Cum se pot bruia telefoanele

miercuri, 30 noiembrie 2005, 00:00
4 MIN
 Cum se pot bruia telefoanele

Cea mai la indemina sursa de aprovizionare cu aparate de bruiaj este internetul. In lipsa oricarei legiferari privind vinzarea si cumpararea unor astfel de produse pe net, oferta de „bruiaj” este extrem de variata. Cel mai ieftin model pe care l-am gasit pe site-ul www.okazii.ro v-ar imputina bugetul cu 240 euro. Pe un alt site, al unei firme specializate in vinzarea de astfel de aparatura, potentialii clienti pot alege intre mai multe modele. Aparatul cel mai ieftin costa 280 euro, iar cel mai scump, dar si mai performant, ajunge la 900 euro. Pretul difera in primul rind in functie de complexitatea dispozitivului. Aspectul definitoriu al diferentei de pret il reprezinta suprafata pe care bruiajul este efectiv. Cele mai accesibile pot bruia semnalul telefoanelor mobile pe o suprafata de 45 metri patrati, iar cele mai scumpe isi fac treaba pe 500 metri patrati. Cind va achizitionati acesti mici „diavoli tehnologici” trebuie sa stiti ca sint destinati unor scopuri diferite, in functie de model, luind in consideratie faptul ca exista trei tipuri de aparate de bruiaj.
Categorii de „bruiaj”
Aparatele de bruiaj a semnalului telefoanelor mobile sint cele mai diversificate ca pret. Prin acest aspect ele devin accesibile atit omului de rind, cit si oamenilor de afaceri care dispun de un buget mai consistent. Dar in ce consta efectul lor? Odata declansate, actioneaza ca un foarfece invizibil, care „taie” legatura dintre telefonul mobil si operatorul de telefonie. Practic, telefonul dumneavoastra functioneaza, doar ca va indica lipsa semnalului, ca atunci cind sinteti in masina sau in tren si treceti printr-un tunel lung. Un producator, cu reclama pe net, se lauda ca a reusit sa ecraneze o sala de conferinte de 1000 metri patrati cu doua astfel de dispozitive, si nici un telefon nu a mai sunat cit a durat intilnirea. Pretul unor asemenea aparate este pe masura. Cele mai scumpe costa 900 de euro, au o telecomanda discreta si au raza de actiune ceva mai mare. Aparatele folosite pentru distante mici ajung la 10 milioane lei si au cel mult 300 de grame. Al doilea gen de aparate de bruiaj il reprezinta cele care „innebunesc” microfoanele, implicit si cele de telefon. Cind sint actionate, orice microfon, „inocent” sau nu, o ia razna si inregistreaza niste sunete neinteligibile. Atit microfoanele plasate in interior, cit si cele de mai mare putere care pot capta „discutii” din exterior sint anihilate cu un aparat de nici 10 milioane lei. Acestea cintaresc mai putin de 200 grame. Ultimul din lista „legalelor” minuni tehnologice, pe distanta de 20 metri, bruiaza transmisia de imagini prin camere video si poate face acest lucru pentru doar 300 euro. Sint ieseni care folosesc astfel de aparate?
„Pot fi amplasate asemenea aparate la cerere”
„Da, cunosc o persoana care are un astfel de aparat, aici, in Iasi. Folosea aparatul pentru uz personal”, ne-a declarat Gabriel Toma, sef reprezentanta vinzari Connex pe Moldova. Interpelat daca picarea semnalului de le telefon ar avea vreo legatura cu reteaua, Toma a negat acest lucru. In schimb, a dat ca posibila explicatie existenta aparatelor de bruiaj. „Bruiajul poate afecta reteaua doar pe o suprafata foarte mica, de citiva metri. Daca ar pica un releu intreg, un alt releu ar prelua sarcina celui cazut”, arata Gabriel Toma de ce „picarile” scurte de semnal nu sint din cauza retelei. Existenta aparatelor de bruiaj a fost confirmata si de fostul ofiter din SRI, Petru Hantea, actualmente detectiv particular in Iasi. „Pot fi amplasate asemenea aparate la cerere, dar cu intocmirea de acte care sa asigure ambele parti, pentru ca bruiajul poate afecta si interceptari ale SRI, de care noi sa nu avem cunostinta”, a mai spus detectivul iesean.
„Intreruperea canalelor de comunicare intre infractori poate facilita prinderea lor mai rapida”
Cui ar putea folosi asemenea dispozitive? Oamenii de afaceri sint cei care ar putea pune cel mai mare pret pe aceste unelte care le pot asigura un mediu de comunicare fara teama scurgerii de informatii. Intrunirile de afaceri sufera de vulnerabilitate, „furtul” de idei si vinzarea de ponturi grase catre alti afaceristi fiind o practica des intilnita. Practic, cu ajutorul acestor aparate, oamenii de afaceri nu vor mai fi nevoiti sa apeleze la metodele „traditionale” de a-si asigura confidentialitatea discutiilor (inchiderea telefoanelor si scoaterea acumulatorilor). Cu toate ca exista afaceristi care si-au procurat aparate, „la vedere”, nici unul nu arata ca ar fi interesat de asa ceva. „Am fost la Camera de Comert la o intrunire a oamenilor de afaceri. S-au aratat interesati de aparatele de bruiaj, dar nimic concret”, ne-a spus Petru Hantea. „Eu nu am cunostinta de asemenea aparate, dar mi s-a intimplat sa ramin fara semnal in spatii unde, de obicei, este semnal maxim”, a declarat Ionel Agrigoroaiei, patronul unei firme de textile din Iasi. Surse din Politie au marturisit ca asemenea aparate le-ar fi de folos, cel putin in momentul descinderilor. „Intreruperea canalelor de comunicare intre infractori poate facilita prinderea lor mai rapida”, a spus un politist. (D. Maxim)

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii