Banu contra Banu

luni, 30 aprilie 2001, 23:00
5 MIN
 Banu contra Banu

Cei chemati sa aplice legea sint si primii care o uita. Inginerul Corneliu Rusu Banu a cerut in 1992 sa fie improprietarit cu o suprafata de teren desi legea fondului funciar nu-i conferea acest drept. Acelasi Rusu Banu a devenit in ianuarie 2001 prefectul judetului, dind lectii despre respectarea legilor pamintului. Prin 1995, Corneliu Rusu Banu mai avea un pic si capata ilegal 5.000 de metri patrati la Miroslava. Ceruse pamint ca "specialist in cadrul unitatilor agricole cooperatiste" desi nu lucrase niciodata la un CAP. Trecuse de comisia judeteana de fond funciar, se desemnase chiar si amplasamentul (tarlaua 66, parcela 2.980 de la Valea-Adinca, zona rezidentiala a Iasului), insa, in ultima clipa, totul s-a blocat. Incepuse celebru scandal al "Afacerii Agronomilor", scandal de care Rusu Banu a scapat doar pentru ca prefectul nu apucase sa-i elibereze titlul. Astazi, ajuns prefect, el cere vehement indreptarea abuzurilor din trecut. Culmea, pe 3 martie 2001 a semnat un ordin de investigare a deciziilor din trecut ale comisiei de fond funciar, iar pe lista incriminata aparea chiar numele sau. Cu alte cuvinte, prefectul isi da singur la picioare.
Corneliu Rusu Banu s-a imbracat in blana de CAP-ist
In primii ani de aplicare a Legii 18/1991, zeci de persoane s-au autointitulat "specialisti in agricultura", si au cerut sa primeasca pamint. Normele de aplicare a Legii fondului funciar precizau cit se poate de clar ce se intelegea prin "specialist". Legea permitea improprietarirea cu cite o jumatate de hectar a "personalului de specialitate care si-a desfasurat activitatea in ultimii trei ani in unitatile agricole cooperatiste". Nici una din conditiile puse de lege nu a fost insa respectata de Rusu Banu. Acesta a lucrat inainte de revolutie ca director al Intreprinderii de Imbunatatiri Funciare, iar promulgarea Legii 18 l-a prins in postura de director al SC "Agromec" SA Holboca. Cu toate ca nici una din cele doua societati nu era CAP, ci intreprinderi de stat, actualul prefect s-a considerat cooperator, si a cerut pamint. "Am lucrat toata viata in agricultura, asa ca am cerut si eu 5.000 de metri patrati de teren. Nu am considerat acest lucru ilegal. Oricum, nu am primit niciodata titlu de proprietate pentru acel teren", a declarat prefectul.
Alaturi de Rusu Banu, membri marcanti ai Frontului Salvarii Nationale de atunci, ingineri ai Directiei Generale pentru Agricultura, directori de IAS-uri au devenit peste noapte membri cooperatori, si au primit cite 5.000 de mp de teren. Ilegalitatea comisa a fost dezvaluita de "Monitorul" in celebra campanie de presa numita "Afacerea Agronomilor". Aceasta campanie l-a determinat pe prefectul de atunci, Dan Galea, sa dispuna in 1995 verificarea modului in care s-a aplicat Legea fondului funciar. Ancheta Prefecturii s-a soldat cu anularea a zeci de titluri si cu blocarea altor zeci care nu apucasera sa fie inminate "specialistilor". In referatul intocmit de juristii Prefecturii este amintit si Corneliu Rusu Banu ca beneficiar al "Afacerii Agronomilor".
Angajatii Prefecturii, pusi sa-l ancheteze pe prefect
Acelasi om care a incercat in 1992 sa obtina ilegal 5.000 de mp a cerut la inceputul acestui an Primariei Miroslava o lista cu titlurile de proprietate eliberate ilegal. Primaria s-a conformat si a inaintat Prefecturii o lista cu toti cei care solicitasera ilegal terenuri in perimetrul comunei. "Sint foarte multi cei care au cerut si chiar au si primit terenuri desi nu aveau acest drept. Prefectura ne-a solicitat documentatia necesara pentru anularea titlurilor de proprietate ilegale", a spus primarul comunei, Vasile Lapusneanu. La inceputul lui martie, lista trimisa de la Miroslava a ajuns la Prefectura sub forma unei adrese oficiale. Ca o ironie, in anexa acesteia se afla tocmai raportul care il incrimina pe prefectul Rusu Banu. Pe marginea adresei trimise de Primaria Miroslava, Corneliu Rusu Banu a pus rezolutia "Se vor anula toate titlurile eliberate ilegal". Juristii Prefecturii s-au vazut astfel pusi in situatia de a-l ancheta tocmai pe seful lor. Norocul lui Rusu Banu a fost ca titlul sau nu a mai apucat sa fie eliberat.
Epopeea funciara a prefectului de Iasi
In dorinta de a se vedea stapin pe o jumatate de hectar la marginea Iasului, Rusu Banu a trecut peste prevederile Legii fondului funciar, si a cerut pamint. Cererea sa, depusa la comisia locala de fond funciar din Miroslava, a fost aprobata si trimisa mai departe la Iasi. Nimeni nu a vrut sa observe in 1992 ca Rusu Banu lucrase in unitati de stat, si nu intr-un CAP. Comisia locala de fond funciar a considerat ca Rusu Banu avea dreptul sa primeasca pamint desi legea spunea altfel.
Aprobarea data de Primarie ar putea fi considerata ca o greseala sau o neatentie. Aceasta greseala ar fi trebuit sa sara in ochi juristilor de la Prefectura Iasi. Comisia Judeteana de aplicare a Legii fondului funciar a aprobat insa cererea inginerului Rusu Banu si a constatat dreptul acestuia de a primi pamint. Nimeni nu s-a intrebat atunci cind a ajuns cooperatist directorul "Agromec" Holboca. Nimeni nu s-a obosit sa verifice daca exista vreun act care sa arate ca Rusu Banu lucrase la un CAP. Validata, semnata si stampilata, cererea lui Rusu Banu a fost trimisa la delegatul OCAOTA din Miroslava.
Odata validata cererea de catre comisia judeteana, eliberarea titlului nu mai era decit o simpla formalitate. "Partea juridica a eliberarii unui titlu se opreste la validare. Prin validarea cererii, se constata dreptul de proprietate. In continuare, se trece efectiv la partea tehnica a punerii in posesie: masurarea terenului, intocmirea fisei de punere in posesie si, in final, a titlului de proprietate", a explicat Mihai Ionita, directorul OCAOTA. Eliberarea titlului de proprietate nu a mai avut insa loc. La ora la care izbucnea scandalul "agronomilor", titlul de proprietate al lui Rusu Banu era inca la OCAOTA, asteptind sa fie completat. "Nu exista in evidentele noastre vreun titlu de proprietate pe numele Corneliu Rusu Banu. Prefectul a cerut intr-adevar 5.000 mp la Miroslava. Titlul sau de proprietate a fost insa blocat la OCAOTA, si nu a mai fost eliberat", a conchis Maria Ciobanu, agentul agricol al comunei Miroslava.
Asa a scapat Rusu Banu de implicarea numelui sau in "Afacerea Agronomilor", insa, moral, el face parte integranta din acel lot de nume sonore. Doar blocarea in ultima clipa a titlului de proprietate l-a ferit de a fi citat in instanta de catre Prefectura. (Alexandru ZANOAGA)

Comentarii