Primarul, calare pe boxe

miercuri, 13 februarie 2002, 00:00
7 MIN
 Primarul, calare pe boxe

BBC, Europa Libera, Deutsche Welle si Baleni. E ca si cum ai zice mosul si boxul sau habotnicul si tilharul. Ceva-i in neregula cu acest tablou, cum s-ar traduce o vorba de duh made in USA. Poate cineva sa faca vreo legatura intre cei patru termeni? Pina la litera N a alfabetului, numai raspunsuri negative. Acum se ridica Nicolae Nita din Baleni si spune da: cuvintul cheie in aceasta ecuatie este radio. In localitatea aflata la aproximativ 50 de km. de Galati functioneaza de vreun an de zile un post de radio, un fel de BBC comunal. Ascultatori? Cum sa nu: mai bine de jumatate din cele 1.300 de familii de tarani, care prind postul prin intermediul fostei retele de telegrafie. Care va sa zica, rating-ul de piata sare de 51%.
La Radio Baleni, primarul Nicolae Nita este un soi de "one man-show": el centreza, el da cu capul. Este realizator de programe, reporter, crainic si DJ. Primul gospodar al comunei alearga la seful de post ca sa faca rost de stiri calde, vine la "redactie" pentru a face sumarul si hotaraste cu ce sa deschida "jurnalul" – cu cei doi insi din Cuca, prinsi la furat gutanul lu’ tata Maria sau cu materialul utilitar care anunta ca brutaria va fi inchisa pentru curatenie? Dificila alegere, sa recunoastem. "Actualitatea din Baleni" este prezentata "live" la ceas de seara, iar a doua zi dimineata intra inregistrata.
La crisma din sat, lumea se aduna si comenteaza la un rachiu ultimele noutati. In general, taranii sint multumiti de faptul ca au posibilitatea sa fie la curent cu tot ce se intimpla in comunitatea lor. Ca peste tot insa, exista si persoane care strimba din nas. Cica primarul ar fi pesedizat stirile, iar in jurnal se da unda verde numai la materiale laudative la adresa partidului de guvernamint. "Sa se mai si critice, ca de-aia-i radiou!", spune lumea la "radio sant".
You are listening Radio Baleni!
"Buna seara cetateni din Baleni. Va vorbeste primarul Nita. Incepem programul de stiri cu…" Cind in difuzoarele instalate in bordeiele taranilor se aud aceste propozitii, toata lumea stie ca a intrat in emisie "Actualitatea din Baleni". Jurnalul nu-i fixat la o ora anume, ci este livrat ascultatorilor seara. Poate sa fie 5 sau 6 dupa masa. Niciodata insa nu mai tirziu de opt seara, pentru ca la ora aia publicul rupt de munca de peste zi, a bagat deja cornul in perna. Ori s-a instalat in fata televizorului, ca sa vada ce se da pe TVR1.
Primarul Nicolae Nita n-a facut in viata lui vreun curs de jurnalism. E profesor de geografie, chiar si acum mai preda la scoala din comuna. Meseria de ziarist a invatat-o din mers. Recunoaste ca o face dupa ureche, precum lautarii. N-are impresii de mare reporter, e multumit ca lumea asculta stirile zamilslite de el. "Am luat pulsul comunei si am incercat sa aflu cam ce i-ar interesa pe oameni. La noi la tara nu-s subiecte senzationale, ca la oras. Trebuie sa caut ceva interesant, lucruri care sa capteze atentia ascultatorilor si sa stiti ca nu-i deloc usor", spune "reporterul" Nita.
Ideea privind infiintarea unui post de radio in comuna i-a venit prin ’94, in timpul primului mandat ca primar. S-a gindit sa exploateze vechea retea de telegrafie si sa faca ceva util pentru comunitate. La treaba insa a dat drumul abia in urma cu un an, dupa ce s-a sfatuit si cu consilierii locali. Toata lumea a fost de acord, spune primarul din Baleni, ca nu-i rau ca taranii sa poata afla despre una sau alta de la surse bine informate. "In loc sa tin sute de audiente pe aceeasi tema, mai bine ies pe post si lamuresc pe loc problemele oamenilor. Nu se mai nasc interpretari, in sensul ca informatia nu mai circula asa din gura-n gura, cum se zice, ca la tara", afirma primarul.
Ascultatorii decid daca sa plece sau nu urechea la ce spune primarul. Cum ar putea fi captata atentia oamenilor de la tara? In nici un caz cu armaghedoane, ca taranii n-au treaba cu asa ceva. Pe ei ii intereseaza care-a mai iesit la furat, de la cine a dat cu zula, cit mai costa o vitica la tirg si altele asemenea. Din acest motiv, jurnalul de stiri duduie de materiale luate de la Politie. La ora documentarii nostre, de exemplu, primarul se pregatea sa arunce in eter vestea ca lu’ tata Maria care sta linga Caminul Cultural i-a fost uschit purcelul. Doi prapaditi din Cuca au dat buzna cu caruta in curtea batrinei si au nenorocit-o. Cind au fost dibuiti de seful de post, manglitorii aveau burta plina: mincasera godacul femeii. Informatia, care mai mult ca sigur n-ar intra pe nici un post de radio din Galati, prezinta un deosebit interes pentru comunitatea din Baleni. E clar: cu aceasta stire se va deschide jurnalul.
