Baronii justitiei iesene

sâmbătă, 27 noiembrie 2004, 00:00
5 MIN
 Baronii justitiei iesene

Asa cum mumiile sint pline de mister, asa sint si procurorii Parchetului Curtii de Apel. Stau in birouri ca la muzeu, nu discuta cu presa si nici nu lasa impresia ca ar face ceva. Cel putin, de la inceputul anului, nu s-a auzit de nici un caz notoriu, demn de inaltii procurori. Au apus vremurile cind prinderea spionilor, a procurorilor corupti sau rezolvarea unor grave cazuri de criminalitate economico-financiara faceau inconjurul tarii. „Vor liniste. Salariul merge. Nu se poate spun ca «nu fac nimic«. Ei chiar «fac nimic»”, a aratat un procuror de la o instanta inferioara cum sint perceputi procurorii Curtii de Apel care, prin statutul lor, ar trebui sa dea lectii de profesionalism. Singura persoana care nu mai pridideste sa „spele” imaginea prafuita a procurorilor Curtii de Apel Iasi este Iulia Diaconu. Aproape in fiecare luna ea a iesit la rampa cu cite o retea de traficanti de carne vie sau droguri anihilata. In rest, tacere ca la un muzeu de mumii. Intrebati cite dosare au finalizat sau au in lucru, procurorii Curtii de Apel s-au eschivat de la orice raspuns direct. Singura reactie a fost un comunicat al procurorului general, Maria Pohoata. Cum ca statistica dosarelor pe anii 2003 si 2004, pe care am solicitat-o, este secreta. Numai ca, in elanul de a tine sub cheie activitatea procurorilor, sefa Parchetului nici nu si-a dat seama ca statistica pe 2003 a fost data publicitatii chiar de catre ea.
Se poate lauda cineva cu nimic?
Secretomania procurorilor Parchetului Curtii de Apel am descoperit-o saptamina care s-a incheiat. Nu am vrut decit sa aflam cite dosare sint in lucru prin birourile procurorilor de aici. Majoritatea nici nu au vrut sa stea de vorba cu noi. Prin telefonul de la poarta unitatii ne-au tot trimis la purtatorul de cuvint. Nimeni alta decit Iulia Diaconu, cea care, intre doua arestari, mai trebuia sa-si si faca timp sa dea relatii presei. Atunci am adresat in scris o cerere oficiala prin care am solicitat statistica dosarelor rezolvate sau in lucru pe anii 2003 si 2004. Raspunsul a venit dupa doua zile. Nu a cuprins nici o cifra. In schimb am fost „lamuriti” ca astfel de date, chiar statistica pe 2003 care a fost facuta publica la vremea ei, au caracter confidential si ca „prezentarea lor publica ar duce la interpretari neprofesioniste si tendentioase”. Nu am putut afla in ce ar fi constat „neprofesionalismul”, de exemplu, daca ni s-ar fi comunicat ca procurorii au maldare de dosare in lucru. In acest caz nu ar fi fost decit cuvinte de lauda. Ne-am intrebat de ce atita secretomanie. Erau posibile doua rapunsuri. Ori intr-adevar nu au ce cauta astfel de date in presa, ori procuroriii nu au avut cu ce se lauda.
„Trebuie sa-ti dau socoteala tie?”
Am verificat daca astfel de date sint la fel de „secrete” prin tara. La Timisoara, la Suceava si la Bucuresti, de exemplu, purtatorii de cuvint ne-ar fi pus la dispozitie astfel de date, dar nu aveau statistica gata si ne-au rugat sa asteptam citeva zile. „Aceste informatii nu sint inca sintetizate, din acest motiv nu va putem spune cite dosare sint in lucru. Datele nu sint confidentiale, oricum vor fi facute publice anul viitor”, ne-a raspuns, de exemplu, un procuror de la Compartimentul de relatii cu mass-media din cadrul Parchetului de pe linga Curtea de Apel Bucuresti. Desi numarul dosarelor aflate in curs de solutionare sau chiar