Vinovati!

duminică, 06 iulie 2003, 23:00
5 MIN
 Vinovati!

Ministerul Educatiei cere sanctionarea celor vinovati de refuzul de a primi in examenul de bacalaureat candidatii respinsi la probele obligatorii ale concursului! Desi este cit se poate de evidenta invinovatirea Comisiei Judetene a examenului, prefectul George Baesu acopera conducerea Inspectoratului Scolar si are indrazneala de a cere ministerului o derogare privind replanificarea concursului, dupa ce MEC a refuzat categoric simbata sa aprobe reorganizarea probei F. Deoarece subiectele nu au fost deparolate, cei aproape 400 de candidati prezenti simbata la examen au fost din nou pacaliti. Alaturi de parinti si profesori, acestia au protestat in fata ISJ, timp de citeva ore, pina cind prefectul i-a infruntat barbateste amagindu-i ca va rezolva situatia in zilele urmatoare.
Inspectoratul Scolar a gresit. Indiferent care reglementare legala ar fi aplicat-o – legea invatamintului nr.84/1995 sau cea noua, publicata in Monitorul Oficial din 16 iunie – ordinul este acelasi: „elevii care au fost respinsi la o proba scrisa au dreptul sa participe la oricare din celelate probe”. Pentru a intelege si mai bine situatia, precizam ca, intr-o notificare transmisa de MEC, datata pe 3 iulie, dar primita a doua zi dimineata, pe 4 iulie, la orele 8 si 18 minute, Inspectoratul Scolar este instiintat de faptul ca elevii trebuiau primiti obligatoriu in examen, „conform Legii Invatamintului din 1995, cu modificarile si completarile ulterioare”, facind apel la metodologia de examen, aprobata pe 30 august anul trecut. Cu alte cuvinte, ISJ trebuia sa respecte legea in vigoare si metodologia data acum un an de zile!, timp arhisuficient pentru a fi studiate si aplicate ca atare. Prin aceeasi adresa, MEC cere, de asemenea, ca Inspectoratele scolare sa transmita comisiei nationale pina vineri, la orele 12, adica in aceeasi zi, „lista candidatilor care au fost respinsi la proba scrisa din data de 2.7.2003 si carora li s-a refuzat dreptul de participare la proba din data de 3.07.2003. Refuzul de a fi primit in examen va fi documentat prin reclamatia depusa si inregistrata in data de 3.07.2003”, precizeaza ministerul. Inspectoratul Scolar a ordonat neprimirea in examen a elevilor respinsi fara nici un drept legal! Vicepresedintele comisiei, Mihai Ladaru, pe un considerent personal, a indicat comisiilor de examen ca cel respins la o proba este respins din examen! Argumentul aberant nu a mai fost mentinut si in fata ministerului sau in fata elevilor. Ci s-a lansat ideea ca ISJ Vrancea ar fi fost dus in eroare de declaratia TV a ministrului Educatiei, care afirma ca se respecta legea noua a invatamintului. Dar legea noua spunea clar acelasi lucru ca si cea din 1995: probele ulterioare celor eliminatorii nu sint eliminatorii, ci obligatorii! In momentul in care MEC a cerut, prin aceeasi notificare, sa se comunice „sanctiunile propuse membrilor comisiei care se fac vinovati de refuzul de a primi in examen candidatii respinsi la o proba sustinuta anterior”, conducerea ISJ nu si-a asumat responsabilitatea. Declaratiile-reclamatii ale candidatilor nu existau si nu exista! Cel mult se poate arata ministerului nota de protest facuta de elevi, in timpul revoltei de simbata, in fata Inspectoratului Scolar. Astfel, ISJ nu avea ce sa comunice in scris ministerului.
MEC raspunde: „NU!”
