Evadare fatala

vineri, 05 ianuarie 2001, 00:00
4 MIN
 Evadare fatala

Lucian Pacinschi, in virsta de 32 de ani, internat in Spitalul pentru bolnavi cronici din Ganesti, a fugit pe 1 ianuarie, in jurul orei 21,30, din institutia in care se afla de 15 ani. Doua zile mai tirziu, trupul sau neinsufletit a fost descoperit in cimp de citiva locuitori ai satului Puricani, aflat la o distanta de numai citiva kilometri de spital. Lucian suferea de schizofrenie paranoida si nu se afla la prima lui tentativa de "evadare".
"Ultima data a mai fugit in urma cu doi ani, dar atunci l-am gasit la timp. Era un pacient linistit, chiar apatic, complet rupt de realitate. Tot timpul statea in pat cu o patura in cap, nu se putea vorbi cu el. Nu ne-am asteptat sa reactioneze asa, desi tot timpul spunea ca vrea sa plece acasa. El a suferit foare mult. Ambii parinti ii sint morti iar aici cu el in spital se afla si fratele lui, Gheorghita, la fel de bolnav", ne-a spus directorul spitalului, dr. Emilia Stefanescu.
Aceasta sustine ca in prima zi a anului, in jurul orei 21,30, in timp ce mai multi bolnavi se uitau la televizor supravegheati de un infirmier, Lucian s-a strecurat pe usa si a fugit. "Incuetoarea la usa era stricata, iar el a profitat de acest lucru si a plecat. Nu a iesit pe poarta pentru ca ar fi fost vazut de paznic, ci s-a strecurat printr-o spartura a gardului. Era descult si nu avea pe el decit pijamaua", ne-a declarat dr. Emilia Stefanescu.
"Viata lui ar fi putut fi salvata, daca cineva ne-ar fi anuntat ca l-a vazut"
Aceasta afirma ca abia doua zile mai tirziu au fost anuntati de Politie ca Lucian a fost gasit mort pe un cimp.
"Medicii legisti trebuie sa soseasca pentru a efectua autopsia si a stabili cauza decesului, eu banuiesc insa ca a murit inghetat. Imi pare foarte rau ca localnicii sint indiferenti fata de acesti bolnavi. Sint sigura ca acest tinar imbracat doar in pijama a fost vazut de cineva, dar oamenii trec pe linga ei ca pe linga niste ciini. Motivul pentru care nu poarta haine civile este tocmai de a fi recunoscuti si ajutati. Cind sint gasiti asa, ar trebui adapostiti si imediat ar trebui sa fim anuntati, insa oamenii fug de ei. Cred ca viata lui ar fi putut fi salvata, daca cineva ne-ar fi anuntat ca l-a vazut. Cred ca acum el a umblat aiurea pe cimp si a murit de frig", ne-a mai spus dr. Emilia Stefanescu.
Directorul Spitalului pentru bolnavi cronici din Ganesti sustine ca nu este pentru prima data cind bolnavii au reusit sa fuga din spital. "Unul din motive este faptul ca avem o infirmiera la 30 de bolnavi iar citeodata, cind se mai dau zile libere sau concedii, o infirmiera trebuie sa se ocupe de 60 de bolnavi, ceea ce este foarte mult, tinind cont de faptul ca pacientii sint de cele mai multe ori foarte agitati. Sparg geamuri, distrug usi, rup gratiile de la ferestre. Incuietoarea de la usa pe care a iesit Lucian a fost stricata de un bolnav cu numai o zi inainte. Zilnic reparam ceea ce ei strica, insa este foarte greu sa facem fata tuturor problemelor pe care le avem", ne-a mai spus dr. Emilia Stefanescu.
"Daca directorul spitalului mai are nevoie de personal, trebuie sa faca o cerere catre DJSP"
Pentru a indrepta cit de cit aceasta situatie, Directia Judeteana de Sanatate Publica a gasit in ultimii ani fonduri pentru o serie de investitii in Spitalul pentru bolnavi cronici de la Ganesti. Astfel, a fost modernizat un pavilion, suma necesara pentru consolidarea si reparatia acestuia ridicindu-se la 3,7 miliarde de lei. De asemenea, bolnavii beneficiaza din noiembrie ’99 si de o centrala termica in valoare de sapte miliarde de lei. Toate aceste investitii insa, care au fost facute abia in ultimii ani, nu pot opri procesul de degradare al cladirilor care alcatuiesc acest spital ce are o "vechime" de peste 100 de ani. "Ferestrele si usile sint din stejar dar sint vechi de 100 de ani, oricit le-am repara nu se mai poate face mare lucru cu ele", ne-a spus asistentul sef.
In legatura cu situatia Spitalului din Ganesti, directorul adjunct al Directiei Judetene de Sanatate Publica, dr. Costinela Georgescu, ne-a declarat: "In mod normal, daca directorul spitalului mai are nevoie de personal, trebuie sa faca o cerere catre DJSP. Scoaterea la concurs a posturilor trebuie aprobata de Ministerul Sanatatii, iar in ceea ce priveste salariile personalului nou-angajat, acestea ar trebui platite de Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS), daca dispune de fondurile necesare. Tot CJAS trebuie sa asigure si plata reparatiilor curente, de exemplu timplaria. Reparatiile capitale ar trebui facute de DJSP prin fonduri de la Ministerul Sanatatii, dar bani sint foarte putini sau chiar deloc", ne-a declarat dr. Costinela Georgescu.
(Camelia PRICOPE)

Comentarii