Eogen Sandu ii ride in nas prefectului

joi, 18 aprilie 2002, 23:00
3 MIN
 Eogen Sandu ii ride in nas prefectului

Eogen Sandu a ramas si n-a ramas in functia de sef al PAS-ului de la "Agroindustriala Bucium". Cam aceasta este concluzia care se poate trage dupa desfasurarea sedintei de ieri a Asociatiei Salariatilor de la fostul IAS. Anuntata cu surle si tobe de prefect drept momentul in care o noua echipa
va prelua friiele PAS-ului si ale privatizarii, sedinta de ieri a fost in cele din urma un adevarat succes al echipei lui Sandu.
"Jocurile privatizarii le va face omul nostru, Viorel Ralea. Domnul Panaite nu mai are nici o sansa. Il vom indeparta. Nici fostul director, Eogen Sandu, nu mai are nici o sansa. Va fi indepartat din functia de sef al PAS", ne-a spus prefectul Rusu Banu, cu doua saptamini in urma.
Sandu, la balotaj: 47 la 47
Membrii acesteia, acuzati in raportul Curtii de Conturi de nenumarate ilegalitati prin care a fost devalizat fostul IAS, si-au pastrat functiile de membri ai Consiliului de Administratie al PAS-ului. Singurul din vechea echipa care nu a intrunit voturile necesare a fost chiar Eogen Sandu. In cazul sau, scorul a fost egal: 47 la 47. Desi mai multe persoane prezente in sala au cerut reluarea votului in acest caz, pe motiv de balotaj, avocatul lui Sandu si al lui Daniel Panaite, principalul finantator al PAS-ului, prezent si el in sala, a sustinut ca nu este nevoie de acest lucru, si asa a ramas.
Intrucit pe buletinele de vot erau trecute si functiile detinute de fostii membri ai CA al PAS-ului, in momentul in care au fost validati prin vot, s-a considerat ca si-au pastrat si functiile. Astfel, cel putin pina la urmatoarea sedinta a PAS-ului, Sandu poate fi considerat sef al PAS-ului. In schimb, subprefectul Valentin Soroceanu, prezent si el la sedinta, nu este sigur de acest lucru. "Am sa ma consult cu juristii, iar miine voi avea o discutie cu domnul prefect. Votul va trebui reluat. Pentru a fi validat, Sandu trebuia sa obtina cel putin jumatate plus unu din voturi. In plus, lumea era obosita. Sedinta a inceput la ora 14, iar votul a avut loc dupa ora 17", ne-a spus Soroceanu.
Calitatea de membru al PAS a lui Panaite, contestata
O alta problema contestata in sedinta de ieri a fost calitatea de membru al PAS-ului detinuta de omul de afaceri Daniel Panaite. Cu putin timp inainte de depunerea ofertelor de cumparare a fostului IAS, Panaite a fost angajat la "Bucium" cu un contract de munca pe perioada determinata. "Legea PAS-urilor prevede ca doar cei cu contract de munca pe perioada nedeterminata (n. r. angajati permanenti) pot face parte din PAS. In schimb, in statului PAS-ului de la Bucium scrie ca pot fi membri cei angajati pe perioada nedeterminata sau determinata. Din punctul meu de vedere, este o ilegalitate, dar ma voi consulta cu niste juristi", ne-a declarat Soroceanu.
Privatizarea ramine blocata
Privatizarea "Agroindustriala Bucium" este in continuare blocata. Desi Consiliul de Administratie al Agentiei Domeniiilor Statului a aprobat vinzarea fostului IAS, incheierea contractul de vinzare este oprita de o Ordonanta presedintiala, in care este contestat modul in care a fost angajat Daniel Panaite la fostul IAS. Tot ieri s-a luat si decizia constituirii unei comisii care sa semneze contractul de privatizare, atunci cind va fi cazul. Aceasta este formata din trei membri: Viorel Ralea, actualul director, Elena Todet, liderul de sindicat (cea care a cumparat, cu aprobarea lui Sandu, un adevarat castel cu 100 de milioane de lei) si Constantin Minciu, director economic, mentionat si el in raportul Curtii de Conturi pentru savirsirea mai multor nereguli la fostul IAS. (C. PAVEL)

Comentarii