Stefan cel Mare a scos in strada sute de credinciosi

duminică, 22 octombrie 2000, 23:00
3 MIN
 Stefan cel Mare a scos in strada sute de credinciosi

Sute de credinciosi au impinzit ieri la prinz spatiul din fata Catedralei Episcopale, pentru a vedea obiectele sfinte din epoca lui Stefan, care au ajuns la Galati cu ocazia unui pelegrinaj organizat de Ministerul Apararii Nationale. Aceste obiecte erau expuse pe o panoplie purtata de un tun care era insotit de masini ale Armatei, linga care se aflau tarani din comuna Piscu, ce purtau costume nationale.
Manifestarea spirituala s-a desfasurat in contextul punerii in valoare a unor inalte simboluri ale crestinatatii romane, simboluri legate de personalitatea marelui domnitor al Moldovei. Dupa ce simbata convoiul a trecut pe la Tecuci, ieri a fost rindul galatenilor sa vada steagul de lupta al armatei lui Stefan, o copie a sabiei sale, harta Moldovei lui Stefan cel Mare si Sfint si piese de armament ale ostenilor sai.
Dintre aceste obiecte, cel care a suscitat cel mai mare interes a fost steagul de lupta al ostirii, pe care Stefan cel
Mare l-a inchinat, in urma cu 500 de ani, Manastirii "Sf. Gheorghe" de la muntele Athos. Steagul lui Stefan este pastrat la Muzeul Militar, fiind adus in tara in decembrie 1919, la cererea legatiei romane din Atena.
In aceste zile drapelul se afla in pelerinaj prin Moldova, urmind ca pe 25 octombrie, de Ziua Armatei Romane, sa ajunga in capitala.
Pe drapel a fost brodata de insasi fiica domnitorului, cu fir de argint, icoana patronului ostirii moldovene – Sf. Gheorghe. De asemenea, pe steag au fost scrise, in limba slava, cuvinte de multumire aduse Sf. Gheorghe, in semn de recunostinta fata de sprijinul in luptele purtate.
Memoria lui Stefan a fost evocata in alocutiunile rostite de prefectul Leonard Fintescu, directorul Muzeului de Istorie-Stefan Stanciu si comandantului Garnizoanei – colonelul Ion Vulpe, care au semnat in cartea de onoare ce insotea obiectele de patrimoniu.
Ceremonia religioasa a fost oficiata de un sobor de preoti, in frunte cu Prea Sfintitul dr. Casian Craciun, Episcopul Dunarii de Jos.
Imediat dupa aceea, elevii Seminarului Teologic "Sf. Apostol Andrei" au intonat "Cind era sa moara Stefan", moment in care unor credinciosi le-au dat lacrimile. Profund emotionati, cei prezenti au incercat sa se apropie de obiectele sfinte, fiind tinuti in friu cu mare greutate de fortele de ordine.
Oamenii au alergat pe strada Domneasca dupa convoiul militar
Dupa ce s-au inghesuit in jurul masinilor care alcatuiau convoiul militar, incercind sa atinga macar o portiera, credinciosii s-au incolonat pentru a insoti obiectele sfinte pina in afara orasului. Cu toate ca insusi PS Casian Craciun a facut apel la cei prezenti pentru a nu lasa cortegiul neinsotit in drumul spre Braila, galatenii au fost luati prin surprindere in momentul in care masinile au demarat in tromba, dupa doar citeva sute de metri de drum. Absolut neincrezatori in faptul ca au fost "abandonati" in asemenea mod, oamenii au inceput sa alerge pe strada Domneasca, hotariti sa ajunga din urma convoiul. Din pacate, acesta a disparut foarte rapid, probabil din cauza faptului ca la acea ora era asteptat in municipiul Braila, iar in Armata punctualitatea este la mare pret. (Mirella AUR)

Comentarii