Frica umple spitalele iesene

Subtitlu

luni, 23 februarie 2009, 23:15
6 MIN
 Frica umple spitalele iesene

Spitalele iesene au fost asaltate in ultima perioada de pacienti din alte judete invecinate. Scandalurile medicale de la Slatina sau Satu Mare au determinat reactii dintre cele mai diverse la pacienti. Astfel, cei care locuiesc in judete cu spitale mici prefera acum sa vina la spitale din centre universitare, in loc sa se trateze in judetul de domiciliu.

Pe de alta parte, multi medici din spitale mici prefera acum sa nu-si mai asume responsabilitatea pentru cazuri complicate si sa-i trimita la spitale mari cu specialisti foarte bine pregatiti. Chiar daca nu au facut statistici in aceasta privinta, medicii spun ca este evidenta cresterea numarului de pacienti care ajung la Iasi din alte judete. Numarul de astfel de pacienti din 2008 este aproape egal cu cel din 2007, insa medicii spun ca diferente vizibile vor fi cind vor exista datele pe 2009.

Unii pacienti din judetele invecinate se pling de medicii care i-au consultat pina sa vina la Iasi. "Am stat la Bacau mai bine de doua luni numai cu pastile si fizioterapie. Medicul de familie mi-a zis ca m-a tras curentul si m-a trimis la un orelist, o doctorita mai in virsta, probabil satula si plictisita de meseria ei. Iar mi s-a dat reteta si am facut niste fizioterapie, insa, cum ma simteam tot mai rau, am schimbat medicul si am ajuns la o doctorita tinara. Ea si-a dat seama ce am, si m-a trimis imediat la Iasi. Aveam ganglionii umflati si nici nu mai puteam sa misc limba", a povestit Radu Simion, un barbat de 48 de ani din Bacau. Barbatul a fost internat la Clinica de Chirurgie Maxilo-Faciala din cadrul Spitalului "Sf. Spiridon", unde medicii au pus diagnosticul de cancer la baza limbii.

Dupa ce a facut analizele medicale necesare, pacientul asteapta acum sa fie operat. In primele doua saloane din clinica, din cei zece pacienti internatI, doar doi erau din judetul Iasi, restul venind aici din alte judete din Moldova.

Salon plin si doar un pacient din judetul Iasi

Un alt pacient a ajuns la Iasi dupa ce a mai trecut si pe la spitale din Suceava. Nu e la prima interventie chirurgicala, iar din cite i-au spus medicii, inca va mai avea de tras pina va fi sanatos. "Mi-au strimbat gura acolo la o operatie. E mai bine aici decit la noi", spune si Radu Cojocaru, un barbat care a ramas aproape desfigurat in urma unei interventii chirurgicale de extirpare a unei tumori de la nivelul fetei. La Iasi a mai fost operat in toamna anului trecut, medicii incercind astfel sa-i reconstruiasca maxilarul afectat de carcinom.

"Nu au nici aparatele care le trebuie, nici medicii nu stiu de toate la noi. Am venit si eu la Iasi pentru ca aici e mai aproape", adauga de pe un pat alaturat Toader Joacabine. Barbatul are 84 de ani si este dintr-o localitate de linga Birlad. A trecut si prin spitalul din Birlad, si prin cel de la Vaslui, dar pina la urma, tot la Iasi a fost trimis. Alt salon, aceeasi problema.

Un singur pacient era din judetul Iasi, ceilalti fiind trimisi aici de medici din alte judete. Numarul acestor pacienti a si crescut de altfel in ultima perioada, lucru remarcat si de medici si explicat in mare parte prin efectul pe care l-a avut mediatizarea cazurilor de la Slatina si Satu Mare.

Pacientii nu mai au incredere in medicii din spitalele mici, sau chiar medicii prefera sa trimita pacientul in alta parte pentru a nu risca eventuale reclamatii. "Nu avem inca cifre exacte, insa este evidenta cresterea numarului de pacienti care ajung la noi din alte judete. Putem spune ca acest numar a crescut cu aproximativ 10% in ultimele saptamini fata de aceeasi perioada de anul trecut. Oricum, a crescut numarul pacientilor, in general", a declarat conf. dr. Diana Cimpoesu.

"Medicilor nu trebuie sa le fie frica sa trateze pacienti"

Conform datelor pe care le are conducerea spitalului, aproximativ jumatate dintre pacientii din clinicile de chirurgie si 25% dintre cei care se interneaza in clinicile medicale din cadrul Spitalului "Sf. Spiridon" provin din alte judete.

