Hotii pun stapinire pe Iasi

joi, 10 noiembrie 2005, 00:00
3 MIN
 Hotii pun stapinire pe Iasi

Tupeul hotilor a depasit cotele de avarie ale sigurantei oamenilor. O femeie a fost vizitata de hoti in timp ce se afla in casa. Se insala cine mai crede ca hotii, precum cei de altadata, mai asteapta aparitia lunii pe cer sau macar plecarea proprietarului de acasa pentru a actiona. Asa a patit Maria I. (59 ani). La doua ore dupa prinz, hotii au intrat in apartamentul ei profitind de faptul ca usa nu era incuiata. Victima nu a fost in stare sa reactioneze, lasindu-i pe hoti sa-i fure poseta in care se aflau 13 milioane de lei si actele.
Ziua de marti a adus cu ea si un val de spargeri in caminele iesenilor. In mai putin de 24 de ore, trei astfel de fapte au fost reclamate la Politie. Insumate, cele trei infractiuni au produs o paguba de peste 75 milioane lei. Casa lui Codrin C. (28 ani) a fost si ea vizitata de tilhari. Fortind usa, autorii, deocamdata necunoscuti, i-au furat un computer intreg. Un alt sistem de operare au folosit hotii la apartamentul lui Mihai J. (26 ani). Acestia au fortat geamul de la baie si au intrat in apartament, la plecare luind cu ei un Palm Top si o tastatura de computer. Silviu P. (32 ani) a cazut si el victima a tupeului unor indivizi, care nu au pierdut ocazia sa actioneze, casa lui fiindu-i rascolita cind era plecat. „Sfatuim cetatenii sa nu subestimeze abilitatea potentialilor infractori. E important ca oamenii sa renunte la ideea ca lor nu li se poate intimpla asa ceva”, a declarat Madalin Taranu, purtator de cuvint al Inspectoratului de Politie al Judetului (IPJ) Iasi.
Taxatorii RATP platesc paguba din buzunar
Hotii au inceput sa „atace” si buzunarele vatmanilor si taxatorilor RATP. Astfel, in ultima vreme, tot mai multi angajati ai regiei de transport se pling de faptul ca au fost pradati de hotii din tramvaie sau trolee. „Sint cel putin doua-trei cazuri pe luna in care primim astfel de reclamatii de la angajatii nostri. Modul de actiune al hotilor este aproximativ acelasi. De regula, acestia actioneaza la capetele de linie, unde vatmanii sau soferii coboara pentru a pune viza pe foaia de parcurs si lasa banii din gestiune in cabine”, a declarat Adrian Mihai, purtatorul de cuvint al RATP. In cazul in care angajatii regiei de transport se confrunta cu astfel de situatii, au obligatia de a anunta dispeceratul regiei, dar si Politia. „Daca nu este descoperita persoana care a furat, angajatul nostru este nevoit sa suporte din salariu suma de care a fost pagubit. In gestiunea unui taxator sau vatman poate fi o suma cuprinsa intre citeva sute de mii de lei si 1-2 milioane lei”, a precizat Mihai. Acesta a mai spus ca astfel de situatii se intimpla in mijloacele de transport din cauza modului in care actioneaza Politia. „Acum doua luni erau doar patru agenti de politie care actionau pe toate mijloacele de transport. Practic, hotii nu pot fi controlati numai de acesti oameni”, a explicat purtatorul de cuvint al regiei de transport. De cealata parte, reprezentantii IPJ sustin ca s-au luat deja unele masuri pentru diminuarea acestui fenomen. „Numarul agentilor care se ocupa de furturile din mijloacele de transport a fost suplimentat cu inca 11. Va fi dificil sa eliminam definitiv acest fenomen, dar il putem diminua”, a declarat Madalin Taranu, purtator de cuvint al IPJ Iasi. (Dan MAXIM, Mariana ZBERIANU)

Comentarii