Cazul TEPRO, pe punctul de a se repeta la "Nectar" Pascani

marți, 01 august 2000, 23:00
3 MIN
 Cazul TEPRO, pe punctul de a se repeta la "Nectar" Pascani

Nectar cu gust amar a fost sentimentul pe care l-au avut, ieri, muncitorii de la Fabrica de Zahar Pascani cind au incercat sa intre pe poarta societatii. Ei au fost intimpinati de un cordon de politisti, primul semn ca la "Nectar" criza declansata in urma cu doua saptamini a intrat intr-o noua faza, radicala. Cu toata opozitia politistilor, cei 200 de muncitori disponibilizati in luna mai au reusit sa patrunda in curtea fabricii fara a se produce incidente. Astfel a inceput a doua zi de pichetare a sediului administrativ al SC "Nectar".
Sindicatul vrea sa rupa contractul cu "European Drinks", dupa modelul "Tepro"
Disponibilizatii au cerut o intrevedere cu patronii de la "European Drinks", dar si cu reprezentanti ai FPS si ai Prefecturii Iasi. Ei au reclamat faptul ca nu s-ar afla in somaj tehnic, deoarece primesc numai 60% din salariu fata de 75% cit este prevazut in contractul colectiv de munca. "Nu dorim decit sa vina cineva din partea patronatului sa ne reangajeze, cum au promis acum doua saptamini, si sa se respecte contractul de vinzare-cumparare.
Noi ne-am indeplinit datoria, le-am trimis un proiect pentru noul contract colectiv de munca, cel vechi fiind expirat din 31 mai, si trebuia, dupa lege, sa vina cineva din partea lor la negocieri. Sintem de acord sa lucram si doua saptamini fara plata numai sa ne aduca de lucru si sa avem din ce trai in continuare", ne-a declarat Sandu Mihalache, liderul de sindicat.
Muncitorii au facut si observatii suplimentare pe marginea contractului dintre FPS si SC "Bucegi" SA Ploiesti, societatea care a cumparat pachetul majoritar la "Nectar" si care face parte din holdingul "European Drinks". "Conform unui protocol incheiat intre FPS si SC «Bucegi», la 31 mai, muncitorii trebuiau sa fie in fabrica. In concluzie, patronatul este cel care se afla in ilegalitate in prezent", ne-a precizat Alexandru Zamfirache, muncitor. De altfel, angajatilor a inceput sa li se para suspect intreg contractul de cumparare, afirmind ca pretul cu care a fost cumparat pachetul majoritar, de 8 miliarde de lei, a fost prea mic. Ei au spus ca la o expertiza din 1990, "Nectar" ar fi fost estimat la 33 miliarde de lei si ca anul trecut PAS n-a stiut de licitatia tinuta anul trecut.
Solutia data de patroni: cautarea zaharului brut
Toata lumea a asteptat ieri sa afle decizia referitoare la "Nectar", luata in urma cu doua zile de Consiliul de Administratie al "European Drinks". Aceasta le-a fost comunicata de directorul fabricii, Radu Stefanescu, insa vestile primite nu i-a multumit. "Am primit imputernicire direct de la domnul Micula, unul din patronii firmei, de a cauta zahar brut pentru procesare. Acest lucru l-am mai facut noi in anii trecuti si cu un bun profit. Chiar in cursul serii voi merge la Bucuresti unde am contactat persoane din Ministerul Industriilor interesate sa ne ajute in acest sens. Tot luni am avut o intilnire cu conducerea FPS Iasi, care s-a aratat disponibila la reesalonarea unor datorii. Am prezentat si un plan de afaceri care demonstra ca "Nectar" este profitabila daca se proceseaza si zahar brut, pentru ca doar din sfecla de zahar nu putem supravietui", a declarat directorul Radu Stefanescu.
Muncitorii insa nu au fost sensibilizati de posibilitatea gasirii zaharului brut pentru prelucrare, spunind ca "asteapta fapte, nu vorbe". La inchiderea editiei, la sediul "Nectar" au sosit subprefectul Spiridon Cretu si fostul director al FPS Iasi, Felix Hrestic, cel care a incheiat contractul de vinzare-cumparare intre FPS si SC "Bucegi" SA Ploiesti. (Cristian DROANTA)

Comentarii