Garda de mediu baga sub pres duhorile din vestul orasului

luni, 05 iulie 2004, 23:00
4 MIN
 Garda de mediu baga sub pres duhorile din vestul orasului

De-a lungul timpului, la redactia „Ziarului de Iasi” au sosit numeroase plingeri referitoare la mirosurile neplacute din cartierele Canta, Pacurari si Dacia. „Mai ales in perioada de vara este cumplit, chiar si dimineata cind temperatura este mai scazuta. Nici nu se poate aerisi. Unii vecini se tem ca ar fi scapari de gaze, altii sustin ca de vina sint conductele de la caldura”, s-a plins Daniela Coca, din Canta. Nici Gheorghe Miron, din aceeasi zona, nu stie exact de unde vine mirosul. „Daca mergi de la bariera din Canta spre iesirea din oras, nu ai cum sa nu simti mirosul. Stiu ca la un moment dat s-a crezut ca sint probleme cu gazul si au fost chemati cei de acolo, dar muncitorii au spus ca nu este nici o problema la gaz si au dat vina pe Antibiotice. Eu locuiesc aici din 1981 si m-am obisnuit”, a povestit Miron.
Sa fie de la Antibiotice?
Comisarii Garzii de Mediu au propria teorie in legatura cu acest miros. „Acel miros deranjant de hidrogen sulfurat, asemanator cu mirosul de oua clocite, este specific canalizarilor. Acesta apare din cauza proceselor fermentative prin care trec substantele din componenta apelor menajere, uzate si industriale din sistemul de canalizare”, a declarat Mihai Bendescu, comisar-sef al Garzii de Mediu Iasi. Reprezentantii societatii care administreaza reteaua de canalizare, RAJAC, sustin ca problema este foarte veche. Acestia sustin ca responsabilitatea rezolvarii ei nu le revine, pentru ca vinovati de aceasta situatie sint agentii economici din zona, care elimina substante poluante ce depasesc indicii normali. „Reteaua de canalizare este in stare buna, dar substantele sint deversate deja fermentate. Mirosul este cauzat de deversarile celor de la Antibiotice”, a afirmat Tudor Tudose, purtatorul de cuvint al RAJAC. Acesta a mai localizat o problema. „A scazut foarte mult consumul de apa, atit al populatiei, cit si al fabricii de medicamente. Sistemul de canalizare a fost construit pentru un anumit debit de apa, acum s-a redus acest debit, dar cantitatea de poluanti a ramas aceeasi. De aceea apare acel miros”, a explicat Tudose. Cu alte cuvinte, faptul ca dejectiile merg mai greu prin canalizare, din cauza debitului mai mic, fac ca acestea sa fermenteze si sa degaje miros in cantitati mai mari. Singura solutie pentru a face sa dispara mirosurile neplacute este, in opinia acestuia, instalarea unei statii de preepurare la Antibiotice.
Sa fie din canalizare?
Reprezentantii fabricii de medicamente sustin insa ca tot ceea ce se deverseaza din sistemul lor de canalizare nu poate sa provoace nici un fel de miros. „De la Antibiotice nu pleaca nici o substanta care ar putea provoca miros neplacut. Asemenea probleme ar fi putut sa apara in trecut, cind societatea nu deversa in flux continuu si substantele deversate ar fi putut intra in fermentatie, dar din luna aprilie a acestui an s-au instalat pompe noi. Cred ca solutia pentru disparitia mirosului ar fi sa se repare toate caminele de pe parcursul sistemului de canalizare”, a declarat Minodor Cojocaru, directorul departamentului de cercetare si dezvoltare din cadrul Antibiotice. Acesta a confirmat debitul scazut al deversarilor societatii. „Daca in anii 1995-1996 aveam un debit in jur de de 5-6.000 de metri cubi pe zi, acum mai deversam circa 1.100 metri cubi, in aceasta cantitate fiind incluse si blocurile din apropierea societatii, cit si alti agenti economici din zona, Avi-Top, Avicola etc.”, a mai spus Cojocaru. Totodata, societatea este in plin proces de montare a unei statii de preepurare. „Pentru aceasta statie societatea va cheltui aproximativ 3 milioane de euro. Lucrarile se vor finaliza pina la sfirsitul anului 2005”, a completat Cojocaru.
„Acest miros nu poate ajunge pina in oras”
In curtea fabricii de medicamente se afla si citeva depozite de substante microbiologice rezultat al decantarilor si filtrarilor apei care pleaca de la Antibiotice. Nici acestea, sustin reprezentantii fabricii, nu ar putea sa fie cauza, chiar daca in preajma lor este un miros destul de neplacut. „Acest miros nu poate ajunge pina in oras. Cel mult la 500 de metri in jurul societatii, pentru ca este disipat in atmosfera. Oricum, noi ne luam toate masurile de siguranta si, periodic, punem var nestins, tocmai pentru a diminua mirosul”, a declarat Ioan Nani, directorul Antibiotice. Acesta a mai spus ca mirosul din cartierele din partea de vest a orasului ar exista si fara deversarile fabricii de medicamente, pentru ca acesta este provocat de stationarea apei in canalizare, in conditiile unui consum din ce in ce mai scazut de apa al populatiei.
Asadar, in conditiile in care nici autoritatile, in speta Garda de Mediu, nici agentii economici nu-si asuma vreo responsabilitate, zeci de mii de ieseni vor sta in continuare inchisi in case, de frica mirosurilor a caror origine nimeni nu vrea sau nu poate sa o descopere. (Felix GUZGA)

Comentarii