Spitalele galatene, in coma financiara

miercuri, 24 mai 2000, 23:00
2 MIN
 Spitalele galatene, in coma financiara

Conducerea Spitalului Judetean "Sf. Apostol Andrei" a fost somata ieri dimineata de SC Apaterm SA sa-si plateasca datoriile. "Societatea ne informa ca, intrucit avem debite restante de 1,3 miliarde de lei, miine (n.r. – azi) se va sista furnizarea apei reci. Nu este vina noastra ca s-a ajuns la acest lucru, pentru ca, de cite ori am avut bani, am platit in primul rind facturile curente, printre care se numara si cele ale Apaterm. Nu stiu cum de ne mai inteleg furnizorii de medicamente si de alimente, la care avem restante", ne-a declarat contabilul institutiei, Elena Robu.
In cele din urma, CJAS a promis Apaterm ca pina la mijlocul lunii iunie vor fi rezolvate toate problemele financiare iar intre spital si furnizorul de apa s-a incheiat un protocol prin care unitatea spitaliceasca se obliga sa-si achite datoria pina pe 20 iunie.
Seful serviciului de Relatii cu Publicul al Apaterm, Silviu Lascar, a precizat ieri ca, daca nu s-ar fi ajuns la aceasta solutie, societatea ar fi fost obligata sa intrerupa furnizarea apei. "Am dat preavize tuturor unitatilor cu datorii mari. Spitalul trebuie sa ne plateasca 1,3 miliarde de lei, ceea ce inseamna debite restante cu penalitatile aferente. Nu avem ce face, trebuie sa incasam acesti bani, deoarece la rindul nostru trebuie sa onoram protocolul incheiat cu Electrocentrale, care prevede ca trebuie sa platim pe zi doua miliarde de lei", ne-a declarat Silviu Lascar.
La Spitalul de Pediatrie nu mai sunt bani pentru alimente
Spitalul Judetean nu este insa singura institutie de acest gen care se confrunta in aceste zile cu grave probleme financiare. Incepind de vineri, Spitalul de Pediatrie "Sf. Ioan" nu va mai putea cumpara alimente deoarece fonduri nu mai sint iar furnizorii refuza sa mai dea pe datorie, in conditiile in care au deja de recuperat sume destul de mari. "Cu ultimii bani pe care i-am avut am facut o rezerva de combustibil si de lapte. Nu vom mai putea insa cumpara carne, asa ca in scurt timp vom fi nevoiti sa le cerem bolnavilor sa vina cu pachete de acasa", ne-a declarat directorul institutiei, dr. Aurel Nechita.
Desi cei ce conduc unitatile sanitare considera ca vinovata pentru disfunctionalitatile din sistem este Casa Judeteana de Asigurari Sociale de Sanatate, conducerea CJAS sustine ca vina apartine numai Casei Nationale, care nu a virat nici pina acum bugetul pentru acest an.
"Situatia este aceeasi cam in toate judetele tarii, deci nu avem ce face. Banii nu vor ajunge la Galati mai devreme de 10 iunie si, in lipsa acestora, nici spitalele nu-si pot alcatui bugetele proprii", ne-a declarat vicepresedintele CJAS, Lucia Lepadatu. (Iulia HOGAS)

Comentarii