Universitarii au refuzat majorarea salariala propusa de Guvern

joi, 20 decembrie 2001, 00:00
3 MIN
 Universitarii au refuzat majorarea salariala propusa de Guvern

Personalul didactic si nedidactic al Universitatii va primi in anul 2002 aceleasi lefuri ca si in acest an. Acest lucru a devenit posibil in urma anularii punerii in practica a grilei de salarizare propusa de Guvern. Dupa ce in editia de ieri anuntam ca personalul didactic din invatamintul preuniversitar a reusit sa obtina o aminare a hotaririi guvernantilor de a indexa salariile, acum atragem atentia ca si elita profesorilor (n.r. – universitarii) va ramine cu aceiasi bani. Sindicatul universitarilor, "Alma-Mater", considera ca blocarea Ordonantei de Urgenta privind salarizarea bugetarilor din invatamint este o reusita. Decizia acestora de a fi de acord cu propunerea venita din partea sindicatelor din invatamintul preuniversitar se datoreaza in primul rind indexarilor foarte mici la salariile din zona didactic auxiliar. Acestei categorii de bugetari li s-ar fi marit salariile de la citeva mii de lei sub 2 milioane, cit au in acest moment, la citeva sute de lei peste 2 milioane.
"Reusita sindicatelor de a amina pe moment acest gen de indexare a salarilor este o gura de oxigen de care aveam nevoie in preajma sarbatorilor de iarna. Daca am fi acceptat grila propusa de reprezentantii puterii ar fi fost un dezastru pentru personalul didactic auxiliar. Acestora li s-ar fi majorat lefurile cu «fabulosul» procent de 0,1. Traducerea in lei a majorarii de care ar fi beneficiat un bibliotecar sau un laborant este de maxim 11.000 si asta daca respectiva persoana se apropia de virsta de pensionare. Cum un sindicat ce se respecta apara drepturile tuturor membrilor, am decis sa nu acceptam propunerea Guvernului cu toate ca salariile profesorilor cresteau cu pina la 40%", ne-a declarat liderul "Alma-Mater", Razvan Bobulescu.
Un alt motiv pentru care sindicalistii universitari au militat pentru blocarea grilei de salarizare este plafonarea cuatumului pe care trebuiau sa-l primeasca cadrele didactice cu o vechime cuprinsa intre 15 si 25 de ani. La aceasta categorie cresterea era de 2-3%, in timp ce persoanele ce aveau gradul de profesor universitar si depasesc plafonul de vechime mentionat ar fi primit cu pina la 40% mai mult la salariu. "Discrepanta ce reiesea din propunerea guvernantilor, a fost unul din motivele pe care le-am invocat cind am cerut blocarea grilei de salarizare, cu toate ca salariul unui profesor ce a obtinut toate gradele universitare se ridica la 7,5 milioane de lei, iar cel al unui tinar debutant crestea de la 2,2 milioane la 3 milioane. Solicitarile noastre sint pentru prima categorie mentionata de 10 milioane, iar pentru cea de a doua de 3,5 milioane. La reluarea discutiilor cu reprezentantii guvernului pentru stabilirea viitoarei grile de salarizare, vom solicita ca pretentiile noastre sa fie respectate pina la ultima", a afirmat Bobulescu.
In schimbul acestei aminari a discutiilor pe marginea majorarii salariale sindicalistii au propus Guvernului sa indexeze salariile din invatamint cu un procent de 13% incepind cu 1 ianuarie. "Aceasta propunere a fost inaintata deoarece Fondul Monetar International a solicitat guvernului identificarea unor fonduri pentru majorarea salariilor bugetarilor cu un procent de 8%. Daca invatamintul va obtine acel 13% promis, celelalte categorii bugetare vor primi mai putini bani anul viitor", a spus Razvan Bobulescu.
Prin blocarea OU, sindicatele din invatamint pot spune ca dupa ce inceputul anului scolar a debutat sub auspiciile declansarii conflictelor de munca, au reusit sa obtina o victorie care va aduce anul viitor o majorare salariala asa cum o doresc dascalii. (Marius ANTON)

Comentarii