Casa Patrata, paravan pentru afaceri personale

joi, 20 februarie 2003, 00:00
5 MIN
 Casa Patrata, paravan pentru afaceri personale

Consiliul Judetean (CJ) s-a transformat, cu ajutorul unei functionare, in societate comerciala. Singurul lucru care il mai deosebeste de un chiosc de vindut seminte sau de alimentara din coltul strazii este particula "SRL" din coada numelui. O functionara inventiva a transformat principala institutie administrativa a judetului in carmangerie. De la un miel mentionat intr-o contestatie si pina la transformarea CJ intr-un comerciant de preparate din carne nu a mai fost decit un pas. Conform unor acte semnate si stampilate dupa toate regulile, Consiliul Judetean are nevoie lunar de o tona de oase, 900 kilograme de parizer si 400 kilograme de slanina. De fapt, este vorba de o golanie ordinara.
Aurica Cobuz a jucat rol dublu
In primavara anului trecut, intre Serviciul Public Antiepizootic si de Protectie a Plantelor (SPAPP), subordonat CJ, si SC "Criscom" SRL Tibanesti a fost incheiat un precontract referitor la livrarea unor produse din carne. Conform precontractului, SPAPP se angaja sa cumpere lunar cite 4,8 tone de preparate din carne, de la oase si slanina pina la salam de vara si pasta de mici. SC "Criscom" a fost reprezentata de Aurica Cobuz, in acelasi timp si sefa la acea data a SPAPP. Din partea Serviciului Public condus de Cobuz, precontractul a fost semnat de contabila Dana Cosofret. Obiectul precontractului, respectiv livrarea de produse de carmangerie, nu are insa nici o legatura cu activitatea SPAPP, serviciu care se ocupa in principal cu dezinfectia la frontiera. "Am depus documentul la Parchet pentru efectuarea de cercetari in acest sens. Nu acuz pe nimeni, dar CJ nu poate fi folosit ca paravan pentru incheierea unor astfel de afaceri. Ramine sa vedem care vor fi concluziile cercetarilor", ne-a declarat ieri vicepresedintele CJ Nicolae Ivanciu.
Scuze pe motiv de studentie
Explicatia data de Cobuz, fosta sefa a SPAPP, acum simplu inspector al acestui serviciu, pentru intocmirea acestui act a fost cel putin surprinzatoare. Conform afirmatiilor fostei sefe a SPAPP, precontractul a fost redactat doar pentru a fi folosit la sustinerea unui examen la facultate. "In paralel cu activitatea de conducere a SPAPP, am urmat si cursuri universitare economice. Precontractul mi-a trebuit ca model pentru intocmirea unui proiect semestrial sau anual la contabilitate. Nu am avut nici o clipa intentia de a-l folosi in alte scopuri", a explicat Cobuz. In aceste conditii insa este surprinzatoare grija cu care a fost redactat precontractul. Acesta a fost semnat de contabila si sefa SPAPP, avind imprimate si stampilele oficiale ale SPAPP si a SC "Criscom". Documentul a fost redactat practic intr-o forma autentica, desi profesorii nu aveau de ce sa verifice la singe un simplu "exemplu". "Am vrut ca precontractul sa aiba un aspect cit mai real. Nu am vrut insa decit sa-i impresionez in sens pozitiv pe examinatori", a explicat Cobuz.
Precontractul ajunge intr-un dosar, la banca
Precontractul nu a ajuns la registratura CJ pentru autentificare, in schimb s-a regasit in dosarul depus de Cobuz la Banca Comerciala Romana in vederea obtinerii unui credit. "A ajuns acolo din neglijenta mea. Nu imi explic cum l-am amestecat printre hirtiile din dosar. De altfel, precontractul nu a avut nici un efect in contractarea creditului, dosarul bazindu-se pe cu totul alte acte", a precizat Cobuz. Cu alte cuvinte, conform explicatiilor Auricai Cobuz, precontractul nu a reprezentat altceva decit o joaca de-a contabilitatea.
Cu toate acestea, documentul a avut darul de a o nelinisti pe Dana Cosofret. Contabila SPAPP a negat ca ar fi avut ceva de-a face cu precontractul in cauza. "Nu am facut nici un act cu doamna Cobuz, nici pentru firmele ei, nici pentru nimeni. Nu am vazut aceasta hirtie decit la Politie, cind am fost intrebata", spune aceasta. Apoi adauga totusi ca "este posibil sa o fi semnat eu, caci seamana cu multe semnaturi de-ale mele. Nu stiu insa cind am semnat aceasta hirtie. Nu am vazut-o la semnare".
CJ a mai achizitionat si porumb de 22 milioane
Desi Cobuz nu mai este sefa a SPAPP, Consiliul Judetean a fost scos bun de plata pentru acte de achizitie intocmite pe ultima suta de metri. In aprilie 2002, cu patru luni inainte de a fi suspendata din functie, Cobuz a incheiat un contract cu "Unisem" SA prin care firma se obliga sa livreze SPAPP porumb de germinatie in valoare de 22 milioane lei. Semintele au fost livrate, dar au ramas neplatite. In consecinta, "Unisem" a somat CJ sa achite cele 22 de milioane plus penalitati in valoare de 10 milioane lei. "Eu nu am stiut nimic de aceasta achizitie. Nu mi-a trecut prin fata nici un contract si nici o nota de comanda, cu toate ca in atributiile mele intra si coordonarea SPAPP. Mai mult, in doua buletine de analiza consecutive, Inspectoratul Teritorial pentru Calitatea Semintelor a mentionat cit se poate de clar ca porumbul nu este valabil pentru comercializare. SPAPP nu avea ce face cu aceste seminte", a spus Ivanciu. Cobuz nu si-a reprosat nimic nici cu privire la porumbul cumparat in 2002. "Din cite stiu, porumbul este in continuare in stoc, la Holboca. A fost achizitionat in urma unor cereri ale sefilor de centre comunale, urmind sa fie comercializat catre cetateni. Cu privire la faptul ca a ramas neplatit, nu mai este problema mea. Eu am fost suspendata din functie", ne linisteste Aurica Cobuz. In acest moment, cazul se afla in atentia Politiei, dosarul fiind in faza cercetarilor.
O poveste si cu un miel
Aurica Cobuz a fost suspendata din functie in luna iunie a anului trecut, printr-o dispozitie a presedintelui CJ, Lucian Flaiser. In urma unui control de audit efectuat la SPAPP, Auricai Cobuz i s-a reprosat proasta gestionare a serviciului.
Acuzatiile aduse Auricai Cobuz s-au referit la folosirea incasarilor serviciului in interes propriu si al firmei sale, precum si cheltuirea nejustificata a unor sume de bani, suma totala pe care Cobuz ar fi invirtit-o pe degete ridicindu-se la 900 milioane lei. Cobuz a contestat in instanta dispozitia de suspendare din functie, cerind reintegrarea sa pe postul de sefa a SPAPP. Cererea sa a fost insa respinsa la Judecatoria ieseana, aflindu-se acum pe rolul Tribunalului. Totodata, la inceputul lunii februarie, Aurica Cobuz l-a acuzat pe vicepresedintele CJ Nicolae Ivanciu ca la angajare i-ar fi solicitat sa-i procure un miel. Afirmatiile Auricai Cobuz au survenit dupa ce Ivanciu i-a acordat doar 20 de puncte din 30 posibile pentru activitatea de anul trecut. (Alex ZANOAGA)

Comentarii