Comorile de aur ale inventatorilor ieseni – marfa gratuita la export

joi, 12 aprilie 2001, 23:00
3 MIN
 Comorile de aur ale inventatorilor ieseni – marfa gratuita la export

Romania s-a clasat pe locul I la Salonul de Inventica desfasurat saptamina trecuta la Geneva, toate cele 62 de inventii romanesti obtinind cite o medalie. Inventiile romanesti au primit 22 de medalii de aur, 18 de argint si 22 de bronz, mai multe dintre acestea apartinind chiar inventatorilor ieseni. Printre premiati se afla Octav Baltag, de la Institutul de Fizica Tehnica, prof.dr. Constantin Antohie, de la Universitatea Tehnica si Robert Melnichi, de la Mold Invent. Din pacate, legislatia romaneasca care nu protejeaza suficient inventiile, asociata cu lipsa de bani au facut ca mai multe inventii ale iesenilor sa fie "furate" si valorificate in strainatate sau sa ramina ani la rind pline de praf intr-un dulap.
Profesorii Universitatii Tehnice "Gheorghe Asachi" (UTI) spun ca de multe ori au ramas surprinsi cind si-a vazut inventia la televiziunile straine, fiind brevetata, cu mici modificari, in favoarea altor cercetatori din strainatate. Una dintre inventiile prof. dr. Vitalie Belousov, fost rector al UTI, medaliata cu aur la doua competitii internationale, la Bruxelles si in America, a fost copiata, devenind celebra in Occident. Este vorba despre cunoscutele casti folosite la ciclism-viteza sau la ski.
"Cu mici modificari, inventia mea este acum folosita la competitiile internationale", spune, cu mindrie, profesorul Belousov. El sustine ca inventia i-a fost copiata atunci cind a fost expusa la saloanele de inventica, insa adauga faptul ca nu-i pare rau de acest lucru, cu atit mai mult, cu cit in Romania nu ar fi existat posibilitatea sa fie fructificata. De altfel, inventatorul sustine ca, cel putin teoretic, orice strain are dreptul sa-i "foloseasca" inventia fara a fi sanctionat, si aceasta pentru ca ea nu a fost brevetata decit in Romania si, prin urmare, este protejata numai pe teritoriul tarii noastre. "Noi platim si in tara pentru a ne fi protejate inventiile. Pentru a fi protejata in toata Europa, trebuia sa platesc 16.000 de dolari", a mai adaugat Belousov. Cazul inventatorului Belousov nu este singular. La putin timp dupa ce si-au expus inventiile la saloane internationale, si alti profesori ieseni si-au vazut inventiile, putin modificate, scoase in productie de serie in alte tari. "Foarte multe dintre brevetele noastre au fost furat sau, pentru ele, unii inventatori au primit sume derizorii", spune regizorul Ion Minzatu, care, indignat de acest lucru, a fondat, acum doi ani, Centrul de Exploatare a Inteligentei. El spune ca furtul de inteligenta are nu numai o explicatie financiara. Din cauza aversiunii care exista in Romania fata de ceea ce inseamna produs al inteligentei, inventatorii se simt umiliti. De aceea, atunci cind merg la saloane internationale de inventica si sint apreciati, ei devin "inima larga", explica Ion Minzatu. "Ei intra in detalii in discutiile pe care le poarta cu cei din strainatate si le dezvaluie secretele lor. Pentru ca la noi in tara nu sint bagati in seama, sint chiar bucurosi ca cineva ii asculta", a mai spus Minzatu. El a mai aratat faptul ca, la niste preturi destul de mici de productie, unele inventii s-ar putea fabrica si la noi in tara. Astfel, Ion Minzatu a incheiat deja contracte cu "Tehnoton" pentru fabricatia de serie a unor inventii ale profesorilor de la UTI. De exemplu, in viitorul apropiat, vor aparea pe piata aparate care vor steriliza uscat instrumentarul medical, in locul fierberii. Un alt dispozitiv, pentru protectia monumentelor istorice si a liniilor de inalta tensiune impotriva pasarilor, va intra in productie, la pretul de citeva sute de mii de lei. Aparatul produce perturbari in cimpul magnetic al pamintului, care vor speria pasarile, indepartindu-le de monumete si acoperisuri. "Am comenzi deja facute de Aeroportul Iasi pentru acest dispozitiv. Astfel, protejam si pasarile care nu vor mai fi masacrate, dar si unele monumente care sufera din cauza aciditatii gainatului", ne-a declarat Constantin Antohie, profesor la UTI, premiat cu peste zece medalii de aur la saloane internationale de inventica. (Dorel CODINA)

Comentarii