rezolvate ramine in continuare un mister, procurorul sef al sectiei urmarire penala si criminalistica, Dan Badarau, s-a laudat cu un ipotetic loc doi pe tara ca volum de munca. „Curtea de Apel Iasi ocupa un loc fruntas pe tara, in momentul de fata sintem pe locul doi dupa Bucuresti”, a precizat Badarau, fara a da alte detalii. „Vorbiti cu conducerea”, ne-a invitat acesta la sfirsitul scurtei intrevederi. Procurorul Adrian Idriceanu, spaima de altadata a spionilor si judecatorilor, nu a avut nici el ce raspuns sa ne dea. „Ce, trebuie sa iti dau socoteala pentru ceea ce fac?”, ne-a replicat procurorul Adrian Idriceanu in timp ce urca scarile Parchetului, spre biroul sau caldut.
80% din munca revine unui singur procuror
Verificind activitatea procurorilor de la Parchetul Curtii de Apel pe anul 2004, singurul nume de care ne-am tot lovit a fost cel al Iuliei Diaconu. „A fost adusa special, ca sa salveze imaginea institutiei”, a fost explicatia unui procuror de la instantele inferioare. „In jur de 80% dintre cei care au de rezolvat probleme ce tin de Curtea de Apel se adreseaza acesteia”, a completat un alt procuror. Alte doua nume care au aparut mai des in presa sint cele ale procurorului general Maria Pohoata si al procurorului Dan Badarau. Nu la fapte de lauda, insa. Cel mai recent caz: cele doua nume au fost legate de scandalul declansat de procurorul Parchetului de pe linga Judecatorie Emilian Eva, privind imixtiunile acestora in dosare cu interese. Printr-un memoriu adresat Parchetului general, Emilian Eva a reclamat faptul ca dispar dosare, si ca sint promovati procurori care nu au ce cauta in esaloanele de frunte. Urmarea a fost destituirea prim-procurorului de la Judecatori, Daniel Ticau. Motivul: l-a sustinut pe Eva in lupta impotriva baronilor din Parchet.
De altfel, aceasta pare a fi ocupatia de baza a inaltilor procurori de aici: trasul sforilor. Fie pentru interese care-si fac parul maciuca, fie pentru ca avansarile si retrogradarile sa fie asa cum le convin.
Dosarele rasunatoare sint ale unei singure persoane
Purtatoarea de cuvint a Parchetului Curtii de Apel, Iulia Diaconu, pare a fi singura care munceste in aceasta institutie. Pe lista dosarelor sale solutionate in 2004 apar unele foarte cunoscute:
– a fost arestat fostul sef al SEIP Hirlau implicat in scandalul pasapoartelor false;
– au fost confiscate 43 de kilograme de heroina;
– a fost prins ieseanul care santaja medici si persoane avute cerind bani;
– a fost prins un traficant cu 3 kg de cannabis;
– a fost arestat proxenetul care a omorit doua persoane in groaznicul accident de la Valea Lupului;
– a arestat a doua persoana in cazul pasapoartelor false de la SEIP Iasi.
Ati auzit de ei?
Lista de mai jos este cea a inaltilor procurori de la Parchetul Curtii de Apel Iasi. Incercati sa va amintiti de citi dintre ei ati auzit in conjuncturi pozitive:
Maria Pohoata – procuror general;
Eugenia Virvescu – procuror general adjunct;
Dan Badarau – procuror sef al sectiei urmarire penala si ciminalistica;
Constantin Ilas – procuror sef de sectie;
Adrian Tudor Idriceanu – procuror sef serviciu CCOA si singurul procuror din Moldova delegat la Parchetul Curtii Supreme de Justitie;
Cleopatra Dimitriev – procuror inspector;
Doru Maximovici – procuror inspector;
Iulia Beatrice Diaconu – procuror;
Camelia Boita – procuror;
Gabriela Maftei – procuror;
Mihai Covalciuc – procuror;
Radu Presura Diana – procuror.
(Nicolae MANOLIU)

Comentarii