SIDEX si-a ucis Furnalul 6

sâmbătă, 03 noiembrie 2001, 00:00
4 MIN
 SIDEX si-a ucis Furnalul 6

In Sidex exista sase furnale numerotate in ordinea cronologica in care au fost construite. Furnalul numarul 6 (F6), dat in folosinta la inceputul anului 1977 a fost multa vreme cel mai modern din Combinat si din tara, ba, mai mult, detinea recordul in sud-estul Europei din punct de vedere al dimensiunilor, fiind punctul forte al siderurgiei romanesti.
In anul 1994, furnalul a fost zdruncinat de o explozie care s-a soldat cu mai multi morti si raniti. In plus, pagube imense, utilaje transformate in cenusa, agregate scoase din exploatare. Dupa anchete, expertize si studii laborioase s-a ajuns la concluzia ca, pentru repunerea in functiune a furnalului trebuie facute lucrari serioase de investitii, nu doar o reparatie capitala. Capii Combinatului au intocmit la vremea aceea un program de restructurare a societatii pentru perioada 1995-2000 care prevedea si citeva masuri pentru modernizarea productiei de fonta: refacerea furnalului 6, modernizarea furnalelor 4 si 5, oprirea si inchiderea batrinelor furnale 1, 2 si 3, ajunse la capatul ciclului de viata.
Ambitiosul proiect de restructurare s-a ratacit in mod misterios printre dosarele inchise in fisetele pline de praf ale nu stiu carui birou. Parca in ciuda programului, directorii acelor vremuri au actionat tocmai pe dos. Furnalele 1, 2 si 3 nu s-au oprit, asa cum era de asteptat, ci au suportat reparatii – pentru care s-au alocat fonduri uriase – care sa le permita mentinerea in functiune. Este ca si cum ai tencui unul dintre blocurile ce stau sa cada la primul cutremur. F6 a fost trecut in conservare si nu s-a mai refacut niciodata, toate piesele bune fiind luate si utilizate la furnalul 5. Din F6 a ramas numai carcasa si scheletul. Ca o coaja de nuca al carei miez a fost devorat de gindaci.
Investitiile in sport si agrement, mai importante decit cele din fluxul tehnologic

De fiecare data cind s-a discutat programul de investitii, cei care s-au zbatut sa includa F6 pe lista obiectivelor au fost contrati de toti directorii generali ce s-au perindat prin Sidex. "N-avem bani", a fost motivatia ce a sunat dintotdeauna, ca un laitmotiv al romanilor de pretutindeni. "Fondurile de investitii sint insuficiente, avem lucrari mai urgente, mai importante, legate direct de productie. F6 costa prea mult". Si F6 a fost abandonat. Va intrebati probabil ce investitii s-au realizat cu banii care puteau pune in picioare cel mai important furnal din Sidex. Va redam mai jos lista tuturor lucrarilor din perioada 1992 – 2000, lasindu-va pe dumneavoastra sa apreciati care dintre acestea este legata direct de productie:
1. Sediul administrativ al uzinei ETU
2. Fabrica de piine de la poarta Est
3. Cladirea protocolului si a centrului de calcul
4. Biserica de la poarta Est
5. Modernizarea stadionului "Otelul"
6. Baza sportiva si "Sala sporturilor" din Valea Tiglinei
7. Doua impingatoare si 36 de barje
8. Braseria si Clubul Sidex din Tiglina I
9. Utilaje miniere la Cariera de calcar Mahmudia
10. Instalatii portuare in Portul Constanta (pe teritoriul firmei Comvex SA)
11. Baza de agrement "Briza Dunarii" (linga portul mineralier)
12. Hotelul Sidex, ce apartine acum firmei "Dunasi" SA
13. Citeva sute de automobile: autoturisme de oras, de teren, microbuze, dubite si autobuze, care transporta directori, sefi, sefuleti, secretare, sotii si Dumnezeu mai stie ce.
14. Aproape 100 de telefoane celulare
15. Mobilier nou, aparate de aer conditionat, ferestre termopan si calculatoare aflate prin toate birourile care gazduiesc vreo persoana cu aer de sef.
Cu banii irositi in aceste investitii "vitale" se puteau reface F6, Uzina Cocso-Chimica II (care in 1999 a fost oprita dupa ce a fost zguduita de o explozie si care, in momentul acesta se taie pentru fier vechi), se puteau realiza modernizari vitale pentru fluxul tehnologic de baza (Otelaria Electrica, Turnarea Continua 3, Laminorul de Benzi la Rece) si, in plus, se putea construi o linie de acoperire cu aluminiu, cositor, lacuri si mase plastice.
Ca sa nu fim acuzati ca vedem numai partea neagra a lucrurilor, va prezentam mai jos si lista investitiilor cu adevarat vitale, investitii care au fost realizate, dar care nu au generat eficienta economica pe care au asteptat-o mai marii Sidex. Managementul defectuos si-a pus si aici amprenta, lucrarile fiind realizate cu tehnologie depasita care nu va permite probabil niciodata recuperarea zecilor de milioane de dolari care s-au pompat in agregatele din fluxul principal de productie.
1. U.A.F. – Instalatia de injectare a carbunelui pulverizat la furnalele 2, 3, 4 si 5
2. OLD 1 – Modernizarea procesului de elaborare a otelului prin insuflare combinata si coordonarea procesului cu ajutorul computerului
3. U.O.R. – Instalatia de desumflare a fontei in oala cu cioc
4. U.O.R. – Instalatia de retinere zgura in convertizor
5. U.O.R. – Modernizarea masinii de turnat continuu nr. 4
6. L.B.C. – Modernizarea trenului finisor si a racirii dirijate
7. L.B.C. – Modernizarea cuptorului cu propulsie nr. 2
8. L.B.C. – Modernizarea rulorului nr. 3
9. L.B.R. – Modernizarea liniei de zincare
Lovitura de gratie
Consiliul de Administratie (C.A.) al Sidex a decis, in sedinta din 27 iulie 2001, sa curme suferintele mastodontului F6. Adminstratorii au dat aviz favorabil pentru casarea si folosirea ca fier vechi a tuturor componentelor ramase in incinta furnalului. Hotarirea C.A. mentioneaza foarte clar faptul ca se aproba scoaterea din conservare a mijloacelor fixe de la F6 si se acorda avizul de principiu pentru casarea efectiva a mijloacelor fixe din complexul F6. Sa mai spunem doar faptul ca F6 are o valoare de inventar de 53,5 miliarde lei din care 42,9 miliarde o reprezinta valoarea ramasa neamortizata. (Marian COMAN)

Comentarii