg", declara avocata. (Ciprian BOBEICA)

Comentarii