Din 10 privatizari anchetate au mai ramas doar doua

joi, 04 octombrie 2001, 23:00
4 MIN
 Din 10 privatizari anchetate au mai ramas doar doua

Ancheta cu privire la modul de privatizare a unor societati comerciale, demarata la nivel national, s-a dovedit a fi, pe plan local, o furtuna intr-un pahar cu apa. Cercetarile care au angrenat un numar mare de politisti, procurori, inspectori financiari si specialisti din cadrul Autoritatii pentru Privatizare si Administrarea Participatiilor Statului (APAPS) sint la un pas de finalizare. Desi s-a vrut un fel de razboi declarat impotriva coruptiei si a ingineriilor financiare de orice fel, complexa ancheta nu s-a soldat, in nici unul dintre dosare, cu inceperea urmaririi penale fata de persoanele cercetate. Motivul: privatizarile s-au realizat cu respectarea dispozitiilor legale.
Demararea anchetei care a avut in vizor modul de privatizare a unor societati comerciale galatene a fost anuntata cu surle si trimbite in cadrul unei conferinte de presa organizate de fostul inspector-sef al Inspectoratului Judetean al Politiei, colonelul Luca Iamandi. Inca de pe atunci, insa, procurorul-general al Parchetului de pe linga Curtea de Apel, magistratul Tomita Craciun, a avertizat ca situatia acestor dosare este destul de delicata. Sursa citata a atentionat ca, in multe dintre cazurile verificate, cercetarile au avut la baza niste sesizari din partea angajatilor societatii respective care nici macar nu si-au mai sustinut afirmatiile in fata anchetatorilor.
Acest lucru avea sa fie doar una din greutatile de care s-au impiedicat oamenii legii in cursul cercetarilor. Astfel, un ordin venit de la Bucuresti in urma cu doua luni a schimbat traseul urmat, in mod normal, de aceste dosare: Politie – Directia de Finante – Parchet. Mai precis, locul Finantelor a fost luat de APAPS, institutie abilitata sa puna concluzii in ancheta penala, dar numai cu privire la legalitatea mecanismului de privatizare.
Serii de NUP
Lista societatilor comerciale verificate de catre politistii, finantistii si procurorii galateni cuprinde zece nume: SC "Galinvest" SA, "Hortigal" SA, "Gama" SA, "Mehid" SA, "Atlas" SA si "Menarom" SA din Galati, SC "Contec" SA,"Altec" SA si "Agrotec" SA din Tecuci si "Agromec" SA Berheci. Procurorii galateni au finalizat prima ancheta acum mai bine de trei luni, cind au dispus neinceperea urmaririi penale in cazul firmei "Galinvest". Au urmat apoi alte trei societati scoase curate ca lacrima de pe lista firmelor verificate: "Mehid", "Altec", "Gama".
Potrivit datelor furnizate de procurorii din cadrul Parchetului de pe linga Tribunal, in dosarul "Mehid" cercetarile au demarat in urma sesizarii din oficiu a Politiei Municipale. Politistii aveau sa stabileasca, in cele din urma, ca licitatia organizata pentru vinzarea pachetului majoritar de actiuni (cistigata de SC "Metal" SA Galati) a avut loc cu respectarea dispozitiilor legale. Propunerea de neincepere a urmaririi penale facuta de Politie a fost confirmata de Parchet in data de 20 iulie. In cazul "Altec", ancheta a demarat in urma unei plingeri formulate de catre un fost grup de salariati impotriva directorului Vasilica Constantinescu. Si in acest dosar, Politia a propus NUP, iar procurorii au confirmat solutia pe 2 august, constatind ca "licitatia vinzarii activelor apartinind societatii s-a desfasurat cu respectarea prevederilor legale si nu s-au descoperit fapte infractionale". Dupa patru zile, Parchetul a semnat o ordonanta de neincepere a urmaririi penale si pentru Ninel Ciochina, administrator al SC "Gama" SA Galati. "Dupa cum rezulta din documentele APAPS, privatizarea s-a facut in conformitate cu prevederile legale, iar cumparatorul si-a onorat toate obligatiile", se sustine in ordonanta.
"Privatizarile au fost realizate legal"
Situatia avea sa se schimbe, oarecum, atunci cind Politia a trimis pe masa Parchetului dosarul privind privatizarea SC "Agromec" SA Berheci. Politistii au propus, la incheierea cercetarilor, inceperea urmaririi penale fata de directorul general, Vasile Abrudan si fata de directorul economic, Vasile Banu. Acestia erau acuzati ca au vindut o magazie a societatii, desi fostul FPS le interzisese vinzarea activelor pe o perioada de zece ani. Parchetul a decis insa scoaterea de sub urmarire penala, stabilind ca nu a existat intentia de a insela, vinzarea efectuindu-se doar pentru ca magazia era neproductiva. La scurt timp, Parchetul de pe linga Tribunal avea sa finalizeze inca trei dosare referitoare la modul de privatizare al societatii de transport "Atlas" SA si al firmei "Hortigal" SA. "In toate aceste cazuri, cercetarile noastre au concluzionat ca privatizarea a avut loc cu respectarea dispozitiilor legale. Astfel, in cazul «Menarom» am dispus, pe 29 august, neinceperea urmaririi penale, iar la «Atlas» scoaterea de sub urmarire penala la data de 30 august", ne-a declarat prim-procurorul Parchetului de pe linga Tribunal, Marian Sandu.
La "Menarom" cercetarile s-au disjuns
Totusi, ancheta este departe de a fi finalizata in cazul societatii "Menarom" SA, care a fost privatizata in urma cu mai bine de doi ani, cind FPS-ul a vindut pachetul majoritar pe care il detinea la aceasta societate firmei olandeze "Alrico Ltd.". Potrivit prim-procurorului Marian Sandu, cercetarile cu privire la privatizare nu au scos la iveala nimic ilegal. "Cu toate acestea, am disjuns cauza in legatura cu administrarea fondurilor societatii de catre administrator. Din acest punct de vedere, cercetarile nu au fost finalizate", a afirmat Marian Sandu. Ancheta continua in cazul privatizarii fabricii de conserve SC "Contec" SA Tecuci si a fostului IAS tecucean, "Agrotec" SA Tecuci. (Cristina SARBESCU)

Comentarii