Bomba cu ceas la "Nectar" Pascani

joi, 04 ianuarie 2001, 00:00
6 MIN
 Bomba cu ceas la "Nectar" Pascani

La Fabrica de Zahar "Nectar" Pascani, situatia a devenit exploziva. Zeci de muncitori trecuti in somaj au protestat ieri, cerind anularea contractului de privatizare si acuzind patronii de la "European Drinks" ca nu s-au implicat in redresarea fabricii. Astfel, cazul "Nectar" devine prima "bomba" pe care Guvernul PDSR trebuie sa o dezamorseze. Dupa ce, in cursul anului trecut, protestele muncitorilor au culminat cu ocuparea fabricii si blocarea soselei Iasi – Pascani, scenariul de la "Tepro" pare sa se repete. Cum va taia noua Putere "nodul gordian" de la "Nectar"? Ar fi doua variante de actiune: o incercare de solutionare punctuala sau una la nivelul intregii industrii a zaharului. Prima ar insemna un proces complicat impotriva patronilor, pe marginea contractului de privatizare, iar a doua, facilitati acordate producatorilor de zahar din Romania, care in momentul de fata isi dau duhul sub presiunea importurilor. Din cele 33 de fabrici de zahar existente in Romania in 1989, la aceasta data, 13 sint in lichidare si 5 in conservare.
Salariatii de la "Nectar" cer anularea contractului de privatizare
Dis-de-dimineata, peste 20 de fosti angajati ai fabricii "Nectar" Pascani, aflati actualmente in somaj de mai bine de un an, s-au adunat in fata Primariei cerind ajutorul primarului Neculai Ratoi pentru pornirea fabricii. Primarul Ratoi, dupa ce in alegeri a facut mai multe promisiuni muncitorilor, i-a pasat diplomatic trimitindu-i la conducerea societatii pentru a le onora doleantele. In fata fabricii de zahar s-au mai adunat si alti nemultumiti, astfel ca numarul acestora a ajuns in final la aproape 50 de indivizi.
Protestul s-a desfasurat pasnic, muncitorii multumindu-se sa picheteze intrarea in fabrica si sa intocmeasca o nota de protest. Cum liderul sindical, Sandu Mihalache, nu era de gasit, intocmirea notei i-a revenit inginerului Viorel Sirbu. Acesta, dupa ce a intocmit protestul, l-a trimis prin fax pe adresa FPS Bucuresti si "European Drinks" Oradea. "D-le director general, Alin Giurgiu (FPS), salariatii SC «Nectar» SA Pascani va roaga sa procedati la anularea contractului vinzare catre SC BUCEGI SA Ploiesti (n.r. – care face parte din Compania "European Drinks"), actionar majoritar al societatii intrucit nu este un investitor serios", scria in cerere. Mai jos erau trecute toate punctele care, in conceptia protestatarilor, incalca contractul de vinzare-cumparare. Unul din principalele motive ar fi neimplicarea patronilor in redresarea societatii. Se mai specifica faptul ca "Nectar" este inchisa de aproape un an, cei 400 de angajati sint in majoritate in somaj, in prezent mai lucrind doar personal pentru paza si gestionarea bunurilor.
In zona orasului Pascani, zona cunoscuta cu un nivel ridicat de somaj, fostilor angajati le este foarte greu sa-si mai gaseasca de lucru. Muncitorii au mai aratat ca doresc reluarea activitatii societatii si s-au aratat pentru privatizare doar cu un investitor serios care sa retehnologizeze societatea si sa intretina o activitate performanta.
"Nu vrem ca fabrica sa fie taiata in bucati si data la fier vechi"
Muncitorii spun ca "Bucegi" SA n-a platit inca a doua transa prevazuta in contractul de vinzare-cumparare a fabricii "Nectar" care era scadenta in luna octombrie a anului trecut. Desi contractul colectiv de munca a expirat de mai bine de un an, nu s-a negociat un altul, muncitorii raminind astfel in bataia vintului. In plus, se considera ca nu s-a respectat nici un punct din contractul de vinzare-cumparare. Petitia muncitorilor se incheie astfel: "Nu vrem ca societatea noastra sa fie taiata in bucati si data la fier vechi, cum s-a intimplat cu societatile de profil din Babadac, Falciu, Trusesti etc.". Inginerul Viorel Sirbu, cu toate ca nu face parte din conducerea sindicatului, considera ca trebuie sa fie alaturi de oamenii cu care a lucrat o viata. "Daca ai cumparat o fabrica trebuie sa stii ce sa faci cu ea, dar mai ales ce sa faci cu oamenii. Nu pot, dupa o munca de o viata, sa stau cu bratele incrucisate si sa vad cum ne darima fabrica, iar oamenii sint condamnati la mizerie", ne-a declarat acesta. In schimb, oamenii sint porniti impotriva tuturor, chiar si a liderului de sindicat, Sirbu Mihalache. "Lui ce-i pasa acum, lucreaza ca paznic. Nu ne mai reprezinta interesele", ne-a spus Vasile Bardan, unul dintre protestatari. Tot acestia au amenintat ca, in curind, vor scoate la iveala unele dovezi compromitatoare care vor arata cum s-a furat din fabrica in ultimii ani. "Daca nici PDSR nu ne face dreptate, vom merge la Vadim", amenintau ei.