Si atunci s-a redactat o nota inepta, prin care se solicita o favoare MEC: „Prin prezenta va facem cunoscut ca un numar de 337 candidati, din 9 centre de examen, nu a participat la proba F din data de 3 iulie si nici nu au depus solicitari in acest sens. (Nici un responsabil din centrele de examen nu a stiut si nu a spus elevilor sa faca cerere pentru ca nu era cazul. In metodologia de examen se precizeaza foarte clar: elevul participa, la cerere, la urmatoarele probe, nu printr-o cerere scrisa. – n.r.) Ulterior, acesti candidati si-au manifestat verbal dorinta de a sustine proba F motiv pentru care va solicitam aprobarea participarii la aceasta proba in data de 5 iulie, conform notificarii”. La care adresa, MEC raspunde: NU!
Simbata dimineata, cei 337 de elevi se aflau in centrele de examen, asteptind subiectele. La Inspectoratul Scolar, prefectul judetului si responsabilii examenului insistau la minister sa deparoleze discheta pe care se aflau variantele de subiect. Explicatiile date de comsiile din centrele de examen, diferite in continut, au indignat elevii, care au plecat din sali direct la ISJ sa ceara socoteala. Strinsi in fata sediul ISJ, alaturi de parinti si profesori, au protestat ore in sir pina in momentul in care prefectul a iesit din sediu, insotit de cei doi responsabili ai examenului si a incercat sa le explice situatia. Cu o minciuna poleita cu acte normative, precizind ca solicita in continuarea ministerului sa aprobe replanificarea probei, in aceasta saptamina! Amagirea copiilor este clara, daca citim aceeasi notificare, transmisa si in centrele de examen, prin care se arata ca, „comisiile judetene vor lua toate masurile necesare pentru organizarea probei F in ziua de 5.07, incepind cu ora 9”, adica simbata. Mai putin Vrancea, care nu si-a asumat responsabilitatea, vinovatia!
Prefectul, care a tinut sa precizeze ca verifica toate documentele din perspectiva competentei de jurist, stie foarte bine cum stau lucrurile. Si ascunde adevarul dind vina, ca si responsabilii examenului, pe MEC. Baesu a citit si rascitit toate aceste documente inainte de a insista la minister sa obtina derogarea si este greu de crezut ca nu a inteles exact fraza in care MEC cere sanctionarea comisiei judetene condusa de Enache Mindrescu, ca presedinte si Mihai Ladaru, adjunctul sau, in calitate de vicepresedinte. Si cei doi responsabili ai examenului stiu ca sint vinovati, chiar daca nu recunosc, stiind ca sanctiunea inseamna de fapt demitere.
Recorectarea continua
Asa cum mentionam in editia de simbata, tezele la geografie, psihologie, si ulterior, istorie, engleza, filosofie, logica, se corecteaza inca o data din cauza unor greseli de tehnoredactare a testelor sau greseli din baremele de corectare. Vina este a MEC, care timp de luni de zile, n-a fost in stare sa verifice corectitudinea testului. Este inexplicabil cum cele citeva foi de hirtie nu au fost citite cu atentie inainte de a fi trimise miilor de candidati, intr-un examen national!
Este o bataie de joc suportata atit de elevi, cit si de profesorii implicati in concurs, unii insarcinati cu organizarea, altii cu corectare si acum recorectarea tezelor.
S-ar parea ca abia in aceasta seara se va incheia reevaluarea si se vor anunta rezultatele preliminare. Pina pe 10 iulie, candidatii, a caror teze au fost recorectate fara martori si fara a fi de fata – contrar regulamentului, vor putea face contestatii.
Este greu de crezut ca cei aproape 400 de elevi picati la proba F vor sustine din nou examinarea in aceste zile. Ei se vor alinia in rindul nepromovatilor la celelalte probe, cea scrisa la limba romana, unde s-ar parea ca sint tot in jur de 400 de cazuri si celor eliminati la probele orale, aproape 100. Procentul de promovare si notele obtinute in aceasta sesiune sint needificatoare, la nebunia creata si dirijata de manageri incompetenti. Acest handicap insusit de cei peste 2400 de elevi nu va ramine nesanctionat, daca avem in vedere declaratiile facute aseara de ministrul Educatiei pe posturile de televiziune. (Cristina LAZARIN)

Comentarii