A treia zi de ger: Datornicii vor fi rebransati la CET

joi, 26 ianuarie 2006, 00:00
4 MIN
 A treia zi de ger: Datornicii vor fi rebransati la CET

Gerul a sensibilizat conducerea Primariei. Dupa citeva nopti in care temperaturile au scazut constant sub -20 de grade Celsius, primarul Gheorghe Nichita a convocat o sedinta a Comitetului pentru Situatii de Urgenta. Acesta a anuntat mai multe masuri care vor fi luate pentru a veni in sprijinul populatiei. Concret, Nichita a dispus ca iesenii care nu primesc caldura de la CET sa fie rebransati. In plus, primarul a anuntat ca municipalitatea va aduna persoanele fara locuinta de pe strazi pentru a le caza in diferite locatii. „Speram ca aceasta situatie sa se remedieze pina la sfirsitul saptaminii. Meteorologii au anuntat ca, de duminica, temperaturile minime nu vor cobori mai mult de minus 10 grade Celsius”, a declarat Nichita. Ieri dupa-amiaza, dispeceratul Distrigaz a anuntat ca nu mai exista probleme mari cu presiunea gazului metan. Gerul crunt de zilele trecute a fost simtit din plin de cei care lucreaza afara. Reporterii „Ziarului de Iasi” au facut un tur al orasului pentru a discuta cu angajati ai Salubris, DSPM si Citadin, care au lucrat in aceste zile la temperaturi de minus 20 de grade Celsius.
Conditiile impuse restantierilor
Sefii orasului au decis ieri sa furnizeze caldura tuturor iesenilor indiferent de datoriile pe care le au catre CET. Masura ar urma sa fie provizorie, pina in momentul in care temperaturile vor mai creste. In acest moment, exista un numar de 166 de scari care nu au caldura. „Am cerut conducerii CET sa rebranseze blocurile, acolo unde acest lucru este posibil din punct de vedere tehnic. Exista blocuri care au fost debransate de foarte mult timp si nu se stie ce s-ar putea intimpla daca se da drumul la caldura. In cazul in care oamenii incep sa plateasca, nu ii vom mai debransa”, a precizat Nichita. Reprezentantii CET sustin insa ca iesenii vor trebui sa indeplineasca mai multe conditii pentru a primi caldura in apartamente. „Vom relua furnizarea caldurii doar la cei care vin si incheie grafice de esalonare pentru datorii. De asemenea, acestia vor trebui sa isi achite saptaminal cantitatea de energie termica pe care o vor primi. Daca nu respecta aceste conditii, vor fi debransati imediat”, a declarat Constantin Ciofu, directorul UFET, din cadrul CET. Acesta a mai spus ca la sediul societatii s-au prezentat deja citeva asociatii interesate de reluarea furnizarii agentului termic.
Sefii orasului si-au indreptat atentia si asupra celor care nu au locuinta. Astfel, Politia Comunitara impreuna cu angajatii Directiei de Asistenta Comunitara vor culege de pe strazi toti boschetarii si ii vor caza in diferite locatii. „Vom colabora cu Directia de Sanatate Publica si cu asociatiile de profil. Cei care sint bolnavi vor fi dusi la spitale. Vom pune la dispozitia lor si un camin de la Liceul Tehnoton, unde ar putea fi cazati temporar”, a adaugat Nichita.
Cresterea temperaturilor in timpul zilei a facut ca presiunea la gazul metan sa se stabilizeze. Pina acum, au fost afectati de scaderea presiunii gazului metan in conducte doar utilizatorii casnici situati la capetele retelei de distributie. Astfel, a fost intrerupta temporar alimentarea cu gaz in zonele Tomesti, Birnova, Tatarasi, Bucium, Miroslava si Copou. Totodata, temperatura in serele Gradinii Botanice a coborit pentru o noapte pina la 2?C. Din cauza frigului, o parte a utilajelor de deszapezire ale ServiciuluI Public de Administrare a Drumurilor Judetene au fost inutilizabile, apelindu-se la utilajele Regionalei Drumuri Nationale. Si in municipiu au fost afectate parcurile auto ale societatilor din subordinea CL.
„Doua perechi de manusi si sosete, trei pulovere, mai multe perechi de pantaloni”
Angajatii societatilor din subordinea Primariei au avut program redus in aceasta perioada. Astfel, cei care lucreaza la strada au lucrat numai trei ore pe zi. „Este prevedere prevazuta in contractul colectiv de munca si trebuie sa o respectam. Oricum, nimeni nu rezista mai mult la strada la temperaturi foarte scazute”, a declarat Catalin Neculau, directorul Citadin. De acelasi tratament au avut parte si angajatii de la Salubris. Astfel, acestia au lucrat in schimburi de cite trei ore. Chiar si in aceste conditii, pentru multi dintre angajati a fost dificil sa imprastie nisip si sare sau sa stringa gunoaiele din oras la temperaturi foarte scazute. „Au fost unele dimineti in care am simtit ca fata mi se transforma intr-un sloi de gheata. A trebuit sa imi acopar fata cu un fular ca sa pot respira. De cind e asa frig, port mereu cite doua perechi de manusi si de sosete, trei pulovere si mai multe perechi de pantaloni”, a spus Carmen Hritcu, angajat al Salubris. Dupa maximum jumatate de ora de adunat gunoaie, femeia nu mai rezista la frig si intra intr-un magazin sa se dezghete putin. „Intram acolo unde ne primesc. Stam cit sa ne dezmortim si apoi iesim din nou la munca”, a adaugat femeia. Gerul a fost mai usor de suportat pentru angajatii altor societati. Astfel, angajatii de la Directia de Servicii Publice Municipale (DSPM), care lucreaza la intretinerea parcurilor, au facut fata mai bine la temperaturile scazute. „Noi avem punct de lucru in Parcul Copou, acolo unde lucram la intretinerea curateniei. Astfel, atunci cind este foarte frig si nu mai facem fata temperaturilor foarte scazute, ne retragem in adapost. Bem cite un ceai fierbinte, ne dezghetam si apoi iesim in parc pentru a ne continua activitatea”, a explicat Costica Iordache, angajat al DSPM. (Mariana ZBERIANU, Felix GUZGA)

Comentarii