Gitul mortului, gasit vinovat!

Subtitlu

marți, 15 februarie 2011, 23:06
7 MIN
 Gitul mortului, gasit vinovat!
Medicii s-au chinuit zeci de minute sa o intubeze pe Daniela Badii. S-a dat vina apoi ba pe lipsa oxigenului, ba pe lipsa curentului, iar in final, pentru ca s-a dovedit ca acestea nu au lipsit, s-a dat vina pe gitul pacientei

Incepe sa prinda contur dosarul in care este cercetata moartea Danielei Badii, fosta jurista din Prefectura care a murit in urma unei anestezii nereusite la Maternitatea "Elena Doamna".

La aproape un an de la moartea ei, raportul de expertiza al Institutului de Medicina Legala (IML) a fost finalizat, in cele din urma, si transmis Politiei. "In concluziile raportului se spune asa: moartea numitei Badii Daniela Corina a fost una violenta, s-a datorat insuficientei cardio-respiratorii si a encefalopatiei hipoxice in urma inducerii anesteziei generale. Se recomanda, tot in concluzii, anchetarea cadrelor medicale. Adica sa se ia legatura cu medicii pentru a se determina cauzele, cum s-a ajuns aici", spune sora celei care a murit din cauza lipsei de oxigen despre ce contine raportul IML.

Desi cauza mortii este stiuta inca de acum un an – lipsa oxigenului – nu s-a stabilit nici pina acum daca medicii sint sau nu vinovati pentru ca nu au intubat-o pe femeie la timp si pentru ca oxigeno-terapia nu a fost una completa. Initial s-a vorbit despre gitul scurt si obez al pacientei ca purtatorul de vina pentru cele intimplate, apoi au iesit la iveala o pana de oxigen de 20 de minute, dar si posibilitatea de a fi existat o pana de curent. Lucru nedovedit, potrivit familiei victimei. In cele din urma, s-a ajuns tot la gitul pacientei, ca fiind gasit vinovat.

"Culpa medicala, daca exista, va fi stabilita de organele de ancheta"

Raportul de expertiza al IML a fost finalizat luna trecuta si transmis ulterior Politiei. Oficialii IML sustin ca au analizat in cadrul raportului felul in care s-a desfasurat cazul si modul in care au intervenit medicii, insa nu au precizat daca pot fi sau nu trasi la raspundere medicii pentru moartea Danielei Badii. "Noi am spus doar daca s-a respectat protocolul, daca a existat, daca tehnicile utilizate erau recomandate sau nu, daca erau si alte posibilitati. In acest caz nu putem spune ca au existat practici nerecomandate, desi rezultatul este unul nefericit. Asta e altceva. Culpa medicala, daca exista, va fi stabilita de catre organele de ancheta, fiind o notiune juridica. IML stie ca femeia nu a primit oxigen, organele abilitate sint insa cele care vor stabili de ce nu a primit oxigenul", a declarat prof.dr. Vasile Astarastoae, seful IML. Conducerea IML a precizat faptul ca nu poate face public raportul de expertiza si nici nu poate comenta continutul acestuia, intrucit legea obliga Institutul sa comunice raportul doar Politiei, adica institutiei care a cerut expertiza.

IML recomanda anchetarea medicilor, dar spune ca nu e vina lor

Familia femeii decedate a reusit sa afle care sint concluziile raportului intocmit de IML si daca a existat sau nu o pana de curent care sa duca la pana de oxigen. "In concluziile raportului se spune asa: moartea numitei Badii Daniela Corina a fost una violenta, s-a datorat insuficientei cardio-respiratorii si a encefalopatiei hipoxice in urma inducerii anesteziei generale; decesul a survenit in data de 17 februarie 2010 si se recomanda anchetarea cadrelor medicale, adica sa se ia legatura cu medicii pentru a se determina cauzele, cum s-a ajuns aici. Am intrebat noi daca a existat sau nu o pana de curent si ni s-a spus la Politie ca nu a fost nici o pana de curent atunci in spital, ceea ce inseamna ca lipsa de oxigen a fost din alta cauza", a mentionat Beatrice Axinte, sora femeii care a decedat.

Reprezentantii IML au afirmat doar ca pe baza acestor concluzii Politia a cerut o serie de raspunsuri la niste intrebari, iar IML a transmis raspunsurile in urma analizelor realizate de experti. "Noi nu putem sa spunem nici macar concluziile noastre. Pentru ca pe baza acestor concluzii Politia a trimis o serie de intrebari, cred ca au fost 18, cu privire la respectarea protocoalelor, daca medicii au procedat corect, daca era recomandat altceva in acest caz. Nu le stim nici noi pe toate, asa ca am dat in lucru la experti, am trimis raspunsurile Politiei dupa ce le-a vazut si Comisia de Avizare, iar aici s-a oprit competenta noastra", a afirmat prof.dr. Vasile Astarastoae. Familia Danielei Badii sustine ca asteapta inca o edificare cu privire la tentativele esuate de intubare si la lipsa oxigenului pentru o perioada in spital.

