Politia verifica privatizarile dubioase din Galati

luni, 23 aprilie 2001, 23:00
3 MIN
 Politia verifica privatizarile dubioase din Galati

Inspectoratul Judetean al Politiei (IJP) ancheteaza modul in care s-au privatizat noua societati comerciale. Cercetarile, intreprinse in colaborare cu Directia Generala a Finantelor Publice Galati si Parchetul, urmeaza sa se extinda la nivelul a inca sapte firme galatene. Inspectorul sef al IJP, colonelul Luca Iamandi, cel care a facut publice aceste informatii, a refuzat sa dezvaluie numele societatilor comerciale anchetate in prezent, dar a afirmat ca exista dovezi care atesta ca privatizarea acestora s-a facut "prin metode dubioase" si ca verificarile se realizeaza impreuna cu Directia de Finante si Parchet.
Dupa o lunga perioada in care a stat mai mult departe de Galati, pe motiv ca urmeaza cursurile Colegiului de Aparare, colonelul Luca Iamandi, sef al Inspectoratului Judetean de Politie, a organizat o conferinta de presa in cadrul careia a afirmat ca in acest moment sint in lucru mai multe dosare legate de modul in care s-au privatizat noua societati comerciale din oras.
"In aceasta perioada s-a intervenit mai intens in ceea ce priveste privatizarea unor societati comerciale, in prezent avind in lucru anchete la noua societati comerciale unde avem suficiente dovezi ca privatizarea s-a facut cu incalcarea unor acte normative. In urma unei analize la nivelul Inspectoratului Judetean al Politiei urmeaza sa ne desfasuram activitatea cu privire la alte sapte societati comerciale", a afirmat colonelul Luca Iamandi. Intrebat care sint societatile si care sint dovezile ca vinzarea acestora s-a realizat cu incalcarea legii, el a refuzat sa ofere vreun nume, dar a precizat ca in aceste dosare este implicat si un fost functionar al defunctului FPS. "Aceasta ancheta este derulata impreuna cu Directia Generala a Finantelor Publice si Parchetul Galati, care a supravegheat activitatea, urmind sa deslusim aceste situatii si sa ne implicam in masura competentei. Avind in vedere ca ne aflam intr-o faza incipienta, nu vom da aceste nume pentru a nu afecta interesele economice ale celor care sint verificati", a mai declarat colonelul Luca Iamandi, care a adaugat ca in sapte cazuri dintre cele noua verificate s-a inceput deja urmarirea penala.
Ocolind cu "finete" orice nume de persoana sau societate comerciala, inspectorul-sef a trecut in revista modalitatile ilegale de privatizare "pe baza elementelor detinute pina in prezent". Colonelul Luca Iamandi a precizat ca una dintre cele mai uzitate modalitati este aceea de intocmire a evaluarii sau reevaluarii neconforme cu realitatea. "Dupa cumparare, la un timp relativ scurt, capitalul a fost reevaluat, in mod as spune, abuziv, si de aceea s-au produs anumite consecinte in plan economic. V-as da un exemplu banal: se realizeaza o asemenea tranzactie, se reevalueaza capitalul care creste de zece ori, dupa care se duce la banca sa ceara un imprumut, gireaza imprumutul cu ceva care sa aiba substanta, obtine imprumutul, nu-l mai plateste. Apoi banca vine si se indreapta asupra patrimoniului care a constituit gajul la vremea respectiva si constata ca sunt doar doi pereti, cine stie pe unde. Mai sint si alte maniere, cum ar fi aplicarea coeficientului de uzura excesiva, desi realitatea este alta si-atunci, prin multiplicare, rezulta ca patrimoniul este mai mic decit in realitate", a declarat colonelul Luca Iamandi. Din exemplu dat de seful IJP nu rezulta in ce consta privatizarea dubioasa in cazul in care, dupa ce sint reevaluate, bunurile sint gajate la banca. Probabil insa ca este vorba despre achizitionarea de noi societati prin aport in natura cu bunuri cumparate anterior si reevaluate, practica folosita de unele firme. (Cristina SARBESCU)

Comentarii