De altfel, conducerea unitatii medicale a si trimis adrese catre toate spitalele din celelalte judete sa nu trimita aici decit cazurile care se justifica. In ultima perioada, tot mai multi medici prefera sa nu-si asume responsabilitatea pentru cazurile care par mai dificile si astfel sa nu riste reclamatii de la pacienti sau apartinatori. Din aceasta cauza ei trimit pacientii la alte spitale, in centre universitare, Iasul fiind unul dintre ele.

"Exista medici pregatiti si in spitalele judetene sau orasenesti, si nu toti pacientii trebuie sa vina la Iasi. Unii pot fi rezolvati si acolo, la noi putind veni cind boala pacientului depaseste competenta medicilor de acolo. Trebuie cumpatare. Medicilor nu trebuie sa le fie frica sa trateze pacienti in specialitatea lor, trebuie sa fie mindri si siguri de ei, si pina la urma trebuie sa-si practice meseria", a mai spus conf.dr. Cimpoesu.

Aglomeratia duce la lipsa de spatiu, dar si la cresterea riscului de a gresi

De exemplu, in Clinica de Chirurgie Maxilo-Faciala de la Spitalul "Sf. Spiridon", cei mai multi dintre pacienti sint din alte judete decit Iasul. Pe de o parte, acest lucru se explica prin faptul ca aceasta specializare nu se regaseste in toate spitalele din regiune. Pe de alta parte, foarte multi pacienti ajung aici cu niste complicatii ale bolii care a fost tratata in alt judet de medici care nu au competente in domeniu.

"Specialistii de la noi sint foarte bine pregatiti si fac interventii de amploare care nu pot fi facute peste tot. Din pacate, exista si medici care se rezuma la lucruri mici, simple, unde si riscul de a gresi este mai mic. De exemplu, extractiile dentare la copii cu handicap psihic trebuie facute si la spitale din alte judete, cu anestezie generala. Totusi, ei tot la noi ajung", a precizat prof.dr. Carmen Vicol, sefa clinicii.

Drept urmare, cazurile din alte judete aglomereaza spitalele din Iasi, ceea ce duce la o lipsa de spatiu aici, la o oboseala mai accentuata a personalului medical si la o crestere a riscului de a gresi. Medicii au mai spus ca cei mai multi dintre pacientii de aici provin din Botosani si Vaslui.

"Este vorba de doua judete mai sarace, oameni care nu au cu ce sa-si asigure traiul de la o zi la alta, si astfel sint neglijenti cu starea lor de sanatate. Consumul de alcool este foarte mare, ceea ce duce la o agresivitate crescuta. Cei mai multi pacienti batuti sau cu cancere sint din Botosani si Vaslui", a afirmat un medic primar.

Daca numarul pacientilor din alte judete care ajung la Iasi se mentine relativ constant in ultimii doi ani, acest lucru s-ar putea schimba in 2009 daca lucrurile se mentin ca in ultima perioada. Astfel, in 2007 au fost inregistrati 53.327 de pacienti din alte judete din totalul de 179.659 de pacienti internati in spitalele iesene. Cei mai multi dintre acestia proveneau din Vaslui, respectiv 15.585, Suceava cu 9.526 si Botosani cu 9.113. In anul urmator s-a inregistrat o scadere usoara, pina la 52.088 de pacienti „regionali", topul raminind acelasi, Vaslui cu 14.938 de pacienti, Suceava cu 9.324 si Botosani cu 9.167.

La Neurochirurgie, jumatate dintre pacienti sint din afara judetului

Si la Spitalul de Neurochirurgie ajung tot mai multi pacienti din afara judetului. Medicii spun ca primesc tot mai multe cazuri din Vaslui, Neamt, Botosani, Bacau, Galati.

"Se observa o crestere a numarului de pacienti din judete limitrofe. Sint multe accidente vascular-cerebrale si accidente rutiere grave, sint pacienti care au nevoie de evaluari complete si interventii chirurgicale complicate. Daca inainte aveam cite 10-20 de pacienti din alte judete pe garda, acum avem cite 30-35 astfel de cazuri", a spus dr. Romeo Chelariu, medic primar la UPU, in cadrul Spitalului de Neurochirurgie.

Medicii spun chiar ca jumatate din pacientii spitalului sint din afara judetului. "Sint foarte multi. In momentul de fata, aproximativ 50% dintre pacientii internati in spital sint din alte judete", a precizat dr. Florin Gramada, purtatorul de cuvint al spitalului.

Numarul de pacienti din afara judetului este acum similar cu cel inregistrat in perioada sarbatorilor de iarna, perioada in care computerele tomograf din zona Moldovei nu erau deschise pentru pacienti, iar medicii erau, in majoritate, in concediu.

Comentarii