Potrivit unui raport emis anul trecut de catre Colegiul Medicilor, ca urmare a plingerii facute de familie, "in timpul manevrelor s-a instalat o pana de oxigen de circa 20 de minute", fiind pentru prima data cind se vorbea despre asa ceva in acest caz.

Conform conducerii spitalului, se pare ca presiunea din centrala de oxigen a scazut, astfel incit oxigenul nu a mai ajuns in aparat. Chiar daca ar fi existat insa oxigen, creierul femeii era deja afectat, avind in vedere ca intubarea s-a facut abia dupa 25 de minute de incercari. "Eu nu inteleg, au intubat-o tirziu, dar au intubat-o in cele din urma. De ce nu s-a reusit din prima? Daca ei stiau de la bun inceput ca va fi o operatie dificila, ca va fi greu de intubat, atunci trebuiau sa isi ia toate masurile de siguranta, sa fie seful Sectiei de Anestezie in sala din start", a precizat Beatrice Axinte, sora Danielei Badii.

Reprezentantii IML au precizat insa ca astfel de incidente au loc in intreaga lume si ca de vina sint particularitatile pacientului, lucru pentru care nu poate fi tras la raspundere medicul.

"Copiii nu au reusit inca sa treaca peste moment"

Colegiul Medicilor preciza in raportul emis ca s-a aplicat o mustrare dr. Mihaela Matei, cea care nu a reusit sa o intubeze pe femeie si l-a chemat in ajutor pe dr. Onoriu Filip, seful Clinicii de Anestezie si Terapie Intensiva, pentru ca a intrat in sala de operatie singura, fiind un caz dificil. Acelasi raport al Colegiului Medicilor specifica faptul ca procedurile de urgenta la care ar fi putut recurge medicii pentru ca femeia sa primeasca oxigen, cum ar fi traheostomia (se realizeaza o incizie la nivelul gitului in cazul neintubarii intr-un anumit interval de timp), nu au fost posibile din cauza lipsei de experienta a medicilor, dar si pentru ca existau riscurile de a producere leziuni majore asupra caii aeriene si de a singera masiv.

Atit dr. Mihaela Matei, cit si dr. Onoriu Filip au declarat anul trecut pentru "Ziarul de Iasi" ca sint de acord cu cele stabilite de catre Colegiul Medicilor, dar ca au facut tot ce le-a stat in putinta si ca nu sint ei de vina pentru ca centrala de oxigen nu a functionat normal. Ca proba in instanta va servi insa raportul IML, si nu cel realizat de catre Colegiul Medicilor. "Noi am facut oricum contestatie la raportul de la Colegiul Medicilor si am inteles ca e la Bucuresti inca, dar ca va ajunge si la dosar. Nu am primit nici un raspuns deocamdata, desi cei de la Politie spuneau ca ar urma sa ajunga dosarul la Parchet saptamina aceasta. In orice caz, nu ne dam batuti, vom actiona in instanta pe orice cale posibila, nu putem sa lasam lucrurile asa. Copiii nu au reusit inca sa treaca peste moment. Fata cea mare este jale, dorm cu ea, incerc sa o ajut, dar nu stiu cum va depasi totul. Simbata ii facem surorii pomenirea de un an. A trecut atita timp si nu s-a luat nici o decizie, nimic, in cazul acesta", a adaugat Beatrice Axinte.

Astfel, daca in februarie anul trecut se vorbea despre faptul ca medicii nu au reusit sa o intubeze decit dupa 25 de minute pe femeie pentru ca era supraponderala si avea gitul scurt, daca in urma cu citeva luni Colegiul Medicilor vorbea despre o pana de oxigen de 20 de minute, iar IML solicita Politiei sa verifice daca a existat sau nu o pana de curent in spital, in cele din urma se pare ca se ajunge tot la particularitatile pacientei ca fiind de vina pentru intubarea nereusita din start. Dosarul in acest caz se afla inca din septembrie in lucru la Serviciul de Investigatii Criminale din cadrul Politiei, sub coordonarea unui procuror, si urmeaza sa ajunga la Parchet.

A murit dupa sase zile de coma profunda

Daniela Badii, in virsta de 40 de ani, s-a internat in data de 11 februarie 2010 la Maternitatea "Elena Doamna", fiind suspectata de fibrom uterin. Desi s-a internat pentru o operatie, femeia nu a mai fost supusa interventiei, intrucit intrase deja in coma profunda. Dr. Mihaela Matei nu a reusit sa o intubeze pe Daniela Badii la timp, asa ca l-a chemat in ajutor pe seful Clinicii de Anestezie si Terapie Intensiva, dr. Onoriu Filip. Acesta a intubat-o in cele din urma pe femeie, insa trecusera aproximativ 25 de minute de la prima incercare, timp in care creierul ei a fost privat de oxigen. In stare extrem de grava, femeia a fost transferata la Spitalul de Neurochirurgie pentru a fi ventilata mecanic cu un aparat corespunzator. Dupa sase zile de coma profounda, Daniela Badii a murit.

Comentarii