Astarastoae baga pumnul in gura medicilor

sâmbătă, 17 februarie 2001, 00:00
3 MIN
 Astarastoae baga pumnul in gura medicilor

Colegiul Medicilor s-a decis sa puna lacat la gura medicilor care vor sa comenteze cazurile ratate sau greselile colegilor de breasla. "De acum incolo, vom institui disciplina. Masura nu a fost luata pe plan local, exista, in acest sens, un articol in Regulamentul de functionare al Colegiului Medicilor din Romania", ne-a declarat conf. dr. Vasile Astarastoae, presedintele Colegiului Medicilor. Ca atare, doctorii nu vor mai putea sa comenteze indicatiile, tratamentul sau modul de ingrijire al bolnavilor pe care nu i-au avut in grija. Ei vor trebui sa-si pastreze opiniile pentru mai tirziu. Adica dupa ce cazul respectiv este discutat de comisiile Colegiului. "Dupa ce comisia va termina de discutat situatia conflictuala, medicii au toata libertatea sa fie de acord sau nu cu decizia luata", a spus ferm dr. Astarastoae. Pentru medicii "neascultatori", reprezentantii Colegiului sint hotariti, insa, sa aplice diverse pedepse. Functie de gradul de nesupunere, medicii se pot alege cu mustrari, avertismente si chiar pierderea avizului de libera practica pe o perioada de sase luni sau pe perioade mai mari. In schimb, Colegiul Medicilor spune ca nu va da nici o sanctiune specialistilor care comenteaza despre un caz pe care ei l-au ingrijit. Deja Colegiul a inceput sa trimita medicilor adrese cu privire la acest aspect, incit presedintele Astarastoae considera ca masura a intrat deja in vigoare. (Laura HUSARU)
Forfota mare in invatamint deciziile Guvernului Nastase au aprins butoiul cu pulbere in scoli si universitati n
In timp ce profesorii din domeniul preuniversitar ameninta cu greva, mai multe universitati de stat, in frunte cu Universitatea "Al.I.Cuza", au anuntat ca vor protesta impotriva limitarii autonomiei universitare. Nemultumirile au izbucnit dupa ce actualii guvernanti au anuntat schimbari care, in opinia profesorilor, echivaleaza cu o distrugere a acestui domeniu.
Decizia anuntata de catre minister, ca salariile celor din invatamintul preuniversitar sa fie platite de catre Consiliile locale, a aprins spiritele in rindul dascalilor. "Se va ajunge sa asteptam cu lunile pentru a ne primi salariile. Ministerul va trimite primariilor o parte din banii pentru salarii, iar restul va trebui asigurat din veniturile proprii ale primariilor, adica din impozite si taxe. Daca oamenii nu isi vor plati impozitele, inseamna ca noi nu ne vom primi salariile. Este o catastrofa pentru invatamint", ne-a declarat Ioan Cisma, vicepresedintele Uniunii Sindicatelor Libere din Invatamintul Preuniversitar (USLIP).
O alta nemultumire a sindicalistilor este legata de tergiversarea acordarii tichetelor de masa pentru cadrele didactice din sistemul preuniversitar, prevedere inclusa si in Contractul Colectiv de Munca incheiat intre sindicate si guvern la sfirsitul anului trecut. "Ministerul ne-a propus o solutie de compromis pe care insa nu o putem accepta. Ei au spus ca vor oferi tichete de masa fiecarui cadru didactic doar pentru un singur semestru din an. Ar urma ca, in fiecare semestru, sa beneficieze de aceste tichete doar o parte dintre profesori, ceilalti trebuind sa astepte semestrul urmator. Este exact ca si cum ai spune: «Eu maninc acum, tu maninci luna viitoare»", a mai spus Cisma. In fine, cea de-a treia nemultumire a profesorilor este legata de anularea ordonantei de urgenta emisa de Isarescu prin care se anunta marirea salariului la bugetari in procent de pina la 80 %. Liderii de sindicat ne-au mai spus ca, daca nu se va gasi o rezolvare pe cale amiabila a nemultumirilor pe care le au profesorii, este foarte posibil ca sistemul de invatamint preuniversitar sa fie inghetat prin intrarea in greva a cadrelor didactice. "Daca nu vom gasi alta solutie, vom recurge si la greva", a precizat Ioan Cisma, vicepresedintele USLIP. (Dorel CODINA)

Comentarii