Hoti care fura bani cu celularul

duminică, 10 decembrie 2006, 23:09
5 MIN
 Hoti care fura bani cu celularul

Un grup de tineri au reusit sa pacaleasca avocati din Baroul Iasi. Ademenindu-i cu promisiunea unui caz usor de cistigat si cu un onorariu substantial, indivizii au reusit sa-si incarce cartelele telefonice cu sute de dolari. Tinerii le promiteau un onorariu gras, multi avocati cazindu-le in plasa. Mai mult, tinerii foloseau si un limbaj juridic, dind numeroase informatii despre cazul in care ar fi fost implicati. Astfel, avocati cunoscuti din Iasi au fost pacaliti de acestia. Alaturi de ieseni, pe lista celor inselati se numara si avocati din Brasov, Cluj sau Bucuresti.

„Era foarte credibil si m-a impresionat povestea lui"

Citiva cunoscuti avocati ieseni au fost inselati de un grup de tineri. Acestia au reusit sa obtina zeci de milioane de la aparatori ademenindu-i cu un onorariu tentant. Barbatii au operat la sfirsit de saptamina, si foarte rar in zilele de lucru. Totul incepea simbata cu un banal telefon. „M-a sunat un barbat, care s-a recomandat Alex Romanov. Era foarte agitat, spunindu-mi ca este arestat la vama Bors. Acesta mi-a povestit ca venea in tara sa-si vada copilul si a fost retinut la granita pentru abandon de familie", declara unul dintre avocatii pacaliti. Barbatul il ruga cu disperare pe avocat sa il ajute si sa il apere. Mai mult, el avea si o explicatie pentru modul in care a obtinut numarul de telefon al avocatului. Tinarul afirma ca fie el, fie fratele sau ar fi fost clientul avocatului in urma cu citiva ani. „Va dati seama, am avut sute de clienti. De unde sa stiu cum ii cheama pe toti? In plus era foarte credibil si m-a impresionat povestea lui", afirma o alta avocata pacalita. Tinarul afirma ca ar fi divortat in urma cu citiva ani, iar copilul pe care il avea ar fi ramas in grija mamei. Apoi, ar fi plecat in Marea Britanie, de unde ar fi trimis cu regularitate pensia alimentara pentru copil. Insa de o luna nu mai stia nimic de el, si s-ar fi hotarit sa vina in tara sa vada ce s-a intimplat. Nu ar mai fi apucat sa ajunga la Iasi deoarece ar fi fost retinut la vama Bors pentru ca era dat in urmarire generala pentru abandon de familie. „Mi-a explicat situatia lui si mi-a trimis prin fax chitante care aratau ca a platit pensia alimentara in ultimii doi ani", a continuat avocata.

„Mi-a spus ca imi trimite 1.000 de euro pentru cheltuieli si pentru onorariu"

Pentru credibilitate, avocatii erau sunati de un alt barbat care ar fi fost fratele primului. „Am fost sunat de pe un numar din Anglia. Fratele celui arestat mi-a explicat situatia si m-a rugat sa il ajut. Mi-a spus ca imi trimite 1.000 de euro pentru cheltuieli si pentru onorariu. M-a rugat sa nu-l las pe fratele lui in puscarie", afirma unul dintre aparatori. Banii trebuiau sa fie ridicati de la Raiffeisen Bank de abia luni. Barbatul le trimitea avocatului printr-un SMS codul cu care trebuiau sa ridice banii de la banca. Indivizii mai veneau cu o solicitare in numele celui „arestat". „Cel care s-ar fi aflat la vama Bors m-ar fi sunat de pe numarul unui vames si i-a consumat creditul. Mai mult, mi-a zis ca si-ar fi sunat si fratele in Anglia. Astfel, ma ruga sa ii cumpar niste cartele reincarcabile de Orange si sa ii transmit codul de reincarcare prin telefon, pentru a-i returna astfel creditul vamesului", a povestit un avocat. Numarul cartelelor diferea de la caz la caz. Tinerii cereau fie 10 cartele de 15 dolari, fie 5 de 9 dolari si 5 de 15 dolari.