Localnicii cu care am discutat s-au aratat incintati de faptul ca hotii sint mediatizati, ca lumea are prilejul sa afle ce hram poarta unul sau altul. "E bine, ca astfel stim sa ne ferim de ei. Ii aratam cu degetul pe ulita, nu-i mai salutam. Toti hotii ar trebui dati la radio. Dac-ar fi vorba de fecior-miu? Nu m-as supara, daca a furat, atunci sa stie tot satul ca-i un hot. Eu m-as duce sa-l dau pe post, nu inainte insa de a-i trage un toc de bataie ca m-a facut de rusine", spune unul din localnici, dupa care trage o dusca sanatoasa de tuica si trinteste paharelul de masa, ca sa demonstreze ca a vorbit foarte serios.
"Mai cu vina, dom’ primar!"
In grila jurnalului un rol important il joaca stirile utilitare. Astfel, se da OK la materiale privind programul de la cabinetul medical, informatii despre juganarul comunei sau vesti despre diverse preturi la vin, lemne ori lapte proaspat de vaca. La sfirsit se prezinta revista presei "de la oras", se iau la puricat ziarele locale, dar si citeva centrale. Primarul aminteste si ce se mai intimpla prin alte comune, ce se mai fura pe la Tg. Bujor sau Pechea, sa zicem.
Interviurile cu preotul satului ori cu seful de post sint de asemenea la loc de cinste. Taranii circotasi birfesc pe la colturi, afirmind ca interviurile sint uneori masluite, ca interlocutorul este lasat sa-si faca de cap in emisiune. Cica "jurnalistul" Nita nu-i deloc incisiv, lucru absolut scuzabil, pentru ca la urma-urmei e primar, basca prieten cu invitatii sai. "Mai dur, mai cu vina ar trebui sa fie dom’ primar. Asa cum am vazut si noi pe la televizor ca se intimpla. Sa nu-i lase sa respire, sa le spuna in fata ca nu si-au facut treaba nu stiu cind. Poate ca n-are stofa de ziarist, cine stie?", se intreaba un alt taran din Baleni. La aceste acuzatii, primarul Nita raspunde ca de fapt cei care il contreaza nu sint ascultatori fideli ai postului Radio Baleni: "Ei aud de pe la altii ce s-a vorbit intr-o emisiune si trag concluzii gresite. De ce nu-mi scriu mie ce anume ii doare, ca sa le pot raspunde punctual."
Primarul s-a gindit ca postului i-ar creste audienta daca ar incepe sa dea dedicatii muzicale. A avut dreptate. De Sf. Gheorghe, Sf. Ion ori alte sarbatori, DJ Nita se dezlantuie la microfon. Ii ia la rind pe toti cei care isi serbeaza ziua onomastica si le face dedicatii, moaca bineinteles. Oamenii se bucura ca au fost bagati in seama, ca si-au auzit numele la difuzor. "Reporterul" Nita se poate considera un om fericit. Pina acum n-a avut belele pe linie de serviciu. Desi a dat pe goarna o gramada de hoti, nici unul nu s-a gindit sa-l actioneze in judecata pentru ca i-a stricat imaginea, ca l-a calomniat sau insultat. Nu-i timpul pierdut, dar nu credem ca cineva va avea curaj sa sparga gheata cu vreun proces. Normal, "ziaristul" nu-i orisicine, e ditai primarul, ca sa nu mai punem la socoteala ca detine si monopolul mass-media in Baleni. O data se supara dom’ Nita si slobozeste o campanie de presa impotriva individului care misca fara motiv in front si rascoala toata comuna impotriva acestuia.
Tinerii din comuna nu prea se dau in vint dupa postul de radio a lu’ Nita, cum l-au botezat ei, dar spun ca si-ar revizui atitudinea daca in grila de programe ar fi prinse si niscaiva stiri mondene. Sa afle si ei cu cine s-a mai cuplat juna Marioara, cine s-a spart in figuri la discoteca si cui i-a fugit femeia de-acasa, care-a venit cu banul maracine de la italieni. Ca apoi sa poata diseca firul povestii in patru sau opt. Pina la urma, in comuna tot se afla aceste lucruri, dar pe ei ii deranjeaza ca nu sint spuse pe post. Poate pentru ca aceste stiri sa poata fi facute, ar trebui umblat un pic la schema de personal. Unul-doi reporteri in plus ar putea sa se ocupe si de mondenitatile de la Baleni. Problema este ca nu-s fonduri. Primarul face munca patriotica, iar in radio mai lucreaza un singur flacau, la departamentul tehnic. Mai mult de 1,7 milioane de lei in gheara nu vad dupa o luna de munca, spune cel de-al doilea si ultimul angajat de la Radio Baleni, Emanuel Nacu. Se vede treaba ca la Baleni exista entuziasm in a face treaba buna la radio, dar nu-s posibilitati. Ei bine, mai in gluma, mai in serios, credem ca este imperios necesar ca in "firma" sa fie atrase cit mai multe contracte de publicitate. S-a vazut, postul are audienta, asa ca firmele ar avea de cistigat. Nu-i cazul sa fie contactate reprezentantele Mercedes sau Volvo, ci societatile care produc butoaie, maturi sau vind butelii. (Marius ANTON, Iulian GROSU)

Comentarii