Descoperire arheologica veche de sapte mii de ani

marți, 16 mai 2000, 23:00
4 MIN
 Descoperire arheologica veche de sapte mii de ani

Chiar inainte de Paste, el a descoperit in gradina o serie de obiecte ciudate. Directorul Muzeului din Tecuci afirma ca oalele si celelalte obiecte scoase din pamint de fostul politist sint vechi de citeva mii de ani si ca, incepind din toamna, locul se va transforma intr-un santier arheologic. Istoricul Stefan Stanciu, directorul Muzeului de Istorie din Galati, declara ca acestea fac parte din cultura Cris, apartinind Neoliticului, si ca aceasta descoperire, corelata cu faptul ca in alte zone din judet s-au descoperit vestigii similare, demonstreaza ca nordul judetului era intens populat inca de acum sapte mii de ani.
Pina in urma cu patru ani, viata lui Marian Mancu, acum in virsta de 38 de ani, se desfasura destul de monoton. El era sef de post la Tiganesti, un sat cu oameni putini, in care nu se intimpla mare lucru. In 1996, pe cind se afla intr-o misiune in Certesti, Mancu a fost eroul unei intimplari care la vremea aceea a facut mare vilva. Politistul a povestit ca intr-o noapte a vazut OZN-uri si chiar extraterestri. "La vremea aceea nu m-a crezut nimeni ca am vazut OZN-uri, desi au fost oameni de stiinta care au confirmat dezvaluirile mele. Apoi, peste doi ani, am fost trecut in rezerva. A fost o lovitura grea data familiei mele", povesteste Marian Mancu.
Specialistii sustin ca obiectele descoperite de Mancu sint vechi de sapte mii de ani
Ramas fara serviciu, omul s-a apucat de agricultura. Ca sa-si poata intretine nevasta somera si cei doi copii minori, Mancu si-a facut o gradina din spatele casei. Chiar inainte de Pasti, in vreme ce sapa de zor, el a descoperit niste obiecte care pareau foarte vechi. "Sapind in gradina, am dat peste tot felul de piese ciudate si cioburi de oale. Istoria m-a pasionat inca din copilarie, asa ca m-am apucat sa studiez obiectele cu atentie si am descoperit ca ceramica era pictata intr-un fel anume, asa cum vazusem eu in tratatele de istorie si in muzee. Am inceput sa sap din nou in gradina, in locul in care gasisem primele obiecte, cam la 80 cm adincime, si am inceput sa dau peste alte oale intregi si cioburi din ceramica veche", sustine Marian.
El povesteste ca l-a anuntat pe directorul Muzeului din Tecuci de descoperirea facuta, iar acesta s-a deplasat la fata locului cu o echipa de specialisti care i-au
spus lui Mancu ca piesele si obiectele gasite au o vechime de citeva mii de ani. Specialistii au ajuns la concluzia ca pe locul unde familia Mancu cultiva cartofii s-a aflat in urma cu citeva mii de ani o asezare.
Marian Mancu este pasionat de istorie
Mindru nevoie mare de aceasta noua isprava a sa, Marian Mancu spune ca se bucura ca pasiunea lui pentru istorie i-a fost rasplatita prin aceasta descoperire. De altfel, barbatul are o adevarata biblioteca cu tratate de istorie precum si o colectie impresionanta de monede si obiecte de arta. Obiectele gasite acum doua saptamini in vestigiul arheologic au fost luate la Muzeul de Istorie din Tecuci, urmind ca si celalalte piese care vor fi descoperite dupa deschiderea santierului arheologic sa aiba aceeasi soarta.
Deocamdata insa, Mancu, care s-a vazut ramas si fara gradina, s-a angajat, la sfirsitul saptaminii trecute, ingrijitor de vite, in sat. Ramine de vazut ce suprize ii rezerva si aceasta noua ocupatie.
"In Neolitic aveam de-a face cu o civilizatie foarte avansata"
Directorul Muzeului de Istorie din Tecuci, Nicu Mircea, ne-a declarat ca obiectele descoperite sint deosebit de valoroase deoarece demonstreaza ca in nordul judetului nostru au existat asezari umane inca din Neolitic.
"Am gasit fragmente de vase de provizii si de uz casnic pictate cu alb si rosu, apoi vase intregi, polonice, razuitoare confectionate din omoplati de animale, risnite, precum si ramasitele unei locuinte. Aceasta din urma are peretii din paianta, ceea ce ne-a determinat sa credem ca avem de-a face cu obiecte apartinind culturii Cris, care dateaza din anul 5.000 i.Hr., avind deci o vechime de aproximativ sapte mii de ani", ne-a spus Nicu Mircea.
Specialistii mai spun ca studierea si modul de constructie a locuintei se apropie de aspectul Stoicani-Aldeni, care face legatura cu cultura Gumelnita din Muntenia. "Aspectul Stoicani-Aldeni face legatura intre culturile Cris-Cucuteni si Gumelnita si atesta faptul ca in Neolitic aveam de-a face cu o civilizatie foarte avansata. Descoperirea nu este singulara in judet, intrucit obiecte apartinind culturii Cris am mai gasit si la Draganesti – punctul Broscani, unde se afla morminte, si la Negrilesti, in curtea scolii si la Toflea, unde am gasit cea mai sudica asezare apartinind culturii Cucuteni", ne-a mai spus directorul Muzeului de Istorie din Tecuci.
Cultura Cris face parte din ansamblul culturilor neolitice si se intinde pe teritoriul Romaniei pe o arie destul de mare. Specialistii spun ca aceasta este atestata din sec. 8 i.Hr. pina in sec. 4 i.Hr. si se caracterizeaza prin ceramica pictata in alb si rosu. "Descoperirea de la Tiganesti intareste inca o data ipoteza ca zona respectiva a fost locuita de o populatie numeroasa inca din acele vremuri", ne-a declarat directorul Muzeului de Istorie din Galati, Stefan Stanciu. (Gianina IORDACHE, Iulia HOGAS)

Comentarii