Cei care nu credeau povestea si nu erau convinsi nici de onorariul gras, nici de chitantele trimise prin fax erau sunati de o a treia persoana. Aceasta ar fi fost un vames care le confirma versiunea tinarului si le dadea mai multe informatii. In cele din urma, unii dintre avocati credeau povestea si se conformau cererii. Dadeau intre 4 si 11 milioane pe cartele si le dictau codurile de reincarcare prin telefon. „Mi-a spus ca trebuie sa ajunga doi politisti din Iasi, care il vor prelua si il vor aduce aici. Ne-am inteles ca duminica seara sa ma sune sa imi spuna unde l-au dus si voi veni la el in ziua urmatoare", a relatat una din avocatele pacalite. „Clientul" nu a mai sunat insa nici duminica si nici in zilele urmatoare. Cei care au incercat sa il contacteze ori pe el, ori presupusul frate sau pe asa-zisul politist au prins doar mesageria vocala. Nimeni nu a mai raspuns la numerele respective. Nici unul dintre cei cinci avocati intervievati nu au vrut sa isi dea numele. Acestia au motivat ca ori le este frica, deoarece barbatii au foarte multe date despre ei, ori ca le este rusine ca au cazut in plasa. Avocatii nu au depus inca sesizari la Politie sau la Parchet. „Nu am timp sa umblu si in fond m-am gindit ca este prostia mea", afirma o avocata. Totusi, unul dintre avocatii care nu au cazut in plasa a afirmat ca luni va face o sesizare la Parchet.

Tinerii au operat si in alte orase

Atit procurorii, cit si politistii s-au aratat mirati de aceasta noua metoda. „Nu am mai auzit pina acum. Este o metoda ingenioasa, insa trebuie sa fii naiv ca sa crezi. Eu le sugerez sa se adune mai multi avocati care au fost pacaliti si sa faca o sesizare la Parchet", a declarat Victor Codreanu, procuror al Parchetului de pe linga Tribunalul Iasi. Pina acum, cel putin sapte avocati au cazut in plasa tinerilor, sumele luate de la acestia fiind de peste 50 de milioane de lei. „Am auzit de aceasta metoda de la unul dintre avocati. L-am rugat pe cel care mi-a povestit sa imi faca o sesizare si sa depuna si o plingere la Parchet. Acesti indivizi trebuie potoliti intr-un fel, deoarece se creeaza o atmosfera de neliniste printre avocati", a declarat Adrian Mogos, decanul Baroului Iasi. Se pare ca barbatii nu au operat doar in Iasi, ci in mai multe orase din tara. Folosindu-se de diferite nume, insa de aceeasi poveste, au sunat diversi avocati. Nu le-a fost prea greu sa obtina numerele avocatilor deoarece acestea pot fi gasite atit la barouri, cit si pe site-uri de specialitate. „M-a sunat un domn, care mi-a spus aceeasi poveste. Insa i-am cerut sa imi trimita acte prin fax si sa imi zica numele politistului din Brasov care il va prelua. Am sunat apoi la Politie si am intrebat, insa mi s-a spus ca nu am nici un agent cu numele respectiv. Cind m-a sunat din nou, i-am zis ca nu ma intereseaza cazul lui", a declarat Bogdan Barbat, avocat din Baroul Brasov.

La ce poate folosi creditul de pe cartele

Indivizii ar putea folosi mai multe metode pentru a transforma creditul in bani. „M-am gindit ca il puteau transfera pe alte cartele", a afirmat Bogdan Barbat. Una din variante ar fi faptul ca barbatii respectivi ar fi studenti si ca ar transfera creditul pe alte cartele. De asemenea, acestia ar putea sa ofere numarul respectiv pentru diverse convorbiri si ar incasa bani in functie de minutele vorbite. O alta varianta ar fi sa vinda cartela, fiind numeroase anunturi de acest gen la mica publicitate. „Vind cartela cu credit de 250 de dolari", se specifica in unul din anunturile aparute ieri intr-un cotidian local.

Comentarii