Gard de 8 miliarde lei, la Agronomie

Subtitlu

joi, 01 februarie 2007, 23:00
5 MIN
 Gard de 8 miliarde lei, la Agronomie

Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara "Ion Ionescu de la Brad" si-a facut un gard care ar putea fi cu 347.000 RON (3,4 miliarde lei vechi) mai scump decit pretul pietei. Pretiosul gard imprejmuieste campusul universitar, iar conform unei expertize independente, nu ar costa mai mult de 500.000 RON (5 miliarde lei vechi).

Lucrarile au ajuns insa, in final, la o valoare de circa 800.000 RON, adica opt miliarde lei vechi. Costurile afacerii vor fi suportate de contribuabili, intrucit banii cheltuiti pentru aceste lucrari au provenit integral de la Ministerul Educatiei si Cercetarii. Conducerea universitatii recunoaste ca preturile sint cam mari, dar sustine ca s-a procedat legal: a fost aleasa cea mai buna oferta primita din partea firmelor participante la selectiile de oferta. "S-a procedat legal. Pentru preturile cam mari care au fost platite voi demara un audit intern", a spus prof.dr. Gerard Jitareanu, rectorul Universitatii de Stiinte Agricole.

Au lucrat doua firme

Lucrarile de imprejmuire a campusului universitar au fost realizate in doua etape, de catre doua firme. Potrivit legislatiei in vigoare, fiind vorba de "achizitionare de lucrari", iar valoarea totala fiind sub 250.000 de euro, institutia a avut dreptul sa nu organizeze licitatie, obligatorie la alte achizitii, daca acestea depasesc 40.000 de euro, organizind doua selectii de oferte: pentru zona din fata campusului universitar si pentru cea din spatele acestuia.

Pentru gardul din fata caminelor studentesti, situate pe Aleea Mihail Sadoveanu, au raspuns invitatiei de participare trei firme – Conplax, Santier 9 Constructii si ITELS SA – ultima fiind declarata cistigatoare. In contractul incheiat la 19.10.2006, pretul de executie a lucrarii pentru cei 630 metri liniari de gard metalic, cu inaltimea de 1,20 metri, a fost 395.116 RON (3,95 miliarde lei vechi, pret incluzind TVA), adica 627 RON/metru liniar.

Conform devizului final, Universitatea agronomica a achitat pentru panourile metalice 283.299 RON (cu TVA), in timp ce pentru manopera (confectii metalice, sapat gropi, transportul materialelor, preparare si turnare beton, vopsire etc) nota de plata a  firmei cistigatoare s-a ridicat la nu mai putin de 111.817 RON (adica 1,11 miliarde lei vechi). Vazuta ca cea mai buna solutie de catre Universitate, oferta ITELS se va dovedi insa nu tocmai rentabila.

Potrivit unei expertize independente, realizate cu ajutorul unui profesor universitar din cadrul Facultatii de Constructii a Universitatii Tehnice "Gh. Asachi", si prezentata ulterior de noi conducerii de la Agronomie, o lucrare de acest tip este evaluata, fara a lua in calcul adaosul pus de firma cistigatoare, la un pret de circa 191 RON/metru liniar, adica de trei ori mai putin decit pretul acceptat in uma selectiei de oferte.

Practic, acceptind oferta ITELS, Universitatea si MEC, care a finantat proiectul, au pierdut in aceasta afacere circa 274.635 RON (2, 74 miliarde lei vechi). "Pretul platit de institutia in cauza este cu mult peste cel al pietei. La un simplu calcul realizat pe baza manualului folosit in domeniu ,se observa clar diferenta", ne-a spus un profesor universitar de la UTI, expert individual in domeniul constructiilor, care a preferat insa sa isi pastreze anonimatul.

690 de milioane in plus la factura

O afacere la fel de proasta s-a dovedit si cea incheiata pentru gardul metalic din spatele caminelor studentesti, in partea de nord a Universitatii. Desi numarul participantilor la selectia de oferte a fost mai mare decit in cazul primei lucrari, rezultatul nu s-a dovedit a fi prea avantajos. Dintre cele patru firme care si-au prezentat ofertele – ITELS, Mecanica Bucium, Hidroterm Pro SRL si Geprocon – pretul cel mai mic l-a oferit aceasta din urma, fiind declarata cistigatoare.

