Capusele au invadat Padurea Girboavele

luni, 08 mai 2000, 23:00
3 MIN
 Capusele au invadat Padurea Girboavele

In ciuda avertismentelor medicilor epidemiologi din cadrul Directiei de Supraveghere a Starii de Sanatate a Populatiei, care semnalasera inca de acum doua saptamini existenta capuselor in padurea Girboavele, galatenii au luat totusi cu asalt zona, una din putinele oaze de verdeata de care dispun locuitorii orasului, la sfirsitul saptaminii trecute. Pentru doi dintre ei, distractia s-a terminat insa la spital. Vineri seara, la sectia de Urgente Chirurgie a fost adus un copil de 9 ani care fusese intepat in palma de minuscula vietate. Chiar daca initial s-a crezut ca acesta este un caz izolat, alaltaieri seara, o adolescenta de 16 ani a ajuns in aceeasi sectie dupa citeva ore petrecute cu parintii in padure. Silvia Melinte prezenta un hematom dureros pe spate, provocat de muscatura unei capuse. Parintii fetei au povestit asistentelor ca au petrecut citeva ore in zona restaurantului "Caprioara" si ca, din tot grupul, Silvia a fost singura intepata. La aceste doua cazuri se mai adauga si cel al unei batrine din Tulucesti care este tratata la Spitalul de Boli infectioase.
Medicii afirma ca acest lucru demonstreaza ca insectele s-au inmultit si s-au extins pe o arie foarte mare, tinzind sa cuprinda si satele si comunele din apropierea padurii. Dealtfel, masuratorile efectuate de Directia de Supraveghere a Starii de Sanatate a Populatiei arata ca pe un metru patrat sint sapte forme larvare de capuse, ceea ce inseamna o densitate destul de mare. Odata ajunse la maturitate, insectele respective intra sub piele si nu mai pot fi indepartate decit prin incizie. Daca interventia nu este facuta la timp, organismul face o reactie toxica locala iar locul unde s-a fixat insecta parazitara se infecteaza. Pe linga faptul ca intepaturile sint destul de neplacute, capusele pot transmite parazitoze, encefalita virala, febra butonoasa si alte boli infectioase grave.
Capusele pot rezista trei ani fara sa se hraneasca
Insectele par sa fi fost aduse in zona de oile aduse la pasunat in padure. Desi Consiliul Judetului a interzis inca de anul trecut, de cind a preluat padurea Girboavele, oieritul in zona, animalele pasc si acum in voie. In aceste conditii, raspindirea capuselor e greu de controlat. Dupa cum ne-a declarat directorul Directiei de Supraveghere a Starii de Sanatate a Populatiei, dr. Elena Vrabie, ele sint greu de stirpit deoarece se adapostesc la suprafata pamintului si in stratul superficial al acestuia si sint extrem de rezistente, putind supravietui fara sa se hraneasca chiar si trei ani de zile. Ea ne-a mai spus ca zilele acestea s-au recoltat din padure exemplare care au fost trimise spre analiza Institutului Entomologic pentru a vedea daca pot produce doar imbolnaviri sau si situatii epidemiologice. "Am transmis o adresa Consiliului Judetului prin care am solicitat luarea de masuri imediate. Noi nu putem decit sa avertizam populatia ca odata ajunsa la padure sa nu se aseze direct pe iarba intrucit pericolul intepaturilor este destul de mare", ne-a mai spus dr. Elena Vrabie.
Consiliul Judetului a incercat sa faca ceva, asa ca zilele acestea s-a facut o dezinsectie. "Substantele pe care le-am imprastiat pentru insecte nu au avut nici un efect asupra capuselor, pentru ca acestea sint foarte rezistente", ne-a declarat presedintele CJ, Dumitru Nicolae.
Patronul de la Pibunni a cheltuit citeva milioane pe insecticid
Cei mai afectati de invazia de insecte parazite sint patronii complexurilor turistice din zona. Anul acesta, ca si anul trecut, ei au ramas cu spatiile de cazare neocupate deoarece turistii au preferat sa evite padurea. Din acest motiv, propietarul bazelor de agrement "Vinatorul" si "Pibunni", Ionel Borcea, a decis sa mai cheltuie citeva milioane si sa-si faca singur dezinsectie. "Consiliul Judetului a stropit intreaga padure, dar, intrucit nu am vrut sa avem probleme, am hotarit sa dezinsectam singuri cele 1,2 ha pe care le avem. Am cheltuit citeva milioane de lei pentru a stropi intreaga zona", ne-a declarat el. (Iulia HOGAS, Gianina IORDACHE)

Comentarii