Conducerea "Nectar" isi pune sperante in noul Guvern
Oamenii au ajuns la marginea disperarii cu toate ca de Craciun au primit cite un sac de zahar, "de consolare". In curind, acestora le va expira si somajul, si singurul lucru de facut nu le ramine decit protestul de strada, care dupa cum s-a vazut anul trecut poate fi si violent. Conducerea "Nectar" considera ca imbunatatirea situatiei fabricii de zahar nu poate veni decit in urma unui pachet de masuri coerente care sa vizeze in totalitate intreaga industrie a zaharului.
"Noi nu putem intreprinde nimic fara acordul Consiliului de Administratie de la Oradea. Nu ne ramine decit sa-i instiintam pe acestia, care deja si-au spus punctul de vedere anul trecut la manifestarile similare care au avut loc. Consider ca fara imbunatatirea climatului din industria zaharului nu avem nici o sansa. Spre exemplu, zaharul brut pentru prelucrare de la export vine cu acelasi pret ca zaharul alb gata prelucrat, deci prin prelucrarea primului n-ar exista nici un profit. In prezent avem grija ca fabrica sa nu fie descompletata si asiguram masurile de conservare", ne-a declarat directorul comercial al "Nectar", Firmilia Hutanu, care este si reprezentant in CA la "Nectar" Pascani. In zilele urmatoare, muncitorii vor incerca sa se mobilizeze pentru a veni in numar cit mai mare si ameninta cu gesturi disperate daca protestul lor nu este luat in serios de FPS.
Ar putea cumpara francezii "Nectarul"
La sfirsitul anului 1999, firma "Bucegi" din Ploiesti (care face parte din concernul "European Drinks") a cumparat de la FPS, pachetul de 52% din actiunile de la "Nectar" Pascani. Noul patron s-a angajat sa plateasca in mai multe transe in jur de opt miliarde de lei. Suma pare mica, numai ca datoriile fabricii de zahar se ridicau la 60 miliarde de lei. In citeva luni a urmat dezastrul, adica inchiderea fabricii. Scumpirea zaharului brut de pe piata mondiala si importurile de zahar alb care au invadat piata au dat peste cap planurile investitorului.
Patronii de la "European Drinks" sustin ca vor redeschide fabrica numai in momentul in care statul va asigura facilitati producatorilor autohtoni. In cursul anului trecut, acestia s-au aratat chiar dispusi sa cesioneze actiunile cumparate de la FPS. Numai ca potentialii investitori straini sint rezervati, cerind si ei aceleasi facilitati. Taxa vamala la importuri este de 50% in Romania, de doua ori mai mica decit in Polonia, de exemplu.
Totusi, in septembrie, actiunile fabricii de la "Nectar" au inceput sa fie tranzactionate pe Rasdaq. O firma franceza, "Sucre-Est Development", a cumparat din piata in jur de 10% din actiuni, devenind un actionar semnificativ. De ce au platit francezii in jur de 2 miliarde de lei, pentru a zecea parte dintr-o fabrica inchisa? Este greu de spus in acest moment ce urmaresc francezii, in conditiile in care controlul asupra fabricii pascanene il detine "European Drinks". Una din variante ar fi ca, in viitor, sa poata obtine, prin cesiune, actiunile de la actualii proprietari ai "Nectar". O alta ar fi o varianta mai mult speculativa: francezii au reusit sa cumpere de pe piata actiuni la un pret avantajos (la mai putin de jumatatate din valoarea nominala si unele pachete chiar la un sfert din aceasta valoare), in conditiile in care "European Drinks" a platit pentru fiecare actiune din pachetul majoritar la FPS jumatate din valoarea nominala. Daca francezii ar avea informatii ca fabrica se va redresa curind, actiunile cumparate ar valora mult mai mult.
La nivel national, situatia in industria zaharului nu este una fericita. Productia romaneasca de zahar a scazut in 2000 la a zecea parte din cit se producea in 1989, iar suprafetele cultivate cu sfecla de zahar, la o cincime. (Cristian DROANTA)

Comentarii