Pentru cei 635 de metri liniari de gard cu inaltimea de 1,95 metri, confectionat din otel si cornier, contractul incheiat la 22.11.2006 stabilea un pret de 373.695 RON (3,73 miliarde lei vechi cu TVA inclus), adica 588 RON/metru liniar (5,88 milioane lei vechi). Pretul cel mai mic de la selectia de oferte s-a dovedit insa a fi mult mai mare decit cel al pietei.

Conform aceleiasi expertize individuale citate pentru gardul din fata caminelor, pretul pentru un metru liniar de gard  nu ar trebui sa depaseasca in acest caz suma de 479 RON. Cu o pierdere de 108 RON pentru fiecare metru liniar de gard, Universitatea ar fi platit nejustificat firmei Geprocon 69.036 RON (690 milioane lei vechi).

Preturi de pina la trei ori mai mici pe piata

Afacerea proasta incheiata de Universitate din banii publici este confirmata chiar si de firmele care activeaza pe piata constructiilor si confectiilor metalice. Am facut o cerere de oferta la firma Girueta SA, din Bucuresti, solicitind doua lucrari cu caracteristici similare celor de la Agronomie. Pentru a obtine cele mai bune rezultate, am atasat cererii de oferta si fotografii ale celor doua tipuri de garduri achizitionate la universitate. Ca si in cazul expertizei individuale, si aici concluziile au fost in defavoarea Universitatii de Stiinte Agricole.

Astfel, pentru un gard similar celui din fata campusului universitar, cu inaltimea de 1,20 metri, firma Girueta SA a oferit un pret de 71,2 euro pe metru liniar fara TVA, adica circa 290 RON pe metru liniar (2,9 milioane lei vechi), cu TVA inclus. Pretul implica doar constructia metalica propriu-zisa si exclude costul manoperei. Tot fara manopera, pretul pentru un metrul liniar de gard metalic platit de Universitate firmei Itels se ridica la 351 RON, adica cu 61 RON mai mult decit cel al pietei. Diferenta ar fi insa si mai mare daca s-ar lua in considerare si costul manoperei, avind in vedere ca pretul cerut de firma Itels pentru aceasta etapa reprezinta 28% din valoarea totala a lucrarii.

Costul foarte mare al manoperei, impus de Itels, este evident chiar si in comparatie cu oferta firmei Geprocon, care a cistigat competitia pentru gardul din spatele caminelor studentesti. Astfel, conform devizului final, costul manoperei pentru gardul din spatele caminelor, care are aproape 2 metri inaltime, este de 77.831 RON, adica cu 33.986 RON mai mic decit cel solicitat de Itels, desi el este cu cinci metri mai lung si cu 80 cm mai inalt.

Ofertele pentru astfel de lucrari sint si mai avantajoase daca se apeleaza la firmele mici. Astfel, am contactat prin telefon si doua firme din Iasi care isi ofereau serviciile in domeniul constructiilor metalice intr-un ziar local de anunturi. Oferta acestora pentru un gard metalic inalt de doi metri inaltime a fost de doar 250 RON pe metru liniar, incluzind si manopera, adica de aproape trei ori mai mica decit cea inaintata de firma contractata de Universitate (627 RON, respectiv 588 RON pe metru liniar).

"Este destul de grav"

Intrebat de noi, rectorul Universitatii de Stiinte Agricole s-a aratat surprins de diferentele dintre pretul oferit de firmele cistigatoare si cel al expertizei, sustinind ca nu a fost implicat in nici un fel in acest proces de achizitii.  "Daca aceste diferente sint reale, este destul de grav. Eu insa nu am avut nici o responsabilitate. Actele ajung la mine abia in ultima etapa, dupa ce lucrarile au fost efectuate, si nu mai trebuie decit sa achitam lucrarile. De achiziitile efective se ocupa alte departamente. Oricum, am sunat astazi (n.r. – ieri) la conducerea Camerei de Conturi Iasi si am solicitat un audit pentru modul in care s-au efectuat aceste lucrari", a precizat rectorul Jitareanu.

Pina la declansarea anchetei, Gerard Jitareanu aduce drept justificare circumstantele temporale in care s-au desfasurat selectiile de oferte. "Banii au fost primiti in ultimele luni ale anului. Firmele participante stiau ca sint bani publici si ca trebuie cheltuiti foarte repede pentru a nu fi returnati inapoi la bugetul statului si au profitat de acest fapt. Stiau ca vom prefera sa platim mai mult decit sa raminem fara lucrari si sa returnam banii statului", sustine rectorul Gerard Jitareanu.

Comentarii