Justitia galateana este sub semnul provizoratului

miercuri, 25 aprilie 2001, 23:00
3 MIN
 Justitia galateana este sub semnul provizoratului

Seria de eliberari din functie "operate" la nivelul mai multor institutii din cadrul Ministerului Public si Justitiei a generat o situatie fara precedent. In acest moment, Judecatoria si Tribunalul au presedinti numiti pentru o perioada de doar citeva luni, in vreme ce la Parchetul de pe linga Curtea de Apel procurorul-general adjunct a fost "avansat" pina cind se va stabili un nou conducator cu statut definitiv. Magistratii considera ca aceasta situatie este extrem de periculoasa, deoarece infaptuirea actului de justitie nu se poate realiza in conditii de provizorat iar oamenii numiti in functii pe o perioada temporara fie vor evita sa ia decizii care ar putea implica o raspundere pe termen lung, fie nu vor apuca sa duca la capat ceea ce si-au propus.
Demiterile sefilor celor mai importante institutii din sistemul justitiei a dat nastere unei situatii care, se pare, ca este fara precedent. Fara a motiva in nici un fel deciziile luate, autoritatile de la Bucuresti au preferat sa numeasca, la conducerile Judecatoriei, Tribunalului si Parchetului, sefi interimari pentru doar doua luni.
De la vicepresedinti la interimari
Dupa cum se stie, in urma cu citeva luni presedintii Tribunalului si Judecatoriei, judecatorii Alexandrina Zaharia si Ion Avram, au fost eliberati din functie "pentru indeplinirea defectuoasa a atributiunilor de serviciu". La scurt timp de la "decapitarea" conducerii celor doua instante, ministrul Justitiei a decis ca sefia sa fie "pasata", temporar, vicepresedintilor, judecatorii Gabriela Baciu si Valentina Vrabie. Desi toata lumea se astepta ca interimatul sa se sfirseasca repede iar pe posturi sa se faca numiri definitive, Ministerul Justitiei a preferat alta varianta. Astfel, s-au facut alte numiri, dar interimatul s-a prelungit. Incepind cu 19 martie, la conducerea Judecatoriei a fost numit pe baza de delegatie, pentru o perioada de doua luni, braileanul Adrian Vanc. Ulterior, la nivelul Tribunalului, a fost luata o decizie asemanatoare, aici fiind numita pentru doar doua luni in functia de presedinte judecatoarea Livia Stanciu, magistrat in cadrul Sectiei Penale a Curtii de Apel. Este posibil ca cei doi judecatori sa fie mentinuti in functie si dupa expirarea delegatiei, insa este de neinteles de ce ezita autoritatile de la Bucuresti sa faca numiri definitive. Aceasta ezitare a inceput deja sa dea nastere la speculatii in rindul magistratilor, care sustin ca prin mentinerea acestei stari de incertitudine se doreste ca oamenii aflati in functie sa poata fi schimbati, in momentul in care nu raspund unor comenzi politice, cu persoane ceva mai obediente. Astfel de speculatii sint extrem de daunatoare pentru o institutie care, prin natura sa, trebuie sa fie total independenta.
Adjunct interimar la Parchet
O situatie la fel de ciudata se inregistreaza la nivelul Parchetului de pe linga Curtea de Apel. Dupa demiterea lui Constantin Bulgaru, functia de procuror general a fost preluata temporarde catre Tomita Craciun. Pina acum, la Parchet schimbarile s-au operat foarte repede, lucru care, din ratiuni pe care nu le cunoastem, nu s-a petrecut si de aceasta data. Ca si la Judecatorie si Tribunal, exista zvonuri conform carora Tomita Craciun, un excelent profesionist, ar putea fi mentinut in aceasta functie, dar in acelasi timp se vehiculeaza si numele unor alti magistrati, apropiati de oameni din PDSR, ca posibili procurori generali, fapt care creaza serioase tensiuni intr-o institutie in care orgoliile sint deosebit de puternice. (Cristina SARBESCU)

Comentarii