A inceput batalia pentru Iasi

vineri, 07 mai 2004, 23:00
6 MIN
 A inceput batalia pentru Iasi

Pentru fotoliul de primar la Iasi si-au anuntat candidatura 13 persoane
Pentru fotoliul de primar al Iasului, al doilea oras ca marime din tara, si-au anuntat pina acum candidatura 13 persoane. Numarul acesta inca mai poate spori cu eventuale surprize, pentru ca inclusiv astazi se mai primesc inscrieri la Biroul Electoral Municipal. „Ziarul de Iasi” ii prezinta pe scurt astazi pe cei care vor sa ne conduca orasul timp de 4 ani.
n Gheorghe Nichita este candidatul propus de Partidul Social Democrat (PSD). Pina anul trecut, acesta a condus Regia Judeteana de Apa-Canal (RAJAC), ocupind si functia de consilier municipal. Din decembrie 2003, dupa plecarea fostului primar Constantin Simirad ca ambasador in Cuba, Nichita a devenit primarul interimar al Iasului.
n Partidul National Liberal (PNL) l-a aruncat in competitia pentru Palatul Roznovanu pe Relu Fenechiu. Acesta are o firma de constructii – „Fene Grup” si a ocupat pina acum functia de consilier judetean.
n Partidul Democrat (PD) a propus pentru Primarie o proaspata achizitie – fostul liberal Dan Carlan. Acesta are o firma de confectii – „Lynx”, dar si un deceniu de experienta in Consiliul Local.
n De la Partidul Romania Mare (PRM) candideaza Constantin Neculau. Acesta a detinut pina acum un an o firma de constructii – „Neo Cons” si are la activ doua mandate in Consiliul Local.
n Vasile Lupu vrea sa se instaleze in Palatul Roznovanu cu sprijinul partidului Actiunea Populara (AP). Fost parlamentar, Lupu este cunoscut pentru ca a promovat legea retrocedarilor funciare, care-i poarta numele.
n Partidul Umanist Roman (PUR) il vede in fotoliul de primar pe Ionel Oancea. Acesta a ocupat pina anul trecut functia de arhitect-sef al municipiului.
n Candidatul Partidului National Taranesc Crestin si Democrat (PNTCD) este omul de afaceri Sorin Bouaru. Acesta administreaza sau detine actiuni la patru societati private.
n Ioan Rata este varianta propusa de Partidul Ecologist pentru Primarie. Rata a condus un grup de asociatii de proprietari si locatari.
n Profesorul Liviu Antonesei – fost presedinte al Consiliului Judetean, la inceputul guvernarii CDR – s-a intors in politica, dupa citiva ani de pauza. Antonesei, reprezentant al Uniunii pentru Reconstructia Romaniei (URR), a anuntat ca vrea sa-si spele pacatele fata de ieseni, pentru ca l-a sustinut pe fostul primar Constantin Simirad. Candidatul URR se considera cel mai putin rau dintre competitori, ceea ce – in opinia sa – este un atu important in infruntarea electorala.
n Emil Unchesel, fost primar numit imediat dupa 1990, candideaza din partea Fortei Democrate (FD – noul partid al lui Petre Roman). Unchesel declara ca mesajul sau electoral se adreseaza iesenilor napastuiti, carora le promite o viata mai buna. Reprezentantul FD sustine ca nu face compromisuri, acesta fiind si motivul pentru care a parasit Primaria, prin demisie, in urma cu aproape 13 ani.
n Partidul Noua Generatie (PNG, al lui Gigi Becali) l-a aruncat in lupta pentru Primarie pe Gheorghe Nica. Lansarea sa a avut loc in lipsa candidatului. Din cele spuse de colegii de partid, Nica ar fi un „profesor itinerant”, care preda la Chisinau.
n Costel Parfenie este candidat al Partidului Muncitoresc Roman (PMR). Desi a precizat ca nu are nici un sfant, Parfenie a declarat raspicat ca nu-i e frica de munca si ca poate face bani multi pentru administratia ieseana.
n Din partea PUNR candideaza conferentiarul universitar Alexandru Stanila. „Eu pot fi primarul pe care-l asteapta iesenii, pentru ca am solutii”, a spus acesta.
Ce pronosticuri dau partidele
Toate partidele asteapta rezultate bune la scrutinul de pe 6 iunie, dar PSD Iasi se dovedeste cel mai pretentios. Senatorul Ion Solcanu a afirmat ca vrea primariile tuturor oraselor din judet si, cel putin, a inca 50 de comune. Pentru CJ, pesedistii mizeaza pe 20 de locuri din 37, iar la CL, pe 16 locuri din 27.
Liberalii si-au fixat ca tinta un scor undeva pe la 30%, care sa le permita trimiterea in cele doua consilii a circa 10 consilieri, atit la CJ, cit si la CL.
PD si-a propus cel putin 10 locuri in CL si 8 in Consiliul Judetean. De mentionat ca democratii si liberalii spera ca, impreuna, cele doua formatiuni prietene sa aiba majoritatea in ambele consilii. Triadei politice de mai sus li se adauga PRM, care urmareste un scor de 25%.
Alegerile din 6 iunie, in cifre
La alegerile din 6 iunie, 648.012 persoane din tot judetul vor putea alege cine vor fi cei care vor conduce judetul. Dintre acestia, 272.123 vor alege si cine va conduce municipiul Iasi in urmatorii patru ani. In tot judetul sint 575 de sectii de votare, dintre care 188 numai in Iasi. Pentru paza acestora au fost mobilizate fortele de ordine din politie, armata si gardieni publici. Fiecare sectie de votare va fi pazita de doi oameni, pentru aceasta, sefii Inspectoratului Judetean de Politie fiind nevoiti sa apeleze si la ajutorul celor din armata. „Noi nu avem oameni suficienti, asa ca am cerut ajutorul celor de la Directia Politiei de Frontiera si de la Centrul Zonal de Jandarmi Bacau”, a spus comisarul sef Ioan Cimpeanu.
Astazi este ultima zi in care se mai pot depune candidaturile, iar miine, la birourile electorale, vor fi afisate listele cu cei acceptati. Listele finale, dupa depunerea si solutionarea contestatiilor, vor fi afisate pe 16 mai. Tot astazi incepe campania electorala, care se va termina pe 5 iunie, cu o zi inainte de alegeri. In tot acest timp, candidatii vor incerca sa-i convinga pe alegatori sa-i voteze cu tot arsenalul de care dispun: afise, discursuri, mitinguri, concerte, pomeni. Vor fi tiparite in jur de doua milioane de buletine de vot, cite trei pentru fiecare alegator: Consiliul Judetean, Consiliul Local si Primarie. Numai cheltuielile materiale pentru alegerile locale sint in jur de 15 miliarde de lei, la care se adauga si banii pentru personal. „Banii au venit de la Guvern, insa se vor recupera in timp de la consiliile locale”, a spus Cornel Simighian, purtatorul de cuvint al Prefecturii.
Cei pe care ii alegeti vor cheltui 650 milioane dolari
Putere, influenta si mii de miliarde de lei reprezinta miza luptei care tocmai a inceput astazi. Timp de patru ani, cei care vor conduce judetul si cel mai mare municipiu din tara dupa Bucuresti vor manevra sume imense, la care cetatenii nici macar nu viseaza. Lupta pentru sefia orasului este cu atit mai mare cu cit bugetul municipiului este aproape la fel de mare ca cel al judetului. Numai anul acesta, Consiliul Local are pe mina 2.700 miliarde lei. Consiliul Judetean are ceva mai mult, 2.722 de miliarde. Aceste sume ametitoare, cu care trebuie rezolvate problemele judetului si ale municipiului, vor fi manevrate de 37 de consilieri judeteni si 27 de consilieri locali. In urmatorii patru ani, daca sumele vor fi asemanatoare, bugetele insumate ale judetului si municipiului vor fi in jur de 650 de milioane de dolari, adica peste 22.000 miliarde lei la cursul dolarului de acum.
Se estimeaza ca, in cursa pentru alegerile locale din tot judetul, vor intra un numar de persoane de ordinul zecilor de mii. Toate trebuie sa-si depuna declaratiile de avere la Consiliul Judetean, astazi fiind ultima zi in care mai pot face acest lucru. Toate aceste declaratii vor fi publicate pe site-ul CJ, www.icc.ro, pina miercuri seara, pentru acest lucru fiind mobilizata o mare parte din angajatii institutiei. „Este un volum enorm de munca. 30 de persoane vor munci in doua schimburi pentru a termina treaba cit mai repede cu putinta”, a declarat Constantin Huma, seful Directiei Resurse Umane din CJ.
LISTE ELECTORALE
Prezentam doar primele 10 locuri, pentru partidele importante. PD nu terminase aseara tirziu, la inchiderea editiei, listele. Calculele arata ca, pentru CJ, un partid prinde un post de consilier la fiecare 2,5 procente cistigate n la Consiliul Local, se prinde un consilier la fiecare circa 3,5%.
PSD
Consiliul Judetean
1) Lucian Flaiser – inginer, presedinte CJ
2) Carmen Luncasu – jurist la „Electrica”, consilier judetean
3) Vasile Soroceanu – presedinte executiv PSD Iasi
4) Marin Burlea – dir. Spitalul de Copii
5) Petru Alexa – inginer, Pascani
6) Mihai Dumitriu – sef ISJ
7) Iuliana Vlad – dir. Colegiul „Negruzzi”
8) Gabriel Surdu – om de afaceri
9) Mirela Dobresanciuc – om de afaceri
10) Dragos Ranca – om de afaceri, Hirlau
Consiliul Local
1) Petru Ciubotaru – actor la Teatrul National
2) Alexandrina Jeflea – profesor
3) Sorin Iacoban – dir. Teatrul „Luceafarul”
4) Seryl Talpalaru – dir. Colegiul „Racovita”
5) Petra Carp – consilier local
6) Gerard Jitareanu – rector Universitatea Agronomica
7) Costel Adascalitei – consilier local, om de afaceri
8) Vasile Dumitriu – inginer, viceprimar
9) Victor Anchidim – seful Regionalei CFR Iasi
10) Adrian Nedelcu – lider sindical „Autobuzul”
PNL
Consiliul Judetean
1) Relu Fenechiu – om de afaceri
2) Eugen Ticau – inginer
3) Grigore Craciunescu – medic
4) Cristian Adomnitei – inginer
5) Paul Kmen – economist
6) Magda Tepoi – economist
7) Vasile Robu – inginer
8) Nicu Paduraru – inginer
9) Flavius Ionita – economist
10) George Padure – inginer
Consiliul Local
1) Relu Fenechiu – om de afaceri
2) Camelia Gavrila – profesor Colegiul „Negruzzi”
3) Radu Prisacaru – economist, consilier local
4) Mugur Cozmanciuc – jurist
5) Dorina Isopescu – cadru universitar
6) Radu Botez – om de afaceri
7) Marius Marin – economist, manager
8) Ovidiu Stadoleanu – cadru universitar
9) Ficu Anghel – inginer
10) Marius Bojor – sociolog. (C. MUNTEANU, C. ONOFREI, M. POPA)